I Backspegeln • Tidigare evenemang

Här hittar du mer information om några av Konst Läkekonsts tidigare evenemang från senare år. Kontakta oss gärna om de inspirerar dig till förslag på framtida Konst Läkekonst.

Tidigare evenemang vid Konst läkekonst

Det här är Allan Pettersson • Att lyssna i sitt inre

Allan Petterson tillhör våra internationellt mest erkända tonsättare vars Symfoni nr 7 är det bäst säljande klassiska svenska verket någonsin. I flera decennier plågades han av svår reumatism men lyckades omsätta sina smärtor i storslagen musik.

Vid Konst Läkekonst 13 februari gästades vi av musikhistorikern Per-Henning Olsson och överläkare Ann Knight som berättade mer om denne symfoniske särling och hans sjukdom. Vi lyssnade också till Anders Larsson och Andreas Kreuger som framför ett urval av Petterssons Barfotasånger.

Allan Pettersson

Trauma och förlösning • Tunström i ton och ord

Vid årets sista Konst Läkekonst belyste vi med utgångspunkt i Göran Tunströms novell Liten salongsmusik, 1943 de trauman ett krig kan utlösa. Vi fick också prov på konstens helande krafter.

Kvällens gäster var Ola Nordenfors, universitetslektor i litteraturvetenskap, och Viktor Mauritz, leg. psykolog, med pianomusik av Andreas Kreuger och Monica Alwinder.

Allan Pettersson

Ormen i mig • Samtal om ätstörningar

År 2022 diagnosticerades 8 300 barn och unga mellan 6 och 24 år i Sverige med ätstörning och antalet ökar snabbt. Men vad beror det på? Och hur kan samhälle och vård hjälpa de drabbade?

Vid Konst Läkekonst 10 oktober gästades vi av forskaren Andreas Birgegård och författaren Anna Ehn som samtalade om en dold folksjukdom som kantas av både seglivade myter och starka känslor.

Ormen i mig

200 år av konst och blindhet • Kulturnatten 2023

Från Oidipus till Ray Charles ryms oräkneliga exempel på blinda karaktärer och konstnärer som gjort tidlösa avtryck i kulturhistorien. Några av dem har till och med återfått synen, men inte alltid med lycklig utgång.

Vid Kulturnatten 2023 välkomnade Konst Läkekonst till ett möte med pianovirtuosen Ulf Johansson Werre och litteraturprofessor Torsten Pettersson som tog oss på en resa genom ton och ord.

Ray Charles

Urban Hjärne • Man med många talanger

Livläkaren och diktaren Urban Hjärne var en man med storslagna visioner. Störst av dem alla var hans sökande efter De Vises Sten, ämnet som ger guld och botar all sjukdom.

Vid Konst Läkekonst 25 april bjöd överbibliotekarie Lars Burman, apotekare Nils-Otto Ahnfelt och vetenskapshistoriker Hjalmar Fors på både en fantasieggande historia som når över tre sekler och en återskapad universalmedicin, allt ackompajnerat av Sigtuna Messingssextett.

Urban Hjerne

Patienternas konst • En viktig del av psykiatrins kulturarv

Vid förra sekelskiftet började personal samla in konst gjord av patienter. Idag ger verken viktig kunskap om dem som skapade konsten och institutionerna de vistades på. De ger även inblick i synen på kreativitet och psykisk sjukdom.

Vid Konst Läkekonst 14 mars berättade Hedvig Mårdh och Thérèse Toudert om Medicinhistoriska museets samlingar och möjligheterna de rymmer. Vi lyssnade också till dikter av Fröding​ med ton av av Gunnar Axelsson Fisk​.

Patienternas konst

Min bror blev plötsligt en främling i sin egen familj • Leva med schizofreni

Ingen person är sin sjukdom. Likväl omges schizofreni av både fördomar och stigmatisering. Mycket förklaras av okunskap: Det vi inte förstår är vi ofta rädda för.

Vid Konst Läkekonst 14 februari berättade forskaren och föreläsaren Åsa Konradsson-Geuken om sin bror Mats som lever med schizofreni och är konstnär – och gav oss även verktyg att hjälpa människor i kris.

Ögon

När allt står på spel: Dikter om liv och död

”Jag lyfter handen för att knacka och ser redan hur vi sitter därinne. Två trötta, rädda människor”. Som läkare måste du vara ständigt redo att ge det svåraste av besked.

Vid Konst Läkekonst 30 november skildrade överläkaren och diktaren Gunnar Birgegård några av sina patientmöten till musik av Matti Andersson. Vi lyssnade också till samtal med professor Anna Sarkadi, två unga läkare och en student om hur universiteten bäst förbereder framtidens vårdgivare på sin uppgift.

Dikter om liv och död

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin