Aktiv åskådare - en utbildning om att ingripa vid olämpliga beteenden, trakasserier och sexuella trakasserier

Bilden föreställer siluetterna av en grupp människor som står framför en halv jordglob gjord av olika färgade pusselbitar

En utbildning om aktiv åskådare (Active Bystander Training) eller observatörsingripande (Bystander Intervention) med syfte att att ge en översiktlig förståelse för vad trakasserier och sexuella trakasserier är och hur de kan yttra sig samt verktyg för att kunna ingripa och stötta personer som blir utsatta.

Kursen riktar sig till

  • Alla medarbetare

Ämne

  • Arbetsmiljö

Om det förekommer trakasserier, sexuella trakasserier eller andra olämpliga beteenden på vår arbetsplats är det viktigt att arbetsgivaren vidtar åtgärder. Som medarbetare och kollega kan vi alla göra skillnad och motverka kränkande beteenden när vi ser det hända. Vad kan vi som bevittnar olämpligt beteende eller trakasserier göra för att stoppa det? Hur kan vi stödja utsatta personer? Hur utmanar vi en osund kultur på vår arbetsplats? I denna utbildning belyses dessa frågor.

Åskådarutbildning (Active Bystander Training) eller observatörsingripande (Bystander Intervention) är en forskningsbaserad metod som används mot mobbning, trakasserier, övergrepp och kränkningar. Det som är utmärkande för denna metod är att den inte fokuserar på personen som blir utsatt, inte heller på förövaren eller problemskaparen. Istället vänder den sig till tredje part, alltså de som är runt omkring.

Syfte och mål

Denna utbildning ges som ett led i universitetets förebyggande arbetsmiljö- och likavillkorsarbete och syftar till att ge deltagarna en översiktlig förståelse för vad trakasserier och sexuella trakasserier är och hur de kan yttra sig. Deltagarna får verktyg för att ingripa och agera när de uppmärksammar olämpligt/kränkande beteende eller trakasserier och kunna stötta personer som blir utsatta.

Efter genomgången utbildning ska deltagarna:

  • Veta vad åskådareffekt är samt känna igen exempel på olämpliga/kränkande beteenden, trakasserier och sexuella trakasserier
  • Kunna använda olika verktyg för att ingripa i en oönskad situation
  • Känna ökat självförtroende att säga ifrån

Målgrupp och upplägg

Utbildningen vänder sig till alla medarbetare vid Uppsala universitet. Den ges via Zoom vid fyra tillfällen under hösten 2024, se datum nedan. Utbildningens omfattning är ca 2 timmar. Inga förkunskaper krävs.

Språk

Utbildningen ges på svenska.

Innehåll

  • Diskriminering – diskrimineringslagen och diskrimineringsgrunder
  • Trakasserier och sexuella trakasserier
  • Våldspyramiden
  • Metod för åskådaringripande
  • Gruppdiskussion utifrån olika fall/case

Innehållet bygger på aktuell forskning inom området och är anpassad efter Uppsala universitetets organisation och förutsättningar. Såväl individ- som grupp- och organisationsperspektiv belyses.

 

Kursledare

Utbildningen ges i samarbete med Hartler utbildning. Kursledare är Johan Hartler med mångårig erfarenhet av att leda åskådarutbildning vid Chalmers tekniska högskola och inom sjöfarten. Johan har 13 års erfarenhet av undervisning inom högre utbildning och undervisning av yrkesaktiva inom sjöfarten. 2018 utvecklade Johan ihop med en kollega ett koncept för åskådarträning riktat mot sjöfarten som sedan anpassats för andra verksamheter.

Bilden är ett porträtt på föreläsaren Johan Hartler

Anmälan

Anmälan krävs. Antalet platser är begränsat. För information om sista anmälningsdag se respektive utbildningstillfälle.

Kurstillfällen och anmälan

Tid
23 september 2024, kl. 13.0015.00
Plats
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-09-06
Anmälan till den 23 september

Tid
23 oktober 2024, kl. 13.0015.00
Plats
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-10-07
Anmälan till tillfället den 23 oktober

Tid
25 november 2024, kl. 10.0012.00
Plats
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-11-08
Anmälan till tillfället den 25 november

Tid
6 december 2024, kl. 13.0015.00
Plats
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Anmälan
Sista anmälningsdag: 2024-11-18
Anmälan till tillfället den 6 december

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin