Forskningsområden

Forntida och antika religioner i östra Medelhavsvärlden

Studiet av Främre Orientens och antikens religioner sträcker sig från Mesopotamien och Iran i öster till Egypten, Grekland och Rom i väster. Detta omfattar ett enormt fält såväl geografiskt som tidsmässigt och kan innefatta undersökningar kring myter och ritualer på alla nivåer i samhället, från personlig religion till officiell tempelkult. Här möter en mångfald av källor – texter, ikonografi, materiell kultur – som kräver sina specifika teoretiska och metodologiska ansatser. Inom religionshistoria får särskilt textstudier och filologi en stor betydelse. En viktig aspekt är också receptionshistoria i historisk och modern tid, liksom hur denna process format synen på forntida och antika kulturer genom historien.

Kontaktpersoner: Nils Billing

Sydasiens och östasiens religioner från de tidigaste skriftliga källorna till nutid

De många religiösa och filosofiska traditioner som uppstått och utvecklats i Syd-, Sydöst- och Östasien, däribland buddhism och hinduism, samt dessa traditioners religiösa föreställningar, praktiker, riter och symboler, kan studeras utifrån en mängd perspektiv och källor. Filologiska studier av källtexter på språk som sanskrit, pali, tibetanska, japanska och kinesiska utgör kärnan i studiet av dessa traditioner. Detta filologiska och historiska fokus kan kombineras med studier av moderna utvecklingar och andra perspektiv, inklusive etnografiska studier av samtida rörelser.

Kontaktpersoner: Jens W Borgland, Ernils Larsson och Per-Johan Norelius.

Judiskt liv i historia och nutid

Judiskt liv i historia och nutid kan studeras i ämnet religionshistoria utifrån historiska, språkliga, antropologiska eller estetiska utgångspunkter. Judisk tradition har genom historien betraktat skrifter, religiöst liv och kultur som centrala. Talmud utgör källan till religiös vägledning och är en kulturell skatt. Den Hebreiska Bibelns texter är en gemensam referenspunkt för judar, kristna och muslimer där många berättelser och gestalter är gemensamma. Forskare i ämnet arbetar med judendom i olika nationella kontexter, samt ämnen relaterade till judiska källtexter som bibeltolkning och den fariseiska rörelsen.

Kontaktperson: Håkan Bengtsson

Religionsmöten, dialog och konversion

Religionsmöten, interreligiösa dialoger och konversioner mellan religiösa traditioner kan studeras såväl historiskt som nutidsinriktat. Forskarna fokuserar på religionsdialog och religionsmöten förstådda i sina historiska och samhälleliga kontexter. Religionsmöten och dialoger äger rum i många sammanhang, både i konflikter och som fredsbyggande krafter. Möten mellan olika religiösa traditioner är mångdimensionella; det är inte bara religiösa idéer som bryts mot varandra, utan även erfarenheter, konstnärligt skapande och politiska ideal.

Kontaktpersoner: Kajsa Ahlstrand och Håkan Bengtsson

Kristendom i Afrika, Asien och Latinamerika (från 1800-talet till nutid)

Det har funnits kristna i Afrika och Asien sedan kristendomens begynnelse, till Latinamerika kom kristendomen på 1500-talet. I ämnet Global kristendom ligger fokus framför allt på nutida eller nära historiska uttryck för kristet liv. De metoder som används för att studera kristet liv på olika kontinenter är kombinationer av arkivstudier och etnografiska metoder. Levd religion, konstnärliga uttryck, reflekterande praktiker och minnen är centrala begrepp i detta forskningsområde.

Kontaktperson: Kajsa Ahlstrand

Religion och politik

Förhållandet mellan religion och politik är ett återkommande tema i samhällsdebatten. I religionsvetenskaplig forskning finns olika teorier och metoder genom vilka nutiden kan tolkas och belysas ur ett historiskt perspektiv. Ett viktigt område i forskningen handlar om religioners plats, funktion och form i skilda samhällen. Andra perspektiv berör hur religiöst ledarskap eller religiösa övertygelser och praktiker påverkar engagemang i politiska frågor och sociala rörelser. Hur såväl statliga som civila aktörer ser på religiösa gruppers roll i samhället är ytterligare en ingång till detta fält som ämnets båda inriktningar forskar om.

Kontaktpersoner: Kajsa Ahlstrand, Håkan Bengtsson, Jens W Borgland och Ernils Larsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin