What Works? Att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att fara illa. Kunskaps- och metodutveckling i samverkan med socialtjänst, skola, polis, BVC och brukare.

Vilka metoder fungerar för att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att fara illa, till exempel inom socialtjänsten eller i skolan? Det är temat för ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Uppsala universitet. Forskningsprogrammet är ett samarbete med institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi och institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet samt högskolan i Gävle. Syftet är att forskare, praktiker och brukare i samverkan etablerar en långsiktig modell för kunskaps- och metodutveckling med fokus på socialtjänstens förebyggande och tidiga insatser.

  • Period: 2024-04-01 – 2030-03-31
  • Budget: 23 853 000 kr
  • Finansiär: Forte

Beskrivning

Det övergripande syftet är att i samverkan med praktiker och brukare etablera en långsiktig modell för kunskaps- och metodutveckling med fokus på socialtjänstens förebyggande och tidiga insatser för barn och unga.

De fyra inkluderade arbetspaketen fokuserar på: tidiga insatser för föräldrar med spädbarn (WP1), förebyggande arbete med elever i grundskolan (WP2), insatser av en särskild enhet mot ungdomsbrottslighet (WP3) samt på bedömningar och interventioner avseende hedersrelaterat våld (WP4). De fyra arbetspaketen valdes ut då de är av särskild relevans för barn och ungdomar som riskerar en negativ utveckling och att fara illa.

Tre breda forskningsfrågor styr programmet: a) I vilken utsträckning uppnår de metoder som används sina mål ur både brukarnas och de professionellas perspektiv? b) Hur kan arbetet utvecklas? c) Hur kan kunskap från programmet överföras och implementeras för en långsiktig och kontinuerlig kunskapsutveckling?

En flertal olika metoder för datainsamling används: semistrukturerade-, djup- och fokusgruppsintervjuer, deltagande observationer och olika skattningsskalor/mätinstrument samt diskursanalys. Analyserna kommer att vägledas av flera teoretiska perspektiv för en djupare förståelse för hur socialtjänstens arbete med barn och unga kan utvecklas.

Dagens stora samhällsutmaningar utgör utgångspunkten för programmet vilket genomförs i en stor kommuns särskilt utsatta områden. Initiativet kommer från kommunen som under många år brottats med svåra sociala problem vilket innebär ett behov av kunskaps- och metodutveckling. Programmet bidrar på så sätt till att förbättra kvaliteten i arbetet med barn, unga och deras familjer.

Kunskap som genereras ur programmet kommer även att vara värdefull på nationell nivå.

Programmet genomförs av en tvärvetenskaplig forskargrupp bestående av flera seniora, men även mer juniora forskare, i samverkan med praktiker och brukare.

Fortsatt kunskapsutveckling i partnerorganisationen säkerställs genom att praktiker involveras i utvärderings- och utvecklingsarbetet, samt genom återkommande workshops och metodutvecklingsdagar för de olika enheterna, vilka genomförs i samverkan mellan forskare och praktiker.

Projektledare: Pia Tham
Medarbetare: Amir Rostami, Katarina Gustafson, Siv-Britt Björktomta, Katarina Alexius, Michael Tärnfalk, Maritha Jacobsson, Eva Randell, Hassan Sharif

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin