Tulipa sylvestris, vildtulpan

Vildtulpan har en ljuvlig doft och den blommar så gott som varje vår i Linnés Hammarby. Det bör ha varit en växt som hela familjen von Linné var förtjust i.

Foto: Jesper Kårehed.

Vildtulpan är vanligare inom museiområdet än vad ett otränat öga möjligen ser. Stora delar av parken är nämligen fylld av tulpanblad. Det finns inga blommor där för det är för mörkt. Man känner igen bladen på den blågröna färgen och den rödaktiga bladkanten.

Det är svårt att avgöra om Linné själv planterade in vildtulpan i Hammarby eller om den redan fanns där när han köpte gården. Den förekom som prydnadsväxt redan på 1600-talet och odlades av Olof Rudbeck den äldre i Uppsala botaniska trädgård. En linneansk växt karakteriseras emellertid inte av att Linné har planterat in den, utan av att han har studerat den.

Linné odlade vildtulpan i Uppsala botaniska trädgård, troligen samma individ som Rudbeck en gång förde in. De exemplar som finns där idag är med största säkerhet linneanska. I Linnés lista över Hammarbys växter från 1760-talet benämns några arter endast med "Tulipa" utan att specificera vilken art som menas, och någon av dessa kan vara vildtulpan. I ett brev till den franske botanisten Antoine Gouan skrev Linné om sina växter i Hammarby, men om sina tulpaner skrev han endast "Tulipae", pluralformen av tulpan på latin. Troligen menade han arterna Tulipa sylvestris och T. gesneriana.

Vildtulpan har även spridit sig utanför Hammarby och förekommer på många platser i Danmarks socken.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin