Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom

7,5 hp

Litteraturlista, Grundnivå, 2HK027

Det finns en senare version av litteraturlistan.

Obligatorisk litteratur

Diabetes och njursjukdom

  • Dahlström, Ulf; Kechagias, Stergios; Stenke, Leif, Internmedicin, 5., [omarb.] uppl., Stockholm, Liber, 2011Obligatorisk (Kapitel 1 (29 s) Kapitel 7 (de första 52 sidorna) Kapitel 9 (63 s))
  • Mahan, L. Kathleen; Escott-Stump, Sylvia; Raymond, Janice, Krause's food & the nutrition care process., 13. ed., St. Louis, Mo., Elsevier/Saunders, cop. 2012Obligatorisk (Kapitel 11 (20 s) Kapitel 31 (35 s) Kapitel 36 (32 s) Appendix)
  • Näring för god vård och omsorg: en vägledning för att förebygga och behandla undernäring, Stockholm, Socialstyrelsen, 2011Obligatorisk (Relevanta avsnitt.)
  • eNCPT, Nutrition Terminology Reference Manual, Academy of Nutrition and Dietetics, OnlineObligatorisk (Dietisternas Riksförbund ger alla dietiststudenter gratis tillgång till eNCPT på svenska. Inloggningsuppgifter lämnas i studiehandledningen.)

Diabetes

Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults with Diabetes. Position Statement. American Diabetes Association. Diabetes Care Vol. 37, Suppl. 1 (S120-S143), January 2014.

Obligatorisk

Njursjukdom

Nutritional Consequences of Renal Transplantation. Teplan V et al. Journal of Renal Nutrition 19(1);95-100, 2009. Obligatorisk

Dessutom aktuella rapporter och vetenskapliga artiklar, ca 250 sidor.

Presenteras i studiehandledningen vid kursstart.

Referenslitteratur

* Obligatorisk

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin