Pågående forskning

Minnen av möten med svenska missionärer i Zimbabwe (Kajsa Ahlstrand)

Detta projekt som genomförs tillsammans med forskningsenheten vid Svenska kyrkan och forskare i Södra Afrika undersöker minnen av svensk mission i Zimbabwe. I Sverige görs arkivforskning vid Svenska kyrkans arkiv och intervjuer med tidigare missionärer. I Zimbabwe görs intervjuer och inventering av materiella lämningar av svensk mission. Forskningsfrågan handlar om hur smärtsamma och goda minnen av mission och personliga möten uttrycks i olika kontexter.

Mission och dialog mellan judar och kristna i Wien och i Jerusalem (Håkan Bengtsson)

Projektets mål är en bok om etablerandet av Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem 1951 och Svenska Israelsmissionens verksamhet i Wien. Den centrala frågeställningen rör hur missionärernas möten med judar och hur ”religionssamtal” bidrog till att skapa ett forsknings- och undervisningsklimat utan mission. Missionären och diakonen Greta Andrén en central person i denna utveckling. Artiklar och biografiska data har publicerats.

Klädd för evigheten – Mumiebindor med texter ur den fornegyptiska Dödsboken i Uppsala universitetsmuseums samlingar (Nils Billing)

Detta är ett editionsprojekt som avser att publicera texter från en större samling mumiebindor från ptolemeisk tid (ca 400–100 f.Kr.), förvarad på Uppsala universitetsmuseum. Samlingen, som består av ca 250 separata bindor av olika längd, inköptes i slutet av 1800-talet av Karl Piehl, sedermera professor i egyptologi i Uppsala, men har sedan dess i stort sett förblivit opublicerad. Föreliggande projekt ska på sikt resultera i en komplett publikation med fotografier, transkription, translitteration och textkritisk apparat. En första volym av två finns tillgänglig på Uppsala-samlingens databas (Alvin - Start Page (alvin-portal.org)), färdigställd genom en finansiering under läsåret 2022/23 av Riksbankens Jubileumsfond RJ Sabbatical.

Handskriftsfragment av Mūlasarvāstivāda Vinaya Uttaragrantha (Jens W Borgland)

Projektet utgör en del av det större projektet The Ancient Buddhist Birch Bark Manuscripts Project (https://www.philology.no/birchbark) i regi av Norsk Filologisk Institutt och The Core Research Group of the Buddhist Manuscripts in the Schøyen Collection (BMSC), med stöd från The Robert H. N. Ho Foundation Program in Buddhist Studies. Målet är att sortera, identifiera, transkribera, redigera och analysera fragment av en sanskrithandskrift som innehåller delar av Mūlasarvāstivāda vinaya, den kanoniska klosterdisciplinen till den buddhistiska Mūlasarvāstivāda-skolan.

 

Gunaprabha som en sammanfattare av och kommentator på den buddhistiska Mulasarvastivada-skolans kanoniska klosterregelsamling (Jens W Borgland)

Inom detta projekt studeras 22 folios av en unik palmbladshandskrift av Guṇaprabhas (6. årh. evt) kommentartext till hans egen Vinayasūtra, en mycket inflytelserik sammanfattning av Mūlasarvāstivādaskolans monastiska disciplin (vinaya) i sūtra-form. Genom att studera Guṇaprabhas tolkning och presentation av utvalda regler och hans användning av kanoniska texter undersöks den nordindiska buddhistiska juridiska traditionens utveckling.
Undersökningen kommer också att ge ny kunskap om Mūlasarvāstivādaskolan och dess litteratur. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

Från sekulär institution till religiös organisation: Helgedomsshinto i efterkrigstidens Japan (Ernils Larsson)

Inom projektet studeras hur shintoistiska aktörer har förhållit sig till och anpassat sig efter den sekulära lagstiftningen i efterkrigstidens Japan. Projektet fokuserar i huvudsak på organisationen Jinja Honchō (“National Association of Shinto Shrines”) och består av såväl historiskt som antropologiskt arbete. Projektet är förlagt till Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle (Uppsala universitet), med en längre vistelse vid Kokugakuin University i Tokyo.
Projektet bedrivs som internationell postdok, finansierad av Vetenskapsrådet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin