Rekryterare värderar svenskkunskaper

Infografiken visar hur rekryterare bedömer och värderar svenskkunskaper i simulerade jobbintervjuer.  Kurvan med språkbedömning bekräftar att de kan bedöma talad svenska. Kurvan med jobbchans visar att de föredrar att anställa en jobbsökande med bättre svenskkunskape

Klicka på bilden för att göra den större.

Grafen visar hur rekryterare bedömer och värderar svenskkunskaper i simulerade jobbintervjuer. Forskarna använde sex olika filmer med simulerade språknivåer som tagits fram av en språkvetare. Varje rekryterare fick se två filmer. Figuren visar hur rekryterarna rangordnande språkförmåga respektive anställningsbarhet på en skala från 1-7 för varje språknivå. Kurvan med språkbedömning bekräftar att de kan bedöma talad svenska. Kurvan med jobbchans visar att de föredrar att anställa en jobbsökande med bättre svenskkunskaper.

Svenska viktigt för rekryterare

  • De flesta rekryterare tycker att goda svenskkunskaper är avgörande för anställningsbarhet.
  • 87 procent av de svarande pekar ut bristande svenskkunskaper som en utmaning med att anställa personer födda utanför Norden.

Jobbchans ökar vid hög språknivå

  • Sannolikheten att gå vidare i sökprocessen ökar i genomsnitt med runt 50 procent när den skriftliga språkförmågan går från den lägsta till den högsta nivån i jobbansökningar.
  • Sannolikhet att gå vidare från en jobbintervju ökar med 150 procent när den muntliga språkförmågan går från den lägsta till den högsta språknivån.

Om artikeln

Titel: "God svenska – vägen till arbete för utrikes födda?"

Författare: Stefan Eriksson och Dan-Olof Roth

Tidskrift: SNS förlag

Läs mer om forskningen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin