Textilvetenskap

Detaljbild av antikt skrin med verktyg liggande framför.

Skrin, Textilsamlingen, Konstvetenskapliga institutionen. Foto: Anna Eklund.

Inom textilvetenskapen strävar vi efter en förening av teori och praktik. Genom att kombinera en praktisk erfarenhet av olika textila hantverk med en teoretisk kunskap kring det textila materialets egenskaper och de tekniker och redskap som används för dess bearbetning skapas ett textilvetenskapligt perspektiv. Detta ligger sedan till grund för att identifiera och tolka den information som går att utläsa ur såväl föremål som bildmaterial och skriftliga källor.

Textila föremål intar en central roll inom ämnet, både som studieobjekt och källmaterial. Genom att analysera det textiltekniska utförandet och avläsa de spår hantverkaren efterlämnat skapas ett underlag som i samspel med andra källor kan bidra till en vidgad kunskap om föremålet, dess ursprung och funktion i en samtida kontext.

Den textilvetenskapliga forskningen behandlar textilrelaterade frågeställningar i såväl historiska som moderna sammanhang.

Textilvetenskap omfattar studier av material, redskap och tillverkningssätt, brukare och tillverkare. För att kunna studera eller bedriva forskning inom området är hantverkskunnandet en nödvändig förutsättning, ett verktyg för att förstå, bearbeta och dra korrekta slutsatser om textila material och företeelser, såväl historiska som nutida.

Inom textilvetenskap handlar det om att sätta in det textila materialet i ett historiskt och ekonomiskt sammanhang. De ämnen som ingår berör materiallära, färgning, redskap, tillverkning, bruk och vård av textilier och dräkter, kronologisk och geografisk utbredning samt ursprung och spridning av textila produkter och tekniker som kan användas för att förstå historiska samband och ligga till grund för ny teknisk utveckling.

Från fackskola till universitet

Fackskolan för huslig ekonomi grundades år 1895 av professorn i slaviska språk Johan August Lundell (1851–1940) i samverkan med Uppsala enskilda läroverk. Skolans första föreståndarinna, fröken Ida Norrby (1869–1934, se bild) kom att sätta sin prägel på verksamheten. Under andra hälften av 1800-talet då industrialismen slog igenom i Sverige fick allt fler kvinnor arbete utanför hemmet. Norrby och Lundell ansåg att detta bidrog till minskade kunskaper på det husliga området och att det fanns farhågor att äldre tiders kunskap skulle gå förlorad. Uppgiften för fackskolan var att utbilda lärarinnor för barnavård, skolkök och textil slöjd samt ekonomiföreståndarinnor för storhushåll i syfte att bevara kunskap.

År 1961 förstatligades alla lärarutbildningar och Fackskolan för huslig ekonomi bytte namn till Seminariet för huslig utbildning i Uppsala. Genom högskolereformen 1977 kom alla lärarutbildningar att inordnas i universitetens verksamhet för att därmed få en naturlig koppling till forskning. Det nya namnet blev Institutionen för utbildning av barnavårdslärare, ekonomiföreståndare, hushållslärare och textillärare. Inom några få år efter högskolereformen skedde så stora förändringar vid institutionen att ett namnbyte återigen blev aktuellt. Det nya namnet blev Institutionen för hushållsvetenskap.

Ur lärarutbildningens textila hantverk utvecklades under 1980-talet kurser i Textil tradition, som sedermera övergick i Textilvetenskap från A till D-nivå. I dessa kurser betonas kombinationen av praktiska och teoretiska kunskaper som en förutsättning för textilvetenskaplig forskning. Kurserna ger textila kunskaper för andra verksamheter än för läraryrket.

Eftersom Sverige har en unik och internationellt känd textilskatt kan det tyckas märkligt att textilvetenskap etablerats som universitetsämne först på 1990-talet. En framgångsrik och internationellt uppmärksammad textilforskning bedrevs emellertid under en stor del av 1900-talet vid Riksantikvarieämbetets textilenhet under ledning av flera banbrytande forskare, först med Agnes Branting (1862–1930) och sedan Agnes Geijer (1898–1989) som ledande namn. I samband med en omorganisation vid Riksantikvarieämbetet under 1990-talet upphörde den forskningsrelaterade verksamheten. Eftersom det i Uppsala fanns en påbörjad grundutbildning blev det naturligt att erbjuda en fullständig utbildning som skulle kunna leda fram till forskarutbildning. Textilvetenskap är sedan år 2003 ett forskarutbildningsämne och genom stora externa bidrag har det varit möjligt att anta doktorander. Uppsala universitet är ensamt i Norden om att ge såväl grund- som forskarutbildning i textilvetenskap.

Ämnet textilvetenskap behandlar det textilhistoriska förloppet i Norden från förhistorisk tid till nutid och gör utblickar mot västerländska och utomeuropeiska textilyttringar. Inom kurserna behandlas exempelvis materiallära, färgning, redskap, tillverkning och bruk av textilier och dräkter, kronologisk och geografisk utbredning samt ursprung och spridning av textila produkter och tekniker ur ett historiskt perspektiv.

Textila föremål intar en central roll inom ämnet textilvetenskap och praktisk hantverkserfarenhet anses utgöra en viktig grund för förståelse och tolkning av information i bevarade textilier. I kursen ingår därför hantverkstekniska moment vilka syftar till att ge en bas för dokumentation och analys, samt praktiska övningar i att bestämma, analysera, förklara och tolka textila föremål och företeelser. Undervisningen utgörs också av föreläsningar, seminarier och studiebesök.

Kurser eller program?

Kurserna i textilvetenskap vänder sig till dig som vill arbeta med textilier i antikvariska eller museala sammanhang, men även till dig som vill ha en bredare textil- och dräkthistorisk kunskapsbas för annan textil verksamhet.

Textilvetenskap ges som fristående kurser på grundnivå (A, B och C samt övriga fristående kurser) och kan byggas på med en magister eller en masterkurs på avancerad nivå.

Textilvetenskap A

Kursen behandlar det textilhistoriska förloppet i Norden från förhistorisk tid till nutid, parallellt med detta presenteras exempel på västerländska och utomeuropeiska textilyttringar. I kursen ingår hantverkstekniska moment vilka syftar till att ge en bas för dokumentation och analys av textila föremål och tekniker, samt praktiska övningar i att bestämma, analysera, förklara och tolka textila föremål och företeelser. Under kursen diskuteras textila föremål, framställningsprocesser och kulturhistoriska sammanhang.

Kursen ger en grundläggande orientering inom ämnet och utgör en bas för den som vill läsa Textilvetenskap B. Den kan också fungera som ett komplement till andra kulturhistoriska och historiska ämnen.

A-kursen är avsedd för kulturvetare, etnologer, museitjänstemän m fl grupper med intresseinriktning mot textilt hantverk och textil tradition.

Textilvetenskap B

Kursen behandlar sömnads-, tillskärnings- och dräkthistoria, textil inredning, kyrklig skrud samt textilier i offentlig miljö i Norden och västvärlden från förhistorisk tid till nutid. I kursen ingår hantverkstekniska moment vilka syftar till att ge en bas för dokumentation och analys av textila föremål och tekniker, samt praktiska muntliga och skriftliga övningar i att bestämma, dokumentera, analysera, förklara och tolka textila föremål och företeelser från ovan nämnda tidsperiod.

Under kursen diskuteras textila föremål, framställningsprocesser och kulturhistoriska sammanhang. Den sista delkursen utgörs av ett uppsatsmoment där studenten under handledning övar sig i att genomföra en mindre textilvetenskaplig undersökning och författa en uppsats.

Kursen ger en fördjupning inom ämnet samt övning i textilvetenskaplig metod och analys. Den utgör en bas för den som vill läsa Textilvetenskap C, men kan också fungera som ett komplement till andra kulturhistoriska och historiska ämnen.

Kursen är avsedd för kulturvetare, museitjänstemän m fl grupper med intresseinriktning mot textilt hantverk och textil tradition.

Textilvetenskap C

Kursen förmedlar främst fördjupade kunskaper kring textilvetenskapliga arbetsprocesser och forskningsperspektiv i teori och praktik, ämnesspecifika metoder och källkritiska resonemang, ämnets historiografi, samt textiliers roll som kulturföremål. Inom ramen för kursen diskuteras begrepp som praktisk kunskap och materiell kultur. Kursens metodiska bas utgör en viktig grund för den som vill läsa Magisterprogrammet i humaniora med textilvetenskaplig inriktning.

Kursen är avsedd för kulturvetare, etnologer, museitjänstemän m fl grupper med intresseinriktning mot textilt hantverk och textil tradition.

Är du nyfiken textilhistoria och på det historiska perspektivet på tekniker, material och hur detta vävs samman med nutiden har du kommit rätt. Kurserna kan ibland läsas som fristående kurser och några är riktade till dig som är yrkesverksam. Vid frågor är du välkommen att kontakta våra kurs- och programadministratörer.

Magisterprogram i textilvetenskap

Ges vartannat år, jämna år. På magisterprogrammet i textilvetenskap utvecklar och fördjupar du dina textilvetenskapliga färdigheter, som du sedan kan använda inom en yrkeskarriär som exempelvis forskare eller museitjänsteman. Programmets kurser ger metodologisk och teoretisk kunskap som förbereder dig inför uppsatsarbetet och ger viktiga redskap som du kan använda då du utför skriftliga uppgifter i ett kommande yrkesliv.

Ämnet textilvetenskap är genom sitt både historiska och hantverksteoretiska fokus på textilhistoria unikt ur ett internationellt perspektiv. Ingen annan liknande utbildning har ett både praktiskt och teoretiskt perspektiv. På magisterprogrammet i textilvetenskap utvecklar du din förmåga att skriftligt och muntligt tolka och analysera såväl textila föremål och källor som företeelser och hantverksprocesser. Den praktiska kunskapen om textila föremål och textilt hantverk förenas med vetenskap inom textilvetenskapen. Programmet leder till en filosofie magisterexamen (Master of Arts, 60 credits) med textilvetenskap som huvudområde.

Kursen består av delkurser, dessa ges även som fristående kurs, behörig är den som avlagt Kandidatexamen i textilvetenskap.

Masterprogram i textilvetenskap

Ur utbildningskatalogen: "Vill du stärka din vetenskapliga kompetens och bidra till att öka förståelsen för och kunskaperna om textilier? Med en masterexamen i textilvetenskap förbereds du för ett arbete med textila samlingar, inom offentlig verksamhet eller inom forskning. Masterprogrammet i textilvetenskap är unikt då det som enda utbildning i Sverige erbjuder studier på avancerad nivå inom huvudområdet textilvetenskap."

Masterprogram i humaniora – inriktning textilvetenskap

Du kan läsa kurser i textilvetenskap inom Masterprogram i humaniora. Delkurser i textilvetenskap söks inom programmet och är oftast inte fristående om det inte anges.

Vid institutionen finns studentföreningar med direkt eller indirekt anknytning till institutionen. De drivs av studenter och/eller alumner. Kontakta föreningarna om du vill ansluta dig!

  • Kulör: Studenter som läser på Kulturentreprenörsprogrammet (KEP).
  • Tvinna: Studenter och alumner som läser textilvetenskap.
  • Nya Valör: Tidskrift i digitalt format med fokus på våra tre ämnesområden, tidigare konsttidskriften Valör. Knuten till Uppsala Studentkår.

Kontakt

  • Kontakta institutionen vid frågor om utbildningar i textilvetenskap: info@konstvet.uu.se, tel. 018–471 2887. Du kan även vända dig till vår kursadministratör eller ansvarig lärare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin