Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes mellitus och njursjukdom

7,5 hp

Litteraturlista, Grundnivå, 2HK027

Det finns en senare version av litteraturlistan.

Obligatorisk litteratur

Diabetes och njursjukdom

  • Dahlström, Ulf; Kechagias, Stergios; Stenke, Leif, Internmedicin, 5., [omarb.] uppl., Stockholm, Liber, 2011 (Kapitel 1 (29 s) Kapitel 7 (de första 52 sidorna) Kapitel 9 (63 s))
  • Näring för god vård och omsorg: en vägledning för att förebygga och behandla undernäring, Stockholm, Socialstyrelsen, 2011 (Relevanta avsnitt.)
  • eNCPT, Nutrition Terminology Reference Manual, Academy of Nutrition and Dietetics, Online (Dietisternas Riksförbund ger alla dietiststudenter gratis tillgång till eNCPT på svenska. Inloggningsuppgifter lämnas i studiehandledningen.)
  • Mahan, L. Kathleen.; Raymond, Janice L., Krause's food & the nutrition care process, Fourteenth edition., St. Louis, Missouri, Elsevier, [2017] (Kapitel 10 (14 s), kapitel 14 (9s), kapitel 30 (32 s), kapitel 35 (28 s), appendix (relevanta avsnitt).)

Diabetes

Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults with Diabetes. Position Statement. American Diabetes Association. Diabetes Care Vol. 37, Suppl. 1 (S120-S143), January 2014.

Obligatorisk

Njursjukdom

Nutritional Consequences of Renal Transplantation. Teplan V et al. Journal of Renal Nutrition 19(1);95-100, 2009. Obligatorisk

Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.

Referenslitteratur

* Obligatorisk

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin