Pågående forskning

Shīʿitisk salafism

Professor Mohammad Fazlhashemi undersöker hur sunnitiskt salafistiskt tänkande har påverkat teologiska tankegångar inom Imāmiyya shīʿa. Under 1930-talet riktade en rad shīʿamuslimska teologer/rättslärda kritik mot föreställningar inom Imāmiyya shīʿa. Folkreligiositet och filosofisk teologi kritiserades med uppenbarelsen som utgångspunkt. I tidigare forskning har denna kritik framställts som ett uttryck för en reformation inom Imāmiyya shīʿa, som senare kom av sig. Paralleller har dragits till Martin Luthers tankegods, dock utan att man har visat huruvida kritikerna hade kommit i kontakt med Luthers tänkande. Projektet undersöker olika tänkbara influenser med fokus på frågor kring framhävandet av den ”autentiska formen av islam”. I fokus står ett antal shīʿamuslimska tänkare med stort inflytande över teologiskt, rättsligt och politiskt tänkande under 1900- och 2000-talen.

Folkkyrkan i funktion

Docent Thomas Ekstrand arbetar med en begreppsanalytisk studie om folkkyrkobegreppets innehåll och funktion som kyrkopolitisk retorisk strategi, särskilt i anslutning till Benedikt Brunners forskning om folkkyrkobegreppets utveckling i tysk debatt. Folkkyrkobegreppet är centralt i svensk ecklesiologisk debatt, inte minst i svenskkyrklig debatt, men dess innehåll har blivit alltmer otydligt samtidigt. Under hösten 2021 hölls kyrkoval i Svenska kyrkan. I valrörelsen kom folkkyrkobegreppet att aktualiseras på ett nytt sätt, inte minst i relation till diskussionen om de politiska partiernas fortsatta roll i det kyrkliga valsystemet. Flera nomineringsgrupper lyfte fram den egna positionen som ”folkkyrklig” i opposition mot andra nomineringsgruppers kyrkovision. Begreppet användes också för att positionera olika nomineringsgrupper i relation till den allmänna politiska debatten. Projektet avser att belysa dessa skeenden med en fördjupad förståelse av folkkyrkobegreppet.

Musik och teologi

Professor Mattias Martinson arbetar med ett projekt om musik och teologi som ska resultera i en samförfattad monografi, med plan för utgivning i serie hos Routledge under 2022-23. Partners i projektet är Dr. Andrew Hass, Univeristy of Stirling Skottland och Professor Laurens ten Kate, Universitetet i Utrecht, Nederländerna. Arbetsnamnet är ”The Music of Theology” och är ett försök att betrakta musik som en möjlighet att ställa nya typer av teologiska frågor, inte – som ofta är fallet – försöka belysa gängse teologiska slutsatser utifrån musik, som om musiken i sig hade en given religiös eller teologisk essens eller funktion. Tre huvudsektioner planeras, där den första är Martinsons ansvar: musik och språk, musik och rymd, musik och tystnad.

Danande död och ordens makt

Docent Maria Essunger arbetar med material där språk och berättande utgör drivkrafter för teologisk tänkande kring dödens betydelse för det levda livet. Hon utgår dels från vittneslitteratur, där Primo Levis och Etty Hillesums texter utgör grundmaterialet, dels från Hélène Cixous’ poetiska och politiska filosofi. Dessa tre tänkares olikartade produktion knyter tydligt an till en judisk-kristen (religiös och sekulär) tradition med utgångspunkt i behovet av att skriva inför döden och i skrivandets performativa kraft i relation till livet. Genom texterna uppmärksammas genomgående också de gränser som särskiljer människor från varandra, från andra djur och/eller från en gudomlig verklighet. Stor vikt läggs vid frågor som rör motstånd, representation (i litterär och existentiell mening) samt kön. Målet är en monografi på svenska som presenterar och utvecklar forskning som tidigare presenterats i engelskspråkiga fora.

Lagens slut

Dr Mårten Björk arbetar i ett projekt om lagens slut som finansieras av Vetenskapsrådet och ska utmynna i en bok på Routledge. Det är en tvärvetenskaplig studie av sekulariseringen av den eskatologiska idén om ett slut på eller en fullbordan av lagen. Denna kristna idé har under 1900-talet återkommit i flera debatter mellan jurister, teologer och filosofer, och genom att undersöka denna fråga kastar projektet ljus över det viktiga förhållandet mellan politik, rättsvetenskap och teologi.

Om själen och vetenskapen

Dr Mårten Björk även i projektet ”The Matter of the Soul”, delvis är baserat vid Oxford University. Projektet handlar om den överraskande återkomsten av teologiska och metafysiska teman i samtida, vetenskapliga diskussioner om medvetandets natur. Genom att undersöka olika trender inom neurovetenskapliga och kognitionsvetenskapliga tidskrifter visar han hur metafysiska och inte sällan religiösa teorier som panpsykism, idealism och hylomorfism återkommer i sekulära och vetenskapliga debatter.

Nutida islamisk befrielseteologi

Docent Emin Poljarevic undersöker dynamiken i utvecklingen av islamisk politisk teologi och befrielseteologi hos olika muslimska tänkare, teologer och aktivister i en rad olika muslimska minoritets- och majoritetskontexter. Ett exempel på en engagerad muslimsk tänkare och aktivist är Malcolm X, som försökt formulera och applicera en rad olika islamiska etiska och teologiska principer i ett medborgarrättsligt aktivistiskt sammanhang. I samband med detta undersöks också islamistiskt orienterade rörelsers förståelse av suveränitetesbegreppet inom ramen för deras olika politiska teologier, samt utvecklingen av befrielseteologisk diskurs hos ett antal muslimska tänkare i europeisk och nordamerikansk kontext i syfte att möta en rad olika utmaningar muslimska minoriteter står inför efter millennieskiftet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin