Attraktivt innovationsprojekt 2024

Här presenteras löpande de projekt eller startups som tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt av UU Innovation.

Lea Cares

Lea Cares kommersialiserar en innovativ teknik som möjliggör frisläppning av mineralerna kisel och kalcium lokalt, vilket ger en ökad tillväxt av kollagen som kan bidra till starkare hår, hud och naglar. Företagets första produkt är en nagelolja som lanserades 2023. Fler kosmetiska produkter är under utveckling och företaget ser även möjligheter för fler tillämpningsområden. Tidigare i år fick Lea Cares patent på sin bioaktiva mineralteknik i Europa. Företaget har fått en startinvestering genom Linnéa Capital och även attraherat kapital från affärsänglar.

Uppfinnare till tekniken, tillika grundare av Lea Cares, är Viktoria Engqvist, magister i farmaci, och Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet.

Lea Cares online

Håkan Engqvist och Viktoria Engqvist med blommor och diplom

Håkan Engqvist och Viktoria Engqvist, grundare till Lea Cares AB.

Phenaros Pharmaceuticals

Jordi Carreras Puigvert och Ola Spjuth, verksamma vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, har utvecklat en metod för screening av läkemedelskandidater. Genom att kombinera artificiell intelligens med fenomik, det vill säga storskalig morfologisk profilering, och automatisering kan metoden redan på ett tidigt stadium bidra med väsentlig information om potentialen i nya läkemedelskandidater. Metoden kan därför påskynda processen för läkemedelsföretag att upptäcka och gå vidare med reellt lovande läkemedelskandidater, vilket skulle spara både värdefull tid och stora pengar.

Forskarteamet har grundat bolaget Phenaros Pharmaceuticals som fått sin första investering genom Connect Uppsalas nätverk och gjort sin första försäljning. Med målet att bidra till snabbare och säkrare läkemedelsutveckling är teamet i full färd med att undersöka de mest gångbara vägarna till marknaden.

Phenaros Pharmaceuticals online

Ola Spjuth och Jordi
Carreras Puigvert med diplom och blommor

Ola Spjuth och Jordi Carreras Puigvert har startat Phenaros Pharmaceuticals AB för att kommersialisera sin nya plattformsteknik för screening av läkemedelskandidater.

SeisMove

Behovet av noggranna markundersökningar i stadsmiljöer har ökat till följd av stora satsningar på avancerade infrastrukturprojekt, som till exempel tunnelbyggen. Samtidigt finns särskilda svårigheter med seismiska mätningar i både städer och tunnlar, liksom i gruvor, i form av elektriskt brus och logistiska utmaningar. I syfte att förbättra mätningar i dessa utmanande miljöer har Alireza Malehmir, professor i geofysik, och hans team vid institutionen för geovetenskaper utvecklat en seismisk landstreamer. Denna innovativa lösning består av ett stort antal sensorer monterade på slädar som kan kopplas ihop och dras efter till exempel ett fordon, ofta en seismisk källa.

Landstreamern har testats i olika infrastrukturprojekt, bland annat tunnlar, koldioxidlagring och gruvmiljöer. Resultaten visar på en betydande potential, vilket har väckt stort intresse för metoden runtom i världen och lett till kommersiell försäljning. Landstreamern innehåller patenterad teknik och är registrerad under varumärket SeisMove.

Grzegorz Paletko, Alireza Malehmir och Magdalena Markovic med diplom och blommor.

Alireza Malehmir (mitten) med kollegorna Grzegorz Paletko och Magdalena Markovic, som har varit delaktiga i utvecklingen och den första kommersiella försäljningen av SeisMove.

AVulotion

Akut hjärtinfarkt (AMI) med efterföljande hjärtsvikt är den främsta orsaken till sjukhusvistelse och dödsfall i västvärlden. I Sverige drabbas årligen nära 18 000 personer per år av AMI, varav nästan 6 000 av STEMI – ett tillstånd vanligtvis förenat med en fullständig blockering av ett kranskärl. Ett problem med dagens standardbehandling av STEMI-patienter är att den kan orsaka ytterligare skada på hjärtvävnaden, vilket kan bidra till ökad risk för komplikationer såsom hjärtsvikt.

I ett nära samarbete mellan forskning och klinik har Karl-Henrik Grinnemo, Sergey Rodin och Oscar Simonson, vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, utvecklat ett koncept för att generera extracellulära vesiklar (CARMEV) som är immunmodulerande och visat sig effektiva för att förhindra hjärtsvikt efter hjärtinfarkt och vid andra svåra inflammatoriska tillstånd. Det gör CARMEV till den första biologiska produkten som kan förhindra skador som uppstår vid behandling av akut hjärtinfarkt. Med stöd av en investering från UU Invest AB har teamet grundat bolaget AVulotion för att kunna skala upp produktionen av CARMEV, något som sker i samarbete med NorthX Biologics. Målet är att skapa ett standardläkemedel för behandlingen av patienter med hjärtinfarkt.

Porträttbild av Sergey Rodin, Karl-Henrik
Grinnemo och Oscar Simonson med blommor och diplom.

I nära samarbete mellan forskning och klinik har Sergey Rodin, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson vid institutionen för kirurgiska vetenskaper utvecklat CARMEV och grundat företaget AVulotion för att förverkliga sitt mål att skapa ett standardläkemedel för behandling av patienter med hjärtinfarkt.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin