Studie om teknologins roll i våld i nära relationer och hjälpsökande

Rekrytering till intervjustudien är avslutad.

Deltagare ska:

  • vara minst 18 år
  • identifiera sig som kvinna
  • ha blivit utsatt för våld i en nära relation
  • ha lämnat den våldsutövande partnern

Om kriterierna ovan stämmer in på dig och du kan tänka dig att svara på frågor som rör erfarenheter av teknologins roll i våld i nära relationer och hjälpsökande är du välkommen att delta i denna studie. Våldsdefinitionen som används i studien innefattar alla former av våld, såsom psykiskt, fysiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt.

Studien genomförs på Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och undersöker vilken roll teknologi spelar i våld i nära relationer och hur det påverkar våldsutsatta kvinnors hjälpsökande.

Vad är studiens syfte?

I takt med att internet, smartphones, appar och sociala medier har fått större spridning och blivit en allt mer normaliserad del av mångas vardag förväntas förekomsten av våld med hjälp av dessa typer av teknologier också öka. Syftet med denna studie är att undersöka dynamikerna för teknologibaserat våld, hur det kommer till uttryck i våldsutsatta kvinnors liv samt vilka vardagliga konsekvenser teknologin spelar för våldsutsatta både under och efter relationens slut. I studien används en bred definition av ”teknologibaserat våld”/digitalt våld som omfattar båda högteknologiska lösningar som att installera spionprogram eller andra typer av spårningsutrustning, men även lågteknologiska lösningar och vardagligt bruk av teknik som exempelvis konstant och upprepande sms:ande och upprepade telefonsamtal. Studien fokuserar inte enbart på de negativa aspekterna av teknologi utan även de möjligheter som teknologiska verktyg och plattformar kan utgöra för våldsutsattas hjälpsökande.

Hur går det till?

Forskaren som utför studien och som kommer att genomföra intervjuerna heter Nicole Ovesen och är forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet. Intervjun beräknas ta 45-90 minuter och genomförs på en plats du själv väljer eller digitalt. All information som samlas in i studien avidentifieras för att skydda din integritet. Deltagande är frivilligt och du kan när som helst avbryta din medverkan utan att ange något skäl. Projektet är godkänt av etikprövningsmyndigheten (Dnr 2023-06676-01).

Är du intresserad av att delta? Kontakta Nicole Ovesen genom mejl eller telefon. Du hittar kontaktuppgifterna nedan.

Ansvarig för forskningsprojektet och kontaktperson för intervjuer

Nicole Ovesen
Forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK),
Uppsala universitet
E-post: nicole.ovesen@nck.uu.se
Tel: 073-469 79 75

Kontaktperson för huvudmannen

Anita Hussénius
Föreståndare vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK),
Uppsala universitet
E-post: anita.hussenius@nck.uu.se
Tel: 073-469 73 03

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin