Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom
Kursplan, Grundnivå, 2HK027
- Kod
- 2HK027
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap G2F
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 9 december 2009
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp. Ges även som fristående kurs. Kursen ges på heltid.
Behörighetskrav
För att bli antagen krävs Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Dietetik och folkhälsa 15 hp, Grundläggande medicinsk fysiologi 15 hp, Psykologi A I 15 hp och Dietetik och klinisk nutrition I 15 hp med lägst betyget godkänd samt genomgången kurs Kostvetenskap C I 15 hp (Kostsociologi 7,5 hp och Vetenskaplig metod 7,5 hp) med minimum 7,5 hp med betyget godkänd eller motsvarande kunskaper.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Om diabetes (typ 1, 2 och graviditetsdiabetes)
- redogöra för diagnostik och förekomst samt förklara översiktligt hur sjukdomen och dess behandling påverkar individens livssituation.
- redogöra för hur insulinbrist och insulinresistens påverkar metabolismen och hur detta kan relateras till sjukdomens symtom, etiologi samt senkomplikationer.
- översiktligt redogöra för och motivera val av behandlingsform samt förklara och ge exempel på hur diabetesläkemedel kan integrera med kostbehandlingen
- utreda, bedöma och följa upp kostbehandling samt reflektera kring och analysera olika måltider i relation till relevanta kost- och näringsrekommendationer.
- förklara och ge exempel på hur specifika situationer som graviditet, fysisk aktivitet ch gastropares påverkar sjukdomen och kostbehandlingen.
- förklara vad som menas med egenvård, vårdteam och ett patientcentrerat förhållningssätt samt beskriva på vilket sätt detta kan främja diabetesvården.
Om njursjukdom
- redogöra för de vanligaste njursjukdomarna samt konkretisera och reflektera kring hur sjukdom och dialysbehandling påverkar patientens metabola status, energi- och näringsbehov samt måltidssituation.
- utreda, bedöma och följa upp kostbehandling samt planera en matsedel och omsätta denna i praktisk matlagning för en patient med nedsatt njurfunktion
- ange och förklara relevant exempel på läkemedel som kan integrera med kostbehandlingen.
Övrigt
- Beskriva grundprinciperna för sjukvårdens journalbokföringssystem, de etiska reglerna och lagarna kring detta och på ett adekvat sätt kunna dokumentera en patientkontakt
Innehåll
Kursen syftar till att fördjupa kunskapen kring sjukdomslära samt kost- och nutritionsbehandling vid olika former av diabetes mellitus, graviditetsdiabetes, njursjukdomar och dialysbehandling. Den teoretiska bakgrunden såväl som den praktiska tillämpningen av kost- och näringsrekommendationer vid diabetes och njursjukdom lyfts fram och diskuteras. Kännedom om hela sjukdomsteamets roll liksom det patientcentrerade förhållningssättet diskuteras. Kunskap kring dokumentationens betydelse inom sjukvården samt användandet av sökord och journalföringssystem behandlas.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer, gruppövningar och enskilda uppgifter.
Examination
Muntliga och skriftliga individuella redovisningar, praktiska och teoretiska prov samt rapporter. Inom ramen för kursen anordnas för varje prov två examinationstillfällen. Efter terminen finns ytterligare ett examinationstillfälle. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden och redogörelser kring ämnesområdet.
Fördjupning i förhållande till examensfordringarna
Kursen är grundnivå och en fördjupning inom ämnet kostvetenskap.
Övriga föreskrifter
Vid kursstarten ska betygssättande lärare alternativt läraren/lärarlaget efter samråd med de studerande fastställa vilken undervisning som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019, version 3
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016, version 3
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2014
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 3
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 1
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2010
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2010, version 3
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2010, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2010, version 1