Onut-Brännströms grupp

Biologi och evolution av lavars fotobionter

Lavar, symbiotiska organismer bestående av en heterotrofisk svampvärd (mykobiont), algpartners (fotobionter) och komplexa svampjäst- och bakteriesamhällen, är nyckelarter för kalla miljöer och omfattar hela trofiska nätverk. Många lavar uppvisar omfattande utbredningsområden över olika klimatzoner, och kallanpassade lavar kan tåla drastiska temperaturförändringar, överleva gammastrålning, intensivt UV-ljus och till och med Mars-liknande förhållanden. Dock är lavar sårbara för föroreningar, och exponering är ofta dödlig för många arter, även om vissa kan anpassa sig och trivas i förorenade miljöer.

Den underliggande mekanismen för lavars anpassning, kännetecknad av deras breda utbredning, höga motståndskraft mot extrema förhållanden och samtidigt en känslighet för föroreningar, är till stor del okänd, men fotobionterna tycks spela en avgörande roll. Det finns en betydande kunskapsklyfta när det gäller fotobionternas biologi, inklusive artmångfald, fylogenetiska relationer, genomiska egenskaper, utbredningsområden, spridningsmekanismer och deras förmåga att klara av påfrestande miljöer som extrema temperaturer.

I min forskargrupp strävar vi efter att studera dessa kritiska kunskapsklyftor gällande lavar, med fokus på grundläggande aspekter av fotobiontbiologi och evolution. Dessutom vill vi förstå hur mykobiontens parningssystem och populationsstruktur påverkar fotobiontens spridningssätt.

Dessa undersökningar använder en omfattande metodik, där molekylära och kemiska tekniker, ekologiska studier och bioinformatiska metoder såsom jämförande genomik och fylogenetiska analyser används.

Gruppmedlemmar

Forskningsledare: Ioana Brännström

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin