Forskarutbildning i statskunskap

Forskarutbildningen i statskunskap är inriktad på att utveckla vetenskaplig förmåga, med fokus på kursarbete och arbete med en doktorsavhandling.

Programmet sträcker sig över fyra år, inklusive ett obligatoriskt år med kurser och utveckling av en forskningsplan. Doktorander vid Uppsala universitet har en anställning och bidrar ofta till undervisning eller administration, vilket kan förlänga programmet till totalt fem år. En doktorsexamen i statskunskap är värdefull för att fortsätta som forskare och universitetslärare men ger också många yrkesmöjligheter utanför den akademiska världen.

Karin Leijon spikar upp sin avhandling

Är du intresserad av att söka forskarutbildningen i statskunskap?

Man kan ansöka till forskarutbildningen när institutionen annonserar lediga platser. Detta sker regelbundet (ca en gång per år) och är beroende av möjligheterna att finansiera nya doktorander. Vanligtvis utlyses doktorandtjänsterna i december eller januari, med deadline för ansökan i februari. En kommitté utvärderar de sökande och upprättar en lista över de mest meriterade kandidaterna. Institutionens prefekt fattar beslut om antagning utifrån kommitténs arbete. Beslutet är förankrat i institutionens handledarkollegium. För att bli antagen måste man alltså ha blivit topprankad i en formell antagningsprocess.

Extern finansiering av doktorander kan förekomma men måste då vara godkänd av samhällsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet. Också för externfinansierade doktorander gäller kravet att dessa ska ha blivit topprankade av antagningskommittén.

När institutionen samarbetar med andra institutioner eller universitet, t.ex. i forskarskolor kan avvikelser från vår egen procedur förekomma.

Om man är behörig att söka bedöms i termer av examina och kurspoäng (antal poäng, på vilken nivå och i vilket ämne). Den sökande måste uppfylla kraven på både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet motsvarar en examen på avancerad nivå, uppfyllda kurskrav för minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 på avancerad nivå, eller likvärdiga kunskaper erhållna i Sverige eller utomlands.

För särskild behörighet för antagning på forskarutbildningen inom statsvetenskap ska den sökande ha tillfredsställande kursresultat för 90 högskolepoäng inom statsvetenskap eller likvärdiga kunskaper erhållna i Sverige eller utomlands. Den som har motsvarande eller likvärdiga meriter som de som explicit efterfrågas kan alltså efter prövning finnas vara behörig. Sådana sökande bör argumentera för likvärdigheten i ansökan.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska är ett krav. Sökande som inte har gått ett masterprogram på svenska eller engelska behöver skicka intyg på språkkunskaper i engelska, till exempel genom att bifoga testresultat från internationellt erkända engelskatest, som TOEFL eller IELTS.

Ansökan ska innehålla följande:

  • Curriculum Vitae.
  • Ett kortfattat personligt brev (max 500 ord) med motivering till varför du söker tjänsten.
  • En forskningstext, helst en masteruppsats, författad av den sökande. Texten kan vara på engelska eller svenska. Om texten är medförfattad ska den kompletteras med ett medförfattarintyg samt med en ensamförfattad andra text.
  • En självreflektion där styrkorna och svagheterna i forskningstexten som laddats upp diskuteras (max 1000 ord).
  • Intyg som styrker dina kvalifikationer och din utbildning.
  • Kontaktuppgifter till två akademiska referenspersoner (namn, e-postadresser och telefonnummer). Inget rekommendationsbrev ska inkluderas.

Ansökan kan behöva innehålla följande:

  • En sekundär forskningstext författad av den sökande. Det är obligatoriskt att komplettera ansökan med en sekundär forskningstext när den sökandes primära forskningstext är samförfattad. I andra fall är en sekundär forskningstext frivillig. Den sekundära forskningstexten kan vara på engelska eller svenska. Om texten är medförfattad ska den åtföljas av ett medförfattarintyg.
  • Ett medförfattarintyg som beskriver den sökandes och samtliga medförfattares självständiga bidrag till texten. Intyget ska vara signerat av medförfattaren (medförfattarna).
  • Intyg på resultat från internationellt erkända engelskatest som TOEFL eller IELTS som beskriver kunskaperna i muntlig och skriftlig engelska. Sökande som har genomgått MA-program på svenska eller engelska behöver inte bifoga språkintyg.

Notera att ansökningsförfarandet kan komma att uppdateras i samband med utlysning av nya doktorandtjänster. Notera även att ansökan är digital, dvs. dokumenten du skickar in ska laddas upp på ansökningsverktyget Varbi.

De sökande som är behöriga att söka blir utvärderade med hänsyn till hur väl de bedöms kunna dra nytta av forskarutbildningen, det vill säga deras förmåga att med hjälp av adekvat utbildning och övning producera självständig forskning av hög kvalitet. Utvärderingen baseras till största del på de inskickade exemplen på egen tidigare forskning. Dessa vetenskapliga arbeten utvärderas för att få en förståelse för den sökandes forskningskompetens. De ska därför tydligt visa dessa kompetenser och ska inte bestå av litteraturöversikter. Exemplen på forskningsproduktion ska helst vara av sådan kvalitet att de med få revideringar ska kunna publiceras som forskningsartiklar i vetenskapliga tidskrifter (om de inte redan är publicerade). Exemplen på forskningsproduktion utvärderas självständigt av medlemmar av antagningskommittén som inte tar hänsyn till tidigare betyg eller utvärderingar.

Utöver exemplen utvärderas även tidigare kursresultat. Skicka därför även in tidigare resultat och en auktoriserad förklaring av betygsskalan för kurser från utländska universitet.

Kommittén presenterar sin utvärdering av de högst rankande kandidaterna för institutionens handledarkollegium. Beslut om antagning fattas sedan av institutionens prefekt på inrådan av institutionens handledarkollegium. Beslutet kommuniceras skyndsamt till de sökande.

Huvudprincipen för antagning är att den som antas måste ha prövats av kommittén och vara en av de rangordnade toppkandidaterna. Många av institutionens doktorandtjänster finansieras med fakultetsmedel från institutionens egen budget. Doktorandtjänster som finansieras med externa medel (till exempel i ett forskningsprojekt) måste alltid godkännas av samhällsvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet.

Forskarutbildningen i statsvetenskap bedrivs inom ett fyraårigt program som omfattar 240 högskolepoäng och avslutas med en doktorsexamen. I utbildningen ingår 60 högskolepoäng i kurser som är obligatoriska för alla studenter och som normalt läses under det första året. Doktorsavhandlingen motsvarar 180 ECTS-poäng. Högst 20 % av tjänsten som doktorand får omfatta administrativa och/eller pedagogiska uppgifter vid institutionen (ingår ej i forskarutbildningen). Detta innebär att de flesta doktorander tar fem år på sig från antagning till examination.

Forskningsprojektet för avhandlingen behöver inte vara formulerat från början. Forskningsplanen utvecklas som en del av det första året av programmet. Detta sker inom en introduktionsgrupp som leds av två forskare vid institutionen och där alla nya doktorander deltar. Forskningsplanen presenteras normalt vid forskningsseminariet ett år efter antagningen. Aktiviteterna i introduktionsgruppen samordnas med första årets kurser och kommer också att introducera doktoranden till forskning, administration och sociala aktiviteter vid institutionen.

Ekonomiskt stöd och lön

Doktorander vid Uppsala universitet får en anställning. Om du antas som doktorand behöver du inte betala någon terminsavgift utan du får istället en lön och en kontorsplats.

Handledning

Varje doktorand har två handledare. De professorer som ansvarar för introduktionsgruppen fungerar som handledare tills forskningsplanen har presenterats. Därför tilldelas doktoranderna normalt sina två permanenta handledare först i början av år två. Detta innebär också att potentiella handledare inte bör kontaktas före ansökan. Antagningen av doktorander till institutionen är ett gemensamt ansvar, och ingen enskild handledare kan anta studenter till programmet (jfr det förfarande som beskrivs under Ansökan).

Kurser

Det första året innehåller fyra obligatoriska kurser:

Centrala analytiska perspektiv (15 hp)

Denna kurs introducerar doktoranderna till centrala analytiska perspektiv inom statsvetenskaplig forskning. De fyra analytiska perspektiv som kommer att behandlas i kursen är det politisk-teoretiska perspektivet, det rationalistiska perspektivet, det konstruktivistiska perspektivet och det institutionella perspektivet.

Teorier och Metoder i Samhällsvetenskap (15 högskolepoäng)

Denna kurs ger doktoranderna en god förståelse av relevanta problem inom samhällsvetenskaplig teori samt kunskap om kvantitativa metoder, komparativa metoder och fallstudier samt diskursanalyser. Den organiseras tillsammans med forskarutbildningen i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Utgångspunkter, resultat och slutsatser (7,5 hp)

I denna kurs kommer du att läsa och diskutera texter som utgör grunden för statsvetenskapen samt inflytelserika texter. Syftet är att ge en intellektuell historia av utgångspunkter och resultat och att reflektera tillsammans.

Översikt av tidigare forskning (15 hp)

Syftet med denna kurs är att göra studenterna bekanta med begreppet litteraturöversikt, öva på att hitta och kritiskt granska litteratur och, som ett sista steg, skriva en litteraturöversikt relaterad till deras eget planerade avhandlingsämne.

Tillämpade metoder (7,5 högskolepoäng)

I denna kurs arbetar studenterna med en utvald metod som de överväger att använda i sitt avhandlingsarbete. Ett metodpapper skrivs och presenteras vid en konferens där doktorander från andra statsvetenskapliga institutioner i Sverige deltar.

Doktorsavhandlingen

Doktorsavhandlingen kan vara en bok (monografi) på 150-300 sidor, eller en samling av tre eller flera tidskriftsartiklar med en introduktion. Doktoranden bör planera de tre åren av arbete med avhandlingen tillsammans med sina handledare. Ofta inkluderar arbetet med avhandlingen flera fältresor eller andra studier utomlands. Doktorander kan behålla sin lön under sådana forskningsresor, men vanligtvis måste de finansiera andra kostnader med externa stipendier. Utkast till avhandlingen presenteras vid institutionens forskningsseminarium minst två gånger. En intern kommitté bestående av forskare från institutionen beslutar när manuskriptet är redo för offentligt försvar.

Disputation: det offentliga försvaret

Programmet avslutas med ett offentligt försvar av doktorsavhandlingen. En extern kommentator ("opponent") bjuds in för att diskutera avhandlingen och peka på dess styrkor och svagheter. Efter cirka två timmars diskussion mellan författaren och opponenten öppnar disputationsordföranden upp för frågor från publiken. När diskussionen är över beslutar en kommitté bestående av tre professorer, två externa och en från institutionen, om avhandlingen godkänns eller inte.

Q: Måste jag skicka in en forskningsplan när jag ansöker?

A: Nej, du behöver inte skicka in någon forskningsplan. Våra doktorander arbetar med och presenterar en forskningsplan under sitt första år hos oss.

Q: Måste jag ha etablerat kontakt med en handledare när jag söker?

A: Nej, våra doktorander har tillfälliga handledare under första året, när de är färdiga med sin forskningsplan utser institutionens handledarkollegium permanenta handledare.

Q: Jag vet inte om jag har rätt meriter för att klara behörighetskraven, är jag behörig?

A: Vi gör ingen behörighetsbedömning i förväg. Våra behörighetskrav finns beskrivna under "Vem är behörig att söka?" ovan. Observera att formuleringen ”eller likvärdiga kunskaper erhållna i Sverige eller utomlands” medger viss flexibilitet i bedömningen. Vi vet att ämnen som ligger nära det vi vanligtvis kallar statsvetenskap kan vara relevanta. Om du faller inom denna kategori bör du tydligt beskriva de meriter du har i din ansökan och argumentera varför de kan ses som ”likvärdiga”.

Q: Hur finansierar jag min doktorandutbildning?

A: Doktorander är anställda med månadslön som räknas upp under utbildningens gång.

Se aktuell lönestege för doktorander här

Q: Jag har möjlighet att finansiera mina doktorandstudier med stipendier/egen finansiering, kan jag bli antagen utan att behöva gå igenom den vanliga antagningsprocessen?

A: Nej, alla doktorander måste bli antagna genom vår ansökningsprocess. Bara de som hamnar på vår ”korta lista” med topprankade kandidater kan sedan komma ifråga för antagning. Först när vi valt ut dessa kan finansiering diskuteras. All extern finansiering måste godkännas av Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Statsvetenskapliga institutionen välkomnar gästande doktorandstudenter från hela världen. Gästande doktorander har möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter, till exempel föreläsningar, seminarier och doktorandkurser vid institutionen. I mån av tillgänglighet kan vi också erbjuda kontor på institutionen och IT-resurser.

Institutionen betalar inte besökande doktorander. Därför bör besökande doktorander ansöka om forskarbidrag genom sin institution vid universitet där de är skrivna.

Om du vill ansöka om att bli gästande doktorandstudent vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet:

  1. Innan du skickar in en formell ansökan är det viktigt att du har hittat och kommit överens med en anställd vid institutionen som kan vara akademisk handledare under vistelsen. Institutionens handledare måste vara en etablerad anställd inom ett relevant område. Mentorn ger vanligtvis ingen formell akademisk handledning. Studierektor för forskarutbildningen, kan hjälpa eventuella besökande att etablera kontakt.
  2. Den formella ansökan ska innehålla följande handlingar:
    Antagningsbevis till ett doktorandprogram
    Beskrivning av ämnet för ditt doktorandarbete (högst 1 sida)
    Ett brev som motiverar varför du har valt statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet som en lämplig plats att utföra din forskning och en översikt över ditt planerade arbete under tiden vid Uppsala universitet. Ange även tidsperioden du tänker vara vid institutionen (högst 2 sidor)
    Referens från din handledare vid heminstitutionen (måste framföra att vistelsen godkänns som en väsentlig del av doktorandarbetet)
    Kort CV (högst 2 sidor)
  3. Skicka din ansökan till studierektor för forskarutbildningen.
  4. Utifrån ansökningen och tillgängliga resurser under perioden du vill besöka institutionen tar studierektorn för forskarutbildningen och institutionens prefekt ett beslut och meddelar dig.

Development Research School

Internationellt samarbete mellan Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet och University of Ghana.

Läs mer om Development Research School

Kontakt

Elin Bjarnegård, studierektor för forskarutbildningen
Elin.Bjarnegard@statsvet.uu.se
Telefon: 018-471 1691

PerOla Öberg, biträdande studierektor för forskarutbildningen
PerOla.Oberg@statsvet.uu.se
Telefon: 018-471 6315

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin