Avancerad sensorisk analysteknik
Kursplan, Avancerad nivå, 2HK037
- Kod
- 2HK037
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap A1N
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 14 oktober 2009
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Avancerad sensorisk analysteknik 7,5 hp utgör den första delen av kursen Avancerad sensorisk analysteknik och produktutveckling 15 hp. Kursen kan läsas inom masterprogrammet i samhällsvetenskap, inriktning kostvetenskap eller som fristående kurs.
Behörighetskrav
Examen på grundnivå om minst 180 hp, varav minst 60 hp kostvetenskap eller motsvarande.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för sinnenas anatomi och fysiologi och ha förståelse för perceptionsprocessen
- redogöra för faktorer som påverkar konsumenters/patienters acceptans och preferenser för livsmedel och måltider
- visa förmåga att kritiskt utvärdera försöksuppläggningar, metoder och resultat i sensoriska studier
- redogöra för val och tillämpning av olika sensoriska metoder
- tillämpa statiska metoder för bearbetning av sensoriska data
Innehåll
Sinnesorganens anatomi och fysiologi hos människan behandlas i syfte att skapa förståelse för perceptionsprocessen. Vad vi upplever genom syn, lukt, smak och känsel, i kombination med attityders betydelse för produktacceptans och preferenser studeras. Faktorer för smakens upplevelse och betydelse för konsumenters/patienters val diskuteras. Under kursen skapas förståelse för den sensoriska bedömningens grunder. Olika metoder för att genomföra sensoriska test och statistiska metoder för att bearbeta resultatet presenteras. Studenterna tränas i att välja lämpliga tester, planera undersökningar, genomföra dessa, bearbeta och tolka resultaten.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, laborationer och seminarier. Tillfällen för studiebesök erbjuds.
Examination
Formerna för examination består av skriftliga och muntliga redovisningar, som laborationsrapporter samt skriftligt prov. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie examinationstillfälle ges möjlighet till ytterligare två tillfällen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle.
Som betygsskala används väl godkänd, godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2019
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2017
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2014
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2014
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2010, version 3
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2010, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2010, version 1