Kulturvård

Landskapsbild över Almedalen i Visby, liten damm i förgrunden.

Almedalen, Visby. Foto: Mikael Wallerstedt.

Kulturvård handlar om alla människors rätt att få tillgång till och få påverka hur kulturarv definieras, väljs ut, skyddas och används. Dagens kulturvård är ett resultat av en lång tradition med rötter i 1600-talet, men varje generation måste ta ställning till och fundera över frågorna – vad, hur, varför och för vem? Detta gäller oavsett om det handlar om ett allmogeskåp eller ett miljonprogramområde. Kulturarv är därmed en resurs av betydelse för det moderna samhällets förändring.

Kulturarv är en resurs av betydelse för det moderna samhällets förändring. Det kan handla om konkret bevarande och vård av byggnader och föremål, eller mer övergripande frågor om hållbar utveckling. För det behövs samarbete och kunskaper ifrån flera olika vetenskapsområden; humanistiskt, samhällsvetenskapligt och naturvetenskapligt.

Inom huvudområdet kulturvård ges kurser och program, och examen i ämnet utfärdas på kandidat- och masternivå. Kandidatexamen är förberedande för högre studier, samt för ett kommande yrkesliv och syftar till att ge teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter för verksamhet inom näringsliv och antikvariskt/samhällsplanerande sektorer. Utbildningen skall dessutom ge förutsättningar för kritisk reflektion över kulturarvsbildningen och den egna professionens betydelse i samhället liksom för institutioner och individer.

På Gotland har det givits utbildning i kulturvård sedan 20 år tillbaka. Kärnan i verksamheten är de treåriga utbildningarna Byggnadsantikvarieprogrammet och Föremålsantikvarieprogrammet samt Masterprogram i kulturarv och hållbarhet.

Studie- och karriärvägledning

Kontakta våra studievägledare om du har frågor kring dina studier, utbildningsvägar, examen eller kurser och undervisningsformer. Du får även tips och information kring praktik och utlandsstudier.

Studievägledare vid Campus Gotland

Redan student

Är du redan student vid UU är du nog bekant med studieplaner, DiVA, Studium och e-klassrum. Det studieadministrativa stödet vid Campus Gotland ger dig tips och råd kring studier samt ingångar till plattformar och kanaler du bör ha kännedom om, och använda dig av, under studietiden.

Studentingång

Även du som redan studerar vid universitetet, eller snart är klar med dina studier, kan få mer information om examen, jobb och karriär, utlandsstudier eller studentbloggar via våra studievägledare eller centrala kontor vid universitetet. Vidare stöd och information samt tips finns via universitetets webbplats där du får veta mer om nästa steg i karriären.

Jobb och karriär (Studentingången)

Nätverk och övrig verksamhet

Om du redan läser hos oss kan du delta i olika former av verksamhet inom och utanför studierna. Hos oss har vi nätverk där du är välkommen att engagera dig. The Nordic-Baltic Network of Engineering är ett sådant nätverk.

Inom ämnet kulturvård kan du läsa kurser eller program, på campus eller på distans. Du kan läsa kulturvård som huvudämne eller som biämne.

Grundutbildning

Inom ämnet kulturvård ges både fristående kurser och program, på Campus Gotland och på distans. Efter utbildningen kan du fortsätta läsa vid universitetet, vidareutbilda dig på annat håll eller börja söka jobb inom branschen. Du kan även göra praktik eller läsa utomlands under utbildningen. Våra programansvariga svarar gärna på dina frågor och guidar dig rätt inför ansökningsperioder eller under utbildningen.

Byggnadsantikvarieprogrammet 180 hp

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med att bevara, vårda och utveckla det byggda kulturarvets miljöer från olika tider. Vi erbjuder kurser som spänner över flera områden som arkitektur- och bebyggelsehistoria, byggnadsvetenskap och restaureringsideologi till mer tillämpade områden som byggnadsdokumentation, hantverks- och byggnadsteknik och praktisk restaurering. Programmet ger dig möjlighet att ta ut en kandidatexamen i kulturvård.

Föremålsantikvarieprogrammet 180 hp

Föremålsantikvarieprogrammet är utbildningen för dig som vill kombinera intresse för inredningar, föremål, konst- och industriprodukter med verksamhet i egen firma eller som anställd, antingen du vill arbeta med insamling, förmedling och bevarande eller handel och bruk av föremål och artefakter från olika tider. Vi erbjuder kurser som spänner över flera teoretiska ämnen som arkitektur- och föremålshistoria, restaureringsideologi, lagstiftning till mer tillämpade områden som dokumentation, materialanalys, tillverkningsteknologi och gestaltning. Kursen Föremålens material & tekniker är unik och finns inte vid något annat lärosäte i Sverige. Programmet leder till kandidatexamen i kulturvård.

Kulturvård som biämne

Är du intresserad av föremål och byggnader? Då är du välkommen att söka till oss för en kurs eller en hel termin i kulturvård. Flera av våra kurser är valbara som fristående kurser. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till vår studierektor eller någon av våra programansvariga.

Ämnet kulturvård går att läsa som huvudämne eller som biämne. Du kan ta en kandidatexamen men även läsa vidare och ta en master i kulturvård. Du bestämmer vad du vill göra och vad som passar dig. Våra avancerade kurser och program ges på svenska eller på engelska, på campus eller på distans. Du möter lärare, experter och specialister inom flera områden och du kan även göra praktik inom programutbildningarna. Vi erbjuder även studentutbyten internationellt.

Forskarutbildning

Inom ämnet ges även utbildning på forskarnivå som omfattar fyra års heltidsstudier med 240 hp för doktorsexamen och 120 hp för licentiatexamen. Du kan läsa vid institutionen eller vid de olika forskarskolorna kopplade till ämnet kulturvård och våra campus.

Forskarutbildning

Karriär inom ämnet kulturvård

Funderar du på en bana som antikvarie? Våra utbildningar till föremåls- eller byggnadsantikvarie ger dig möjligheter inom en rad områden.

Karriär som byggnadsantikvarie...

Gillar du byggnadsvård? Om du som uppskattar kvaliteten i äldre byggnader utbildar dig till byggnadsantikvarie finns det en bred arbetsmarknad med ett stort antal arbetsuppgifter som väntar dig. Vår alumnundersökning visar också att det är lätt att få arbete när du läst byggnadsvård i Visby.

Vi ser att våra tidigare studenter arbetar som traditionella byggnadsantikvarier inom länsstyrelser och museer. På senare år har även antalet kommunantikvarier och stiftsantikvarier ökat. Men vi ser också att många hamnar inom den privata konsultsidan och arbetar med utredningar och förundersökningar, antikvarisk medverkan, projektledning, projektering och kontroll. Därutöver finns flera som arbetar inom beställarsidan som förvaltare och projektledare med ansvar för restaureringar.

De som är mer praktiskt inriktade har sökt sig mot hantverkare – och entreprenörsidan och arbetar som restaureringshantverkare och arbetsledare. Men även trädgårdsantikvarier har vi sett allt fler av de senaste åren.

Om du vill kunna arbeta med att bevara och utveckla det befintliga byggnadsbeståndet och dess miljöer för fortsatt hållbarhet och för att skydda kulturvärden – som modernt byggande inte erbjuder så är det här utbildningen för dig.

Efterfrågan på byggnadsantikvariens kunskaper är stor både internationellt och nationellt och då utbildningen är unik inom Europa ger det stora chanser till arbete både inom och utanför Norden.

Karriär som föremålsantikvarie...

Gillar du antikviteter, museer och gamla föremål? Om du som uppskattar kvalitet, formspråk och proveniens hos äldre föremål utbildar dig till föremålsantikvarie finns det en bred arbetsmarknad som väntar dig. Vår alumnundersökning visar att det är lätt att få arbete när du läst till föremålsantikvarie i Visby.

Vi ser att våra tidigare studenter arbetar som traditionella antikvarier inom länsstyrelser, stift och museer. På museerna kan de ansvara för föremålssamlingar, visningar och utställningsverksamhet, inköp, katalogisering, underhåll och preventiv vård av samlingar och interiörer. På länsstyrelserna handlägger de restaureringsärenden. På stiften arbetar de som stiftsantikvarier och med olika projekt om kyrkliga inventarier. Vi ser också att många arbetar inom auktionsverken med ansvar för att utreda proveniens, presentera föremål och bygga utställningar. Därtill kommer privata näringsidkare med antikhandel och antikvariat.

Om du vill kunna arbeta med att bevara och utveckla gamla ting och interiörer som alla bär på en unik historia och kvalitet är det här utbildningen för dig.

Efterfrågan på föremålsantikvariens kunskaper är stor både internationellt och nationellt och då detta är en unik utbildning inom Europa som kombinerar kunskaper om konstvetenskap, materialvetenskap och bevarande ger det stora chanser till arbete både inom och utanför Norden.

Vill du lära känna Campus Gotland?

Livet här får höga betyg av gotlänningarna, både hitflyttade och infödda. Campus Gotland ligger mellan stranden och ringmuren i Visbys inre hamn. Den småskaliga lärmiljön skapar förutsättningar för en nära och fördjupad kontakt mellan studenter och lärare. På Uppsala universitet Campus Gotland är risken att försvinna i mängden minimal, här blir varje student sedd.

Såväl föreläsningssalar som bibliotek, kår och studentservice finns samlade på bekvämt gångavstånd på campus, och inte minst alla de delar av samhället som gör studentstaden Visby så trevlig. Här finns kulturutbud och idrottsaktiviteter och här kan man även fika gott, året runt. För att inte tala om alla sköna studiemiljöer som det går att sitta och studera vid i lugn och ro.

Campusområdet är en bra plats för att skaffa sig kunskaper, upplevelser och minnen för livet. Med över tusen studenter i en världsarvsstad med drygt 23 000 invånare kommer du att märka att studenterna är en viktig del av Visby. Området är en plats där idéer och människor möts, och nya tankar skapas.

Campus Gotland

Vid institutionen finns diverse studentföreningar med anknytning till institutionen, en viss utbildning eller våra tre ämnesområden. De drivs av studenter och/eller alumner. Kontakta föreningarna om du vill ansluta dig!

  • HUGO: Studenter som läser kulturvård eller annan humaniora på Campus Gotland. Knuten till studentkåren Rindi.
  • BRUK (alumnförening): Alumnförening, ideell yrkesförening för alla som arbetar med, studerar eller forskar om kulturmiljövård.
  • Nya Valör: Tidskrift i digitalt format med fokus på våra tre ämnesområden, tidigare konsttidskriften Valör. Knuten till Uppsala Studentkår.

Kontakt

  • Kontakta oss på adressen kulturvard@konstvet.uu.se eller hör av dig direkt till vår studieadministratör vid Gemensam service på Campus Gotland. Du kan även höra av dig till ansvarig kurs- eller programlärare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin