Globalt förebyggande av icke-smittsamma sjukdomar

Denna subgrupp arbetar främst med interventions- och implementeringsforskning för att förebygga icke smittsamma sjukdomar (non-communicable diseases, NCDs) i olika länder och områden, i tätorter liksom i glesbygd. Dessutom har vi ett rättvise- och jämlikhetsfokus (equity-focus), där vi huvudsakligen arbetar med missgynnade eller resurssvaga grupper och områden i låg‑, medel- och höginkomstländer. Forskningen i denna grupp har ett övergripande fokus på primärt och sekundärt förebyggande av NCDs och då främst diabetes och andra kardiometabola hälsotillstånd (tillstånd som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, såsom fetma och högt blodtryck). Där ingår utveckling och implementering av insatser för att stötta till egenvård, screening för att upptäcka personer med hög risk för sjukdom bland svåråtkomliga grupper, samt mobilisering och engagemang av civilsamhället lokalt för uppsökande verksamhet i sjukdomsförebyggande syften. Vi arbetar också med att förstå karaktären på - och interaktionen mellan - livsmiljöer och mänskliga beteenden i aspekter av fysisk aktivitet och matvanor, även det från ett NCD-perspektiv.

Meena Daivadanam

Ledare för subgruppen

Meena Daivadanam, universitetslektor

Meenas profilsida

Projektbeskrivningar

Pågående projekt

Finansierat av Vetenskapsrådet; Period: 2022-2026.

PREVENT syftar till att samskapa, implementera och testa en telehälsocoachnings-intervention med uppsökande verksamhet för att minska risken för kardiometabola sjukdomar bland grupper med hög sjukdomsrisk i Region Uppsala. Det bygger på ett tidigare EU-projekt, SMART2D (2015‑20) och använder ett upplägg med kombinerade metoder bestående av två delar: 1) en co-designad komponent med samhällsuppsökande verksamhet som utformas av lokala aktörer, studiedeltagare och ett forskarteam; och 2) en interventionsstudie för att testa effektiviteten av en stegvis genomförd intervention som integrerar telehälsocoachning med en komponent av uppsökande verksamhet. Det tvärvetenskapliga konsortiet består av två lärosäten (Uppsala universitet och Karolinska Institutet), Region Uppsala och Stiftelsen Svensk Industridesign, som är specialiserade på co-design vid system- och policyomvandlingar. Att förstå processerna och de möjliga utfallen vid användandet av innovativa interventioner för att minska kardiometabola risker och förbättra hälsosamt beteende är viktigt, delvis för att interventionerna ska kunna omsättas i praktiken och skalas upp, men även för att främja åtgärder för förbättrad hälsojämlikhet.

Läs mer om PREVENT-projektet på PREVENT-projektets hemsida.

Projektbeskrivningar

Avslutade projekt

Finansierat av Swedish International Development Agency (Sida); Period: 2015-2022

Ett kapacitets-uppbyggande program för att förbättra och stärka kapaciteten för vård vid kroniska sjukdomar i Uganda genom utbildning, studier på doktorandnivå och postdoktoral nivå, samt framtagning av forskningsevidens inom en övergripande forskningsram för att förnya och stärka hälsosystemen. Detta arbete utförs av en grupp handledare från Makerere University, Mbarara University of Science and Technology och Karolinska Institutets samarbetsparter (inklusive Uppsala universitet). Med tanke på de problem som är förknippade med förebyggande och hantering av kroniska icke smittsamma sjukdomar, ingår detta program i en forskningsram för att stärka både lokalsamhällenas och institutionernas kapacitet för vård av kroniska sjukdomar såsom typ 2-diabetes. Projektet samordnas av Karolinska Institutet.

Finansierat av World Health Organization & EAT Forum; Period: 2020-2022

Vi har ett akut behov av en omvälvande förändring i vår matmiljö för att förbättra såväl människors hälsa och kosthållning såsom planetens hälsa, samt för att uppfylla FN:s globala mål för hållbar utveckling. Ramverket SHIFT är ett stöd för personer som arbetar med mat och hälsa på en befolkningsnivå/samhällsnivå och leder dem genom en process för att identifiera och genomföra jämlikhetsfokuserade interventioner i matmiljön. Där ingår 1) SHIFT-ramverket för att utveckla områdesanpassade insatser för mer jämlik hälsa och kost genom åtgärder i matmiljön; 2) SHIFT-kompendiet, en sökbar databas med 68 framgångsrika exempel från hela världen där jämlikhetsfokuserade insatser i matmiljön genomförts och lyckats; och 3) Tools for Transformation, en uppsättning utvalda webbaserade verktyg för att hjälpa personal att implementera hälso- och kostinterventioner genom att förändra matmiljön i det område de arbetar. Arbetet med att utforma SHIFT utfördes av vårt team med tekniskt och ekonomiskt stöd från the Unit of Multi-sectoral Action in Food Systems, Världshälsoorganisationen, Genève, Schweiz. SHIFT-ramverket lanserades våren 2022.

Se mer information på www.shiftframework.org

Se inspelningen av "SHIFT Framework launch: Shifting to equitable health and nutrition through food environment transformations"

Nyhetsartikel om lanseringen av SHIFT framework

Finansierat av EC Horizon 2020; Period: 2015-2020

SMART2D var ett femårigt samarbetsprojekt med ett konsortium beståendes av sex samarbetspartners: Makerere University School of Public Health, Uganda; University of Western Cape School of Public Health, Sydafrika; Institute of Tropical Medicine, Antwerpen; Collaborative Care Systems Finland; Uppsala universitet; och Karolinska Institutet (samordnande institut). Vårt övergripande mål var att stärka kapaciteten för vård av typ 2-diabetes genom ett anpassat självhjälps-upplägg med samordnade hälsoinrättningar och lokala aktörer som stöd i tre länder: Uganda, Sydafrika och Sverige. I Sverige samarbetade SMART2D med Region Stockholm och upprättade förbindelser med vårdcentraler och medborgarkontor i valda kommuner i Stockholms län, där vi genomförde en förstudie. Förstudien och projektet är nu avslutade, och dataanalys pågår.

Se Karolinska Institutet för mer information: https://ki.se/en/gph/smart2d

Finansierat av Erasmus Mundus Scholarship (External cooperation window, lot 13) för doktorandstudier. Period: 2009-2013.

Studien Behavioural Intervention for Diet (BID) genomfördes på landsbygden i Kerala, Indien i samarbete med lokala myndigheter (panchayats) för att förändra hushållens kostvanor, med fokus på ökad konsumtion av frukt och grönsaker och minskad konsumtion av salt, socker och olja. Interventionen genomfördes av lekmannavolontärer i lokalsamhällena i samarbete med en lokal självhjälpsgrupp för kvinnor (Kudumbasree).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin