Forskningsområden

Tradition, identitet och relevans

Inom såväl muslimsk som kristen teologi pågår en grundläggande bearbetning av relationen mellan de historiskt långa trostraditionernas kontinuitet, integritet och autenticitet å den ena sidan, och deras betydelse, mening och begriplighet i samtiden å den andra. Bearbetningen av dessa frågor sker inom ramen för en kombination av idéhistorisk och hermeneutisk metod där fokus ligger på ett klarläggande av hur teologiska läror och symboler förmedlas historiskt samt hur de kan granskas kritiskt och diskuteras konstruktivt idag. Ansvarig forskare Thomas Ekstrand.

Teologi och livsåskådning i en postkristen situation

I Sverige präglas samtida kristen, islamisk och övrig livsåskådningsdiskussion av ett gemensamt villkor, nämligen att kultur och samhälle har präglats av många hundra år av kristen majoritetsreligion som dessutom länge varit statlig påbjuden. Det kristna arvet har ett fortsatt om än förskjutet inflytande. Det sekulära Sverige av idag är därför snarast att betrakta som ett postkristet land. Detta förhållande utmanar forskningen att utveckla kritiska perspektiv som kan handskas med de asymmetrier som den postkristna situationen orsakar i den nutida debatten om olika religiösa perspektiv och livsåskådningsfrågor. Ansvarig forskare: Mattias Martinson.

Livsfrågor och konstnärliga uttryck

Konstnärliga uttryck har en särskild förmåga att aktualisera och bearbeta teoretiska problem och existentiella frågor, vilket har att göra med de förbindelselänkar som finns mellan konst och liv, fiktion och verklighet, hängivelse och förnuft. Konstnärliga uttryck kan utgöra kritiska röster, utmana invanda tankemönster samt få oss att ställa nya frågor och därmed bidra till teologiska debatter, vilket aktualiseras dels genom teoretiskt arbete kring perspektiv och metoder, dels genom tolkande arbete, huvudsakligen i relation till litteratur, bildkonst och film. Ansvarig forskare: Maria Essunger.

Teologi och filosofi

Både de kristna och muslimska idé- och lärotraditionerna präglas starkt av filosofi. Denna prägling ser visserligen olika ut i olika sammanhang, och det är en särskild uppgift för det systematiska teologistudiet att diskutera vilken roll och betydelse filosofiska begrepp och teorier spelar både i den historiska läroutvecklingen och i den samtida diskussionen av olika teologiska frågor. Modern teologi är i hög grad beroende av fundamentalteologiska överväganden, som i allt väsentligt bygger på olika filosofiska ansatser. Ansvarig forskare Mohammad Fazlhashemi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin