Achariana

Achariana publicerar bestämningsnycklar på svenska till lavar och lavparasiter som förekommer i Sverige. Nycklarna utsträcker sig ibland till att också omfatta arter som bara är kända från våra nordiska grannländer eller andra arter som inte är rapporterade från Sverige men som med rimlig sannolikhet kan tänkas förekomma. Ambitionsnivån varierar kraftigt och reflekterar kunskapsläget. Nycklarna har ibland författats av experter på gruppens taxonomi, ibland inte, och de kan också omfatta arter eller grupper av arter med oklar taxonomi. Målgruppen är de som vill identifiera lavar och lavparasiter till art, som besitter åtminstone grundläggande kunskaper om deras morfologi och kemi, samt har möjlighet att vid behov studera dem i ljusmikroskop.

Silverlav som växer på brun bark

Silverlav, Parmelina tiliacea

Artiklarnas format

Artiklarnas format är enkelt och flexibelt: En kortfattad inledning klargör vad nyckeln omfattar, vad den baseras på, hur man känner igen gruppen och hur den skiljer den från liknande grupper (om det inte framgår direkt av nyckeln). Vidare kan det förekomma taxonomiska eller nomenklatoriska kommentarer samt förklaringar till morfologiska karaktärer vars terminologi inte följer gängse mönster. Om obeskrivna arter inkluderas kan dessa kräva ett särskilt omnämnande. Därefter följer nyckeln, ibland kompletterad med kortfattade beskrivningar, kommentarer eller bilder. En engelsk version av nyckeln kan förekomma. Till sist kommer eventuella referenser.

Versionshantering

Det är ett grundläggande mål att nycklarna ska uppdateras löpande och med enkelhet. Seriens numrering använder, liksom de flesta datorprogram, semantisk versionshantering (”major.minor.patch”), där ”major” alltid är knutet till den behandlade gruppen av lavar. Exempelvis kommer nyckeln till Bacidina alltid att vara ”major” nummer 1, där den först utgivna versionen är numrerad ”1.0.0”. Förbättringar och tillägg (t ex nya arter) föranleder ”minor” att uppdateras (t ex ”1.1.0”, ”1.2.0”), medan korrigeringar av mindre brister medför att ”patch” uppdateras (t ex ”1.0.1”). Alla versioner kommer att finnas tillgängliga i ett arkiv, men vi kommer bara att framhäva de senaste versionerna.

Erik Acharius

Achariana är namngiven efter Erik Acharius, Linnés siste lärjunge och även omtalad som ”lichenologins fader”. Född och uppvuxen i Gävle kom han som 18-åring till Uppsala för universitetsstudier under bl a Carl von Linné. Efter avslutade studier var han yrkesverksam i Stockholm, Lund och Landskrona innan han utnämndes till proviansialläkare i Vadstena. Att han fattade intresse för lavar kan sannolikt tillskrivas inspiration från hans nära vän Olof Swartz. Acharius första artikel om lavar, en genomgång av navellavarna (numera Umbilicaria), avfattades på svenska och trycktes i Kongliga VetenskapsAcademiens Nya Handlingar 1794. Under åren som följde publicerade han en rad artiklar och böcker, varav flera får betraktas som vetenskapliga genombrott för sin tid, framför allt Lichenographiae Suecicae Prodromus (1798), Methodus Lichenum (1803), Lichenographia Universalis (1810) och Synopsis Methodica Lichenum (1814). Erik Acharius gick bort i Vadstena 14 augusti 1819.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin