Psykisk hälsa hos unga kvinnor och män

Om projektet

Vi nås idag allt oftare av rapporter om att den psykiska ohälsan ökar bland unga. Trots det vet vi ganska lite om vad som förklarar denna ökning och vad som kan göras för att färre ska uppleva psykisk ohälsa. I den här studien vill vi därför lära oss mer om hur symptom på psykisk ohälsa uppstår och förändras över tid. Med bättre kunskap kanske vi kan bryta den negativa trend vi ser med sämre psykisk hälsa hos unga.

Vi vet inte tillräckligt än om hur vi ska studera ungas psykiska hälsa på bästa sätt. Men det är klart att psykisk hälsa är komplicerat och måste undersökas från olika håll och med olika metoder. Studien bygger därför på en bred datainsamling. Under två år kommer data att samlas in på ett slumpmässigt urval på 3000 individer 15-29 år. Data samlas in på olika sätt och olika ofta under studieperioden. Hur ofta data samlas in beror på vilken av de tre grupperna som deltagaren lottats till. På så vis ger studien information om hur ofta data behöver samlas in för att klargöra mönster av symptom och beteenden samt hur de utvecklas över tid.

Studien kommer att baseras på data som samlas in från:

  • Enkät
  • Psykologiska tester
  • Blodprov
  • Register
  • "Sensordata" från mobilen

Syfte

Syftet är att få ökad kunskap om ungas psykisk hälsa och psykiska ohälsa. Vi kommer att titta på olika aspekter av välmående, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd. Dessutom ska vi undersöka hur måendet påverkar och påverkas av andra faktorer, t.ex. levnadsvanor.

Den breda datainsamlingen och att deltagare följs över tid är en styrka med studien. Det ger bra förutsättningar till att bättre förstå varför vissa drabbas av besvär med psykisk ohälsa och hur vi i framtiden kan förebygga det.

Projektet finansieras av: Privat donation

ok

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin