Vår forskning

Vår forskning rör främst molekylär avbildning och målsökande strålbehnadling av prostatacancer – med särskilt fokus på avbildningstekniker baserade på radioaktivt inmärkta spårmolekyler.

En korrekt bedömning av prostatacancer är avgörande för effektiv behantering. Konventionella anatomiska avbildningstekniker som datortomografi (CT) och magnetresonanstomografi (MRI) tenderar att underskatta prostatacancer på grund av låg känslighet för metastaser i mjuk vävnad. Falska negativa resultat bidrar till att ett många patienter med genomgår kirurgiska ingrepp som inte botar patienten.

Användningen av [18F]Fluorodeoxyglukos ([18F]FDG) för avbildning av maligna tumörer med positronemissionstomografi (PET) eller PET/CT visar hög känslighet vid många cancerformer. Tyävärr är användbarheten av denna metod för prostatacancer begränsad eftersom glukosametabolismen i prostatacancer är låg, och [18F]FDG-upptaget är otillräckligt i upp till 81% av primära prostatacancerfall. Andra metabola PET-markörer har visat lovande resultat i kliniska sammanhang men har låg selektivitet.

An alternativ metod för visualisering av prostatacancer är användningen av radionuklidmärkning riktad mot prostata-tumörmarkören PSMA. Uttrycket av PSMA är lågt i normal prostatavävnad, men ökar vid prostatacancer och korrelerar med sjukdomens utveckling. Målsökande molekyler som binder till PSMA utnyttjas för avbildning av prostatacancer med t ex 111In-märkt ProstaScint (capromab pendetide), vilket är godkänt för klinisk användning av FDA. Ändå kan avbildningen av PSMA förbättras genom både att optimera radionukliden för märkning och genom att optimera spårmolekylen (t.ex. användning av små designade proteiner istället för stora antikroppar).

I vår forskning arbetar vi sammanfattningsvis med med två huvudsakliga forskningsinriktningar: diagnostik av prostatacancer samt målsökande radioterapi av prostatacancer.

Kontakt
Anna Orlova, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Anna.Orlova@ilk.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin