Tillämpad kärnfysik

Tillämpad kärnfysik handlar om att utforska och utnyttja atomkärnors egenskaper. Exempel på tillämpningar är allt ifrån energiutvinning i kärnkraftverk, till att mäta mycket små mängder av olika isotoper med kol-14-metoden.

Forskningsinriktningar

Kärndata

Forskningen inom kärndata handlar om grundläggande forskning om kärndata och kärnreaktioner. Denna kunskap är viktig för tillämpningar som cancerbehandling eller transmutation av använt kärnbränsle. Inom forskningen i kärndata görs olika mätningar för neutron-inducerade reaktioner, och bidrar till utvecklingen av modeller för de här processerna. Syftet är en bättre förståelse av hur mikroskopiska kärnprocesser påverkar storskaliga system.

Läs mer om kärndata

En medlem i gruppen tittar på kablarna till en detektor som står bakom en blyskärm för att inte bakgrundsstrålning ska störa mätningen.

Kärnbränslediagnostik och kärnämneskontroll

Inom forskningen i kärnbränslediagnostik utvecklas nya experimentella metoder, huvudsakligen för att undersöka egenskaperna i kärnbränsle. Syftet med forskningen inom kärnämneskontroll är att förhindra och begränsa spridningen av kärnvapen, genom att säkerställa att civila kärntekniska anläggningar och material inte missbrukas för otillåtna aktiviteter.

Läs mer om kärnbränslediagnostik och kärnämneskontroll

Fusionsdiagnostik

Fusion är en lovande framtida energikälla, som skulle kunna ge stora mängder koldioxidfri el ur en liten mängd bränsle genom samma typ av process som driver solen.

En mångsidig metod för att övervaka tillståndet i plasmat som utgör fusionsbränslet är neutronspektroskopi. Från neutronmätningar kan vi utläsa parametrar som bränsletemperatur, icke-termisk energifördelning hos bränslejonerna, jontätheten i bränslet, fusionseffekt med mera.

Läs mer om fusionsdiagnostik

Instrumentet TOFOR

Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC)

Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC) etablerades 2021 vid Uppsala universitet för att tillhandahålla utbildning, forskning och policystöd i frågor om nedrustning.

Läs mer om Alva Myrdal centrum för kärnvapennedrustning

Uppdragsutbildning

NANSS, Nordic Academy for Nuclear Safety and Security, är en tvärvetenskaplig kompetensplattform vid tillämpad kärnfysik. NANSS synliggör möjligheter till utbildning och kompetensutveckling för yrkesverksamma inom det kärntekniska området. Inom NANSS ges kurser om säkerhet och kärnteknik för yrkesverksamma.

NANSS består av forskare och lärare från flera universitet samt experter från myndigheter och inom branschen.

Atompartikel 3D Illustration

Läs mer på NANSS webbplats.

ANItA

ANItA (Academic-industrial Nuclear technology Initiative to Achieve a sustainable energy future) är ett kompetenscentrum vars syfte är att samla akademisk och industriell kärnteknisk kompetens inom såväl tekniska som icke-tekniska områden. ANItA finansieras initialt av svensk akademi, svensk kärnkraftsindustri och Energimyndigheten. ANItA koordineras av Ane Håkansson vid tillämpad kärnfysik.

Läs mer på ANItAs webbplats.

ANItA

Tillämpad kärnfysik har omfattande forskningssamverkan både i Sverige och internationellt.

Samarbeten

Avdelningen för tillämpad kärnfysiks övergripande samarbeten

Kärndata

Kärnbränslediagnostik och kärnämneskontroll

Fusionsdiagnostik

Finansiärer

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin