VFU

På programmet ingår auskultation inom regional och kommunal verksamhet under en vecka i termin ett.

Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förbereda studenten för arbetsterapeutens yrkesliv.

Att vara student i VFU inom hälso- och sjukvården innebär att ha ett ansvar för patienter. Hälso- och sjukvårdslagen beskriver att sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Det förutsätts att en student som gör VFU har tagit del av undervisning i aktuell kurs i tillräcklig grad för att kunna bedriva en god vård på ett patientsäkert sätt under handledning av legitimerad arbetsterapeut eller annan yrkesgrupp efter särskild överenskommelse.

Studenten bedöms av handledaren under VFU perioden inom problemlösningsförmåga, praktiskt utförande av arbetsterapeutiska åtgärder, kommunikation, dokumentation, samverkan och förhållningssätt samt säkerhet.

VFU är en obligatorisk del av utbildningen och sker i par eller i undantagsfall individuellt. Handledaren och lärare på utbildningen har en fortlöpande kontakt under VFU-perioden för att följa studentens utveckling.

Placering kan ske inom olika verksamheter. Utbildningen ansvarar för anskaffning av VFU-plats vid obligatoriska VFU perioder i terminerna tre till fem. I kursen ”Valbar verksamhetsförlagd utbildning, 7.5 hp” i termin sex ordnar studenten själv en plats vilken ska godkännas av kursledaren. Om en student får en placering på annan ort än Uppsala vid de obligatoriska VFU perioderna så finns möjlighet att ansöka om ersättning för merkostnader (se nedan).

Studenten ska under VFU perioden visa att de uppnår kursmålen utifrån kursspecifika bedömningskriterier. Examinator för kursen bedömer om studenten är godkänd eller underkänd utifrån bedömningsunderlag som handledare fyller i samt eventuell bedömning av lärare. Underkänd VFU innebär att studenten måste göra om hela VFU perioden. Vid underkänd VFU ska samtliga teoretiska och praktiska moment i kursen

vara godkända innan studenten får påbörja en ny VFU period. Vid missad eller icke godkänd VFU har studenten rätt till ett ytterligare VFU tillfälle. Om särskilda skäl föreligger kan studenten ansöka om dispens hos programkommittén för ytterligare VFU-tillfälle. Alla VFU tillfällen ligger inom ramen för respektive kurs planerade VFU period.

Vid obligatoriska VFU perioder placeras alla studenter i Regioner och kommuner i Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Gotland och Västmanland.

Inför sin auskultationsvecka i termin ett ska studenten ha en signerad hälsodeklaration. Så länge inget förändras i det som studenten angivit i deklarationen, gäller denna under resten av utbildningen. För mer information besök programsidorna.

Enligt beslut i programkommittén för arbetsterapeutprogrammet (MEDFARM 2024/1713) gäller följande vid fördelning av VFU-platser:

Programmets VFU-samordnare får information om tillgängliga VFU-platser från berörda regioner, kommuner och övriga verksamheter. Aktuella orter för VFU presenteras på programsidan. Studenten kan ansöka om att få en VFU-plats på en viss ort på grund av medicinska eller sociala skäl (se förtursregler nedan). Ansökan sker på avsedd blankett som skickas till studievägledaren. Programmet har rätt att reservera plats av pedagogiska skäl och för utbytesstudenter inom arbetsterapi.

En ansökan om förtur skall alltid styrkas med intyg som är uppdaterat och gäller för aktuell VFU-period. Om antalet tillgängliga platser är färre än det antal studenter (inom samma prioriteringsgrupp) som ansökt om förtur, tillämpas lottning om ingen annan lösning finns. Ansökan om förtur kan bara göras för en kurs i taget. Observera att ansökan om förtur inte kan avse en specifik placering inom en ort.

Vid ansökan om förtur till placeringsort gäller följande prioritetsordning:

  1. Förtur på grund av medicinska skäl eller funktionsnedsättning eller medicinsk behandling som förhindrar studenten att genomföra resan till eller övernattning vid aktuell VFU-placering. Intyg från vårdgivare krävs. Intyget ska beskriva varför studenten ej kan genomföra resan till eller övernattning vid aktuell VFU-placering.
  1. Förtur i egenskap av vårdnadshavare av barn under 12 år eller som ensamstående vårdnadshavare av barn upp till 18 år eller vårdnadshavare till barn med särskilda behov som förhindrar studenten att genomföra resan till eller övernattning vid aktuell VFU-placering. Intyg krävs från Skatteverket och i

fallet med barn med särskilda behov även intyg från barnets vårdgivare.

  1. Förtur i egenskap av vårdare till sjuk eller funktionshindrad nära anhörig som förhindrar studenten att genomföra resan till eller övernattning vid aktuell VFU-placering. Intyg från den nära anhörigas vårdgivare krävs.
  1. Förtur på grund av graviditet som innebär att vecka 20 eller senare i graviditeten infaller under VFU-placeringen. Intyg från t.ex. barnmorska krävs.

Efter det att placeringar har reserverats till studenter som uppfyller särskilda förtursskäl fördelas studenterna på resterande placeringar.

Studenterna placeras i Uppsalaregionen så långt det är möjligt under sin utbildningstid vid den obligatoriska verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) men för att säkra tillräckligt många platser måste även placeringar på annan ort nyttjas.

Studenter som placeras på ort utanför pendlingsavstånd från Uppsala

Ett schablonbidrag utbetalas för en resa Tur och retur Uppsala – orten för VFU. Schablonen beräknas med 75 % på billigast möjliga färdsätt till den ort där obligatorisk VFU genomförs, enligt rektorsbeslut 2015-04-21 (UFV 2015/418). Ett schablonbidrag för logikostnader utbetalas.

Studenter som placeras på orter med pendelavstånd från Uppsala eller på pendelavstånd från hemort

Ett schablonbidrag utbetalas med 75 % av billigast möjliga färdsätt vid pendling.

Till pendelorter från Uppsala räknas t. ex.: Enköping, Gimo, Gävle, Knivsta, Norrtälje, Sala, Sigtuna, Stockholm, Tierp, Västerås och Östhammar. Om studenten väljer placering på sin hemort utgår ingen ersättning.

Observera att det är viktigt att vara folkbokförd på orten där man bor för att få ersättning utbetalad.

  • Man kan inte få ersättning från där studenten har sitt permanenta boende (om det inte är i Uppsala) och VFU platsen. Ersättningen utgår från U-a till VFU orten. Man får inte heller resebidrag att resa från hemorten till Uppsala. Den måste vi formulera om.

I termin 6, under kursen Professionalitet och examensarbete, delkurs Professionalitet, inklusive VFU, ingår 2 veckor obligatorisk VFU vid en klinisk utbildningsavdelning (KUA). Vid KUA ges möjlighet att träna samverkan och samordning med andra professioner. Vid KUA får läkar-, arbetsterapeut-fysioterapeut- och sjuksköterskestudenter, samt vissa perioder apotekarstudenter, under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) aktivt träna vård interprofessionellt, vilket utgör en naturlig del i team- och processlärande.

KUA har ett studentcentrerat förhållningssätt och den handledningsmodell som utmärker KUA är interprofessionellt lärande (IPL) genom kollegialt lärande, peer-learning, där studenter lär i team på ett jämbördigt plan. Utbildning vid KUA ger möjlighet både till förståelse och kunskap om den egna professionen samt de övriga professionernas roll/funktion i vårdteamet. Syftet är att lära av, med och om andra professioner för att bedöma, planera, genomföra samt utvärdera vård till patienter.

Vaccinationsprogrammet presenteras för studenterna under den första studieterminen. Studenter vid arbetsterapeutprogrammet erbjuds screening av grundskydd och vid behov vaccination mot följande sjukdomar:

  1. Stelkramp
  2. Polio
  3. Mässling
  4. Påssjuka
  5. Röda hund
  6. Vattkoppor
  7. Hepatit B
  8. Kikhosta
  9. Difteri

Information om vaccination läggs upp på programsidorna och kommuniceras till studenterna av VFU-samordnaren.

MRSA (Meticillin Resistent Stafylokockus Aureus)

Alla studenter som under utbildningen har varit involverade i kliniskt arbete utomlands, alternativt har vårdats inneliggande på utländskt sjukhus, ska vid hemkomsten till Sverige genomgå screening för MRSA innan de påbörjar verksamhetsförlagd utbildning eller klinisk utbildningsavdelning.

Det är studentens eget ansvar att kontakta infektionsmottagningen före utresan för att boka en tid för provtagning efter hemkomsten och inför det kliniska momentet. Provtagningen bekostas av programkommittén vid arbetsterapeutprogrammet.

Tuberkulos

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer för att förebygga tuberkulos, rekommenderas inte längre vaccination med BCG till någon grupp vuxna. Detta innebär också att vaccination inte längre rekommenderas till studenter inom vårdyrken. Den viktigaste förebyggande åtgärden vid arbete i riskmiljö är adekvat användning av skyddsutrustning och att hygienrutiner efterföljs. Studenter som inom två månader upp till två år efter exponering för smittsam tuberkulos får långvarig hosta, oklar feber eller andra symtom på tuberkulos ska ta kontakt med infektionsklinikens mottagning för bedömning.

Stickskada

Vid stickskada/ skärskada, i samband med undervisning på vårdavdelning, ska den drabbade studenten erbjudas provtagning för Hepatit B, C och HIV, enligt samma rutin som gäller för övrig personal på vårdenheten.

Provtagningen bekostas av programkommittén vid arbetsterapeutprogrammet. Intyg från aktuell vårdenhet om att stickskada/ skärskada har inträffat i samband med verksamhetsförlagd utbildning ska också skickas in till VFU-samordnaren.

Åtgärder vid konstaterad MRSA-infektion

Vid konstaterad smitta av MRSA hos student på arbetsterapeutprogrammet ska en individuell handlingsplan upprättas i samråd med enheten för Vårdhygien, Akademiska sjukhuset. Ett konstaterat fall av MRSA ska inte påverka studentens möjligheter att slutföra sin utbildning på arbetsterapeutprogrammet. Det föreligger inte någon skyldighet för student att informera om MRSA-smitta vid tjänsteansökan eller tillträde av tjänst som arbetsterapeut. Vid påbörjan av en ny anställning inom hälso- och sjukvården ska enheten för vårdhygien eller smittskydd kontaktas vid aktuellt sjukhus eller vårdenhet.

För ytterligare information om vårdhygien: https://regionuppsala.se/samverkanswebben/for-vardgivare/kunskapsstod/vardhygien/

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin