Förslag till program för lika villkor

Gruppbild på innertrappa mot aula.

I ett förslag till program för lika villkor lyfts åtgärder fram för att främja allas lika rättigheter och möjligheter vid Uppsala universitet. Fotot är från doktorspromotionen i universitetsaulan den 26 januari 2024. Foto: Tobias Sterner.

Ett förslag till program för lika villkor har tagits fram. Grundtanken är att genom att främja allas lika rättigheter och möjligheter skapas en grund för kreativitet, förnyelse och nytänkande.

– Det är viktigt att alla vid universitetet känner sig inkluderade och respekterade. Arbetet med lika villkor handlar inte bara om att följa lagar och regler utan om att verkligen skapa en kultur där alla trivs och kan utvecklas eftersom det är en förutsättning för att vara ett världsledande universitet, säger Coco Norén, prorektor.

Porträtt.

Coco Norén, prorektor. Foto: Mikael Wallerstedt.

Rådet för lika villkor har tagit fram ett förslag till program för lika villkor som har skickats på internremiss inom universitetet.

– Uppsala universitet ser lika villkor som en grundläggande rättighet för alla. Det handlar om att skapa en arbets- och studiemiljö där alla känner sig välkomna och har samma möjligheter, oavsett bakgrund. Genom att främja lika rättigheter och möjligheter kan universitetet dra nytta av en bredare variation av kompetenser och erfarenheter, vilket i sin tur höjer kvaliteten på både utbildningen och forskningen, säger Åsa Cajander, rektorsråd för lika villkor och ordförande i rådet för lika villkor.

Porträtt.

Åsa Cajander, rektorsråd för lika villkor. Foto: Mikael Wallerstedt.

Förslaget till program för lika villkor ska ge riktning och struktur för det långsiktiga arbetet inom lika villkor. Lika villkor är ett samlingsbegrepp som omfattar bland annat arbete med diskrimineringslagens aktiva åtgärder, breddad rekrytering och jämställdhetsintegrering. Det finns redan en rad olika styrdokument för olika delar av arbetet inom lika villkor, till exempel policy för arbetsmiljö och lika villkor, plan för jämställdhetsintegrering och medarbetarpolicyn.

– Ett specifikt program för lika villkor är nödvändigt för att ge en samlad bild av de åtgärder och insatser som behövs. Programmet samlar och tydliggör arbetet med lika villkor, vilket hjälper till att se till att arbetet hålls samman och genomförs mot samma övergripande mål över hela universitetet, säger Åsa Cajander.

Indelad i fyra områden

Förslaget till program är indelat i fyra områden:

  • inkluderande kultur
  • attraktivt lärosäte
  • attraktiv arbetsgivare
  • aktiva åtgärder.

En nationell undersökning om genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier pekar på att det främst är medarbetare och studenter som utsätter varandra för mobbning och sexuella trakasserier. Området inkluderande kultur i programmet handlar därför om åtgärder för att förebygga olika former av utsatthet.

– Ett område som jag tycker är särskilt viktigt att lyfta fram är insatserna för att öka jämlikheten mellan inrikes- och utrikesfödda. Genom att medvetandegöra chefer, ledare och medarbetare om riskerna för omedveten diskriminering och erbjuda kompetensutveckling inom området, kan universitetet minska barriärer och förbättra samhörigheten. Det stärker inte bara den individuella upplevelsen för studenter och anställda, utan berikar även universitetet som helhet med en större mångfald av perspektiv och erfarenheter i undervisning och forskning, säger Åsa Cajander.

I programmet föreslås bland annat information och utbildning med fokus på risken för att omedvetet skapa ojämlikheter mellan inrikes- och utrikesföddas studie- och arbetsmiljö.

Universitetet ska också erbjuda en utbildning för åskådaringripande som ska ge verktyg för att identifiera, hantera och förebygga olika former av kränkande beteende.

Fokus på studenterna

Det andra området fokuserar på åtgärder kopplade till diskrimineringslagen och riktade till studenter. Åtgärderna omfattar allt från breddad rekrytering, studiemiljö, föräldraskap, undervisningsformer och examinationer.

Under den här punkten föreslås i programmet bland annat att likavillkorsperspektiv integreras i utbildningarnas utformning och genomförande och att universitetet har processer och rutiner för att förebygga att examinationer och bedömningar medvetet eller omedvetet påverkas av ovidkommande faktorer som diskrimineringsgrunder.

Medarbetarfokus

Även tredje området fokuserar på diskrimineringslagen men nu med åtgärder riktade till medarbetare inom aspekter som anställningsvillkor, befordran, kompetensutveckling och föräldraskap.

Inom det här området tar programmet till exempel upp det kontinuerliga arbetet med kartläggning och analys av bestämmelser och praxis av löner och andra anställningsvillkor utifrån juridiskt kön. Eventuella osakliga löneskillnader baserade på juridiskt kön och könsbias ska åtgärdas.

Utveckla metoder

Den sista delen av programmet - aktiva åtgärder - innehåller förslag för att utveckla metoder och arbetssätt för universitetets likavillkorsarbete och förtydliga och hålla ihop likavillkorsarbetet.

I programmet föreslås bland annat att universitetet ska utveckla användningen av redan befintliga undersökningar och uppföljningar - som till exempel forsknings- och utbildningsutvärderingar, alumnstudier och enkäter - för att få bättre underlag för analyser och åtgärder i arbetet för lika villkor.

Nästa steg

Förslaget till program för lika villkor går att läsa här.

I september 2024 kommer det att genomföras öppna seminarier om förslaget. Det kommer vara tre seminarier den 9 september på olika platser och ett via Zoom den 16 september. Tid och plats annonseras i interna kalendariet.

Efter 4 oktober 2024, när perioden för internremissen tar slut, kommer inkomna synpunkter gås igenom och förslaget eventuellt revideras innan det är dags för beslut och genomförande.

Uppdatering den 24 JUNI 2024: Remisstiden är förlängd till 1 november 2024.

– Det här programmet är en viktig del i lika villkorsarbetet men jag vill också passa på att lyfta organisationen med lika villkorsgrupper över hela universitetet. De fungerar som stöd för prefekter och chefer och gör ett viktigt och fantastiskt arbete med att förbättra utbildning och forskning, avslutar Coco Norén.

Anders Berndt

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin