Antimikrobiell läkemedelsutveckling

Datorframställd bild av en läkemedelsmolekyl som binder till ett protein

Tidig läkemedelsutveckling mot läkemedelsmåltavlor som är av betydelse vid infektionssjukdomar med ett fokus på WHO-prioriterade bakterier och virus.

Forskningsbeskrivning

Antimikrobiella läkemedel utgör en central del av den modern medicinen som möjliggör behandling av infektioner och minskar risken för allvarliga komplikationer vid olika medicinska ingrepp. På grund av ökad antimikrobiell resistens och det ständiga hotet från nya patogener måste vi fortsätta utveckla nya innovativa läkemedel. Vår grupp bidrar inom både antibiotikautveckling och antiviral läkemedelsutveckling. Institutionen har också ledande roller i större europeiska konsortier inriktade på antibiotikautveckling (ENABLE-2 och COMBINE)

Antibiotikautveckling

I vårt arbete fokuserar vi på att identifiera nya kemiska antibiotikaklasser som interagerar med oprövade bakteriella målproteiner. Vi arbetar främst med strukturbaserad läkemedelsdesign och screening av kemiska bibliotek. En rad målproteiner har utforskats hos både gramnegativa och grampositiva bakterier samt hos mykobakterier. Vi arbetar tidigt i läkemedelsutvecklingsprocessen i syfte att fylla på den relativt tomma antibiotikapipelinen.

Antiviral läkemedelsutveckling

Vi har också lagt stor vikt vid utvecklingen av antivirala läkemedel. Inom detta område har vi arbetat mot flera olika virala patogener, vilka inkluderar hepatit C-, Zika- och coronavirus samt fästingburen hjärninflammation (TBE); främst genom utveckling av proteashämmare. Till exempel har vi utvecklat nya läkemedelskandidater mot SARS-CoV-2, tillsammans med SciLifeLab Drug Discovery and Development-plattformen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin