Handkirurgi


I Uppsala intresserar man sig för klinisk och preklinisk forskning på frakturer engagerande metacarpalben, triggerfinger, dupuytrens kontraktur och böjsenskador. Inom frakturforskningen fokuserar man på förbättrad behandling av frakturer på metacarpalbenets skaft. Här drivs kliniska randomiserade studier som utmanar tidigare vedertagna behandlingssätt, samt registerbaserad utvärdering av denna frakturtyp. Mer specifikt jämför man behandling med tidig rörelseträning mot konventionell kirurgisk behandling för metakarpalbensfrakturer med felställning, förkortning eller rotation, samt kartläggning av incidens, behandlingsresultat och reoperationer för dessa frakturer med hjälp av data från kvalitetsregister.

Inom triggerfingerforskningen studerar man patofysiologi och co-morbiditet vid tendovaginitis stenosans. Man utvärderar också resultat efter kirurgisk åtgärd. Syftet är att vidare utröna vilka faktorer som kan ha betydelse för etiologin.

Dupuytrens kontraktur (vikingasjuka) är en vanligt förekommande bindvävssjukdom. Oftast drabbas palmaraponeurosen i handflatan med successiv extensionsdefekt i fingrarna. Behandlingsalternativen för att återskapa extensionsförmågan är nålfasciotomi, kollagenasinjektion och operation. I Uppsala pågår två studier där den ena utvärderar användandet av nattortos. Efter genomförd nålfasciotomi utrustas patienterna enligt rutin med en nattortos. I en nationell multicenter RCT utvärderar man om nattortosen verkligen visar en fördel i form av mindre återkomst av kontraktur. Den andra studien är en internationell multicenter RCT som undersöker effekten av en ny sort kollagenas. Läkemedelet Xiapex (kollagenasinjektion) som tidigare användes mot Dupuytrens kontraktur är inte längre tillgänglig på den europeiska marknaden och förhoppning med den aktuella studien är att bidra till framtagandet av ett nytt kollagenas-läkemedel.

Gruppmedlemmar

Gruppmedlemmar: Sara Edsfeldt, Monika Wiig, Fredrik Peyronson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin