Intressanta växter

I Linnéträdgården odlar vi bara växter som vi vet att Linné själv hade i odling. Några av dem har en extra speciell historia.

Sibirisk nunneört blommar på marken nedanför några nyutslagna lindar.

Inget löjtnantshjärta i Linnés trädgård

Den sibiriska nunneörten Corydalis nobilis är sedan Linnés tid förvildad runt om i Uppsala. De blänkande svarta fröna har ett fett bihang som myror sätter värde på som larvföda, och på så vis sprider fröna. Corydalis nobilis hör hemma i södra Sibirien, Kazakstan och Xinjiang.

Linné fick ett brev från Erik Laxmann med frön som han trodde var löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis. Visst är fröna lika, men de visade sig tillhöra en obeskriven art. Linné odlade sibirisk nunneört i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby. Lagom till säsongsstarten 1 maj blommar den vackert innanför planket i Linnéträdgården!

Närbild på den gula blomman hos vildtulpan.

Vildtulpanen är ett botaniskt arv från Olof Rudbeck d.ä. Den har en ljuvlig doft och den blommar så gott som varje vår både i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby.

Olof Rudbeck d.ä. odlade vildtulpan (Tulipa sylvestris) i Sveriges första botaniska trädgård. Linné beskrev den nästan hundra år senare och än idag finns den kvar i Linnéträdgården. Arten är lite återhållsam med blomningen, men när de gracila blommorna väl visar sig sprider de en härlig väldoft.

Det finns ett hundratal arter av tulpaner, men tiotusentals odlade sorter. Huvuddelen av våra trädgårdstulpaner förs till Tulipa gesneriana, som snarare är en samling hybrider än en ren art. I Rudbecks botaniska trädgård fanns närmare 40 olika sorters tulpaner.

Trädet som gav namnet Linné

Carl von Linnés far Nils Ingemarsson växte upp i Jonsboda i Vittaryds socken i Småland. Som präststudent i Växjö tog han sig namnet Linnaeus efter en lind som växte i en ”stenrösja” på fädernegården. När sonen Carl Nilsson Linnaeus adlades 1762 tog han sig namnet von Linné.

Den sista av Jonsbodalindens stammar föll 1823. Från trädets rot utvecklades en mängd skott och nya stammar. År 2005 förökades material från linden vid SLU i Alnarp av forskningsledare Rune Bengtsson.

I Linnéträdgården växer ett träd som donerades till trädgården i juni 2010 av SLU i Alnarp. Initiativtagare var sällskapet Linnés Skogliga Bröder.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin