Vår forskning

Vår forskning är inriktad mot prepartiv läkemedelskemi.

Läkemedelsdesign är en vetenskaplig disciplin inom läkemedelsutveckling som fokuserar på att designa och optimera kemiska föreningar för att användas som läkemedel. Målet är att utveckla effektiva och säkra läkemedel som kan användas för att behandla eller förebygga sjukdomar. Processen involverar en kombination av molekylär, biologisk och kemisk kunskap för att skapa föreningar med önskade terapeutiska egenskaper.

Vår forskargrupp fokuserar på tidig läkemedelsutveckling. Vi arbetar mot läkemedelsmåltavlor som är av betydelse vid infektionssjukdomar med ett fokus på gram-negativa infektioner, tuberkulos och malaria. I vårt arbete integrerar vi datorbaserad läkemedelsdesign med organisk kemi. Vi arbetar i nära samarbete med mikrobiologer, biokemister och strukturbiologer.

Kontakt
Anders Karlén, professor
Institutionen för läkemedelskemi
Anders.Karlen@ilk.uu.se

Datorbaserad läkemedelsdesign

Inom datorbaserad läkemedelskemi fokuserar vi på två forskningsområden. Ett område är att utveckla och utvärdera metoder som är användbara och effektiva för läkemedelskemi och tidig läkemedelsutveckling. Det andra området är att hitta lovande kemiska utgångspunkter för läkemedelssubstanser och underlätta utvecklingen av dessa föreningar med hjälp av datorbaserd läkemedelsdesign och multivariat analys. Detta forskningsområde inkluderar även teoretiska undersökningar av reaktionsmekanismer i farmaceutiskt relevanta kemiska reaktioner för att ge en djup förståelse av reaktionerna och utveckla förbättrade reaktionsprotokoll och reaktionsvarianter som är användbara vid utvecklingen av läkemedel eller spårmolekyler för molkylär avbildning.

Kontakt
Christian Sköld
, universitetslektor
Institutionen för läkemedelskemi
Christian.Skold@ilk.uu.se

Kemisk biologi

Kemisk biologi använder syntetisk organisk kemi för skapa olika verktyg för att utforska biologiska frågeställningar. Vi har eett speciellt fokus på att syntetisera och utvärdera små molekylprober för att undersöka deras biologiska mål både hos människor och bakterier. På sikt strävar vi efter att utveckla nya, selektiva antibiotika som möjliggör utrotning av patogena bakterier samtidigt undvika att skada våra viktiga tarmbakterier.

Intresseområden:

  • Att klarlägga de biologiska målen för små molekyler producerade av bakterier
  • Molekylära mekanismer för kolonisationsresistens
  • Elektrofila naturliga produkter
  • Utvidgning av verktygslådan för bioortogonal kemi
  • Nya modaliteter inom design av antibiotikaläkemedel

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin