Attraktiva innovationsprojekt 2018

Gruppbild av mottagarna av utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2018

2018-års mottagare av utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt firades med diplom och blommor i Hubben i Uppsala Science Park.

Missbrukssäkring av läkemedel och solceller för nya ytor bland 2018-års attraktiva innovationsprojekt. Sjutton innovativa projekt och startups tilldelades utmärkelsen det året och här presenteras ett urval av dem.

Emplicure – Administrerar läkemedel på ett säkert sätt. I gränslandet mellan materialteknologi och farmaceutisk vetenskap utvecklar företaget Emplicure i samarbete med Håkan Engqvist, institutionen för materialvetenskap, en ny läkemedelsformulering mot kronisk smärta i form av ett keramiskt depotplåster som försvårar missbruk.

Emplicure online

Peafowl Plasmonics (tidigare Peafowl Solar Power) – miljösmarta och transparenta solceller för nya ytor. Företaget har utvecklat en ny typ av mycket tunna och transparenta solceller som kan produceras mer miljövänligt och kostnadseffektivt än dagens alternativ. Tekniken gör det möjligt att belägga nya ytor med solceller utan att förändra deras utseende. Jacinto Sá, institutionen för kemi – Ångström har tagit fram tekniken och är medgrundare till bolaget.

Peafowl Plasmonics online

Cartana – företaget har utvecklat ny teknologi för gensekvensering direkt i vävnadsprover. Tekniken ger information både om enskilda hjärncellers typ och funktion och om deras lokalisering i förhållande till varandra. Bolaget arbetar även med utveckling av en tillämpning inom cancerforskning. Flera av personerna bakom Cartana, bland annat Malte Kühnemund och Mats Nilsson, har tidigare varit verksamma som forskare vid Uppsala universitet. 2020 förvärvades företaget av det amerikanska bioteknikföretaget 10x Genomics.

Deep Forestry – ny drönare ska ge bättre koll på skogen. Företaget utvecklar kraftfulla sensorsystem för att bygga 3D-modeller av skogsbestånd som kan användas för att ge volymberäkningar och mycket noggranna kartor med georeferenser. Bolagets drönarprototyp kan navigera mellan träd, under trädkronorna i en industriell skog. Levi Farrand, alumn från Uppsala universitet är medgrundare och vd.

Deep Forestry online

Oncodia – CE-märkt mjukvara för snabbare och mer exakt molekylär cancerdiagnostik. För att tillgodose behovet av snabbare och mer exakt precisionscancerdiagnostik har företaget Oncodia omarbetat och effektiviserat den kliniska analysprocessen från DNA-sekvensdata till cancerspecifik mutationsrapport. Varje komponent har noggrant finjusterats och integrerats i en enda kvalitetsstyrd lösning. Företagets grundare är Tobias Sjöblom, Ivaylo Stoimenov och Tom Adlerteg, institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Oncodia online

Sence Research – ny analysmodell ska bidra till bättre uppföljning av nya läkemedel. Thomas Cars, institutionen för medicinska vetenskaper har tagit fram en metod som med hjälp av läkemedelsdata från journaler kan analysera läkemedels nytta och effektivitet, biverkningar och kostnadseffektivitet. Detta skapar ett viktigt beslutsunderlag för hälso- och sjukvårdsmyndigheter, läkemedelsmyndigheter och läkemedelsindustrin.

Sence Research online

Soccermatics – en digital fotbollsexpert, David the bot, som hjälper oss förstå spelet med hjälp av matematik. Grunden för David the bot är en algoritm skapad av David Sumpter, matematiska institutionen, som också grundat bolaget Soccermatics och skrivit bästsäljaren med samma namn (bokens svenska titel är: Mer än en sport: fotbollens matematik).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin