Grund- och avancerad nivå

Utbildning på grundnivå i ekonomisk historia ges i första hand i form av fristående kurser. Med fristående kurser fristående har du mer valfrihet kan du själv kombinera till en utbildning som leder fram till en kandidatexamen

del av jordglob och böcker

Fristående kurser

Ekonomisk historia A

Första halvan av terminen ges kursen Ekonomi och samhälle som ger en bred översikt av internationell, men främst västvärldens och svensk, ekonomisk omvandling. Speciell vikt läggs vid samspelet mellan teknisk utveckling och förändringar av samhällets ekonomiska organisation samt hushållens levnadsvillkor och försörjning.

Andra halvan av terminen går det att välja mellan Global omvandling och globalisering (ingår i A-kurspaketet med Ekonomi och samhälle) eller Politik, kriser och konjunkturer. Dessa kurser fokuserar, som namnen antyder, på delvis olika aspekter av världens ekonomiska historia.

Ekonomisk historia B

Första halvan av terminen ger fördjupade kunskaper om förhållandet mellan arbete, kapital och ekonomisk utveckling efter 1914.

Andra halvan av terminen fokuserar på vetenskapligt skrivande med grundläggande undervisning i samhällsvetenskaplig arbetsmetod och enskilt arbete med att skriva en individuell B-uppsats.

Ekonomisk historia C

Ekonomisk historia C består av två delkurser: Teori- och metodkurs och Uppsatskurs. Teori- och metodkursen ger en bra grund för författande av kandidatuppsatsen och omfattar både kvalitativ samt kvantitativ metod. Uppsatskursen innefattar samhällsvetenskaplig arbetsmetod. Uppsatsskrivandet är enskilt arbete och består av av att skriva och försvara en uppsats samt opponera på en annan students uppsats.

Andra kurser

Institutionen ger ett antal fristående kurser på 7,5hp. På introduktionsnivå ges kurserna Why some Countries are Rich samt Sweden’s Economic and Social Development.

På motsvarande fortsättningsnivå ges kurserna From Barter to Bitcoin: Monetary Systems for a Sustainable Future och Something for Nothing: Rentier Capitalism som ger fördjupande och problematiserande kunskaper om monetära system respektive praktiker och system för kapitalackumulation. Dessa går på halvfart och därför lättare att läsa som komplement i kombination med andra kurser.

Under andra halvan av terminen går Tillväxtens gränser? Kapital, marknad och hållbarhet (15hp) som problematiserar hållbarhet ur ett historiskt och geografiskt perspektiv.

På avancerad nivå finns ett masterprogram i samhällsvetenskap med inriktning i ekonomisk historia, men även ett antal fristående kurser. Höstterminen 2026 lanseras ett nytt masterprogram i Politcal Economy and Sustainability.

gammalt foto av kvinnor i fabrik

Masterprogrammet i samhällsvetenskap

Ekonomisk historia är värdinstitution för Masterprogrammet i samhällsvetenskap, samt ansvarar för inriktningen i ekonomisk historia.

Masterprogrammet i samhällsvetenskap med inriktning ekonomisk historia ger dig fördjupning i ekonomisk-historiska kärnområden såsom arbetsmarknadens, den globala handelns, det ekonomiska tänkandets och industrialiseringens historia. Att kunna ställa vetenskapligt grundade frågor om hur samhället har utvecklats över tid är en god utgångspunkt för att kunna förstå och förklara nuet. Programmets huvudfokus är masteruppsatsen där du får utveckla ditt eget kunskapsintresse i en empirisk undersökning.

Institutionen medverkar också på följande program på avancerad nivå:

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin