Projekt

CDHU är en nationell forskningsinfrastruktur dedikerad till stöd och implementering av projekt som täcker humaniora, samhällsvetenskap och digital teknologi.

Om du är intresserad av att få stöd från oss för ett projekt, och utforska vidae möjligheter, kontakta oss.

Nedan kan du hitta några av våra pågående samt tidigare projekt.

Nedan kan du se titlarna på några av de pilotprojekt vi har arbetat med. Läs mer om pilotprojekt.

Unmapping Africa: Enlightenment Geography and the Making of Blank Spaces

PI: Petter Hellström

Market concepts in Scandinavian political debate: contribution to the history of neoliberalism in the Nordics

PI: Elin Åström Rudberg

Identifying novel and important inventions in historical patent documents with techniques from natural language processing

PI: Matti La Mela

Computational reading of open-ended eHealth survey data (CROEHDA)

PI: Isto Huvila

Dionysus Recomposed

PI: Eric Cullhed

Extending the SWERIK application

PI: Måns Magnusson

Machine extraction for The predictive value of psychological testing for labor market outcomes among job seekers

PI: Constanze Eib

Excavating text – text mining of Swedish excavation reports from the NHB e-archive

PI: Daniel Löwenborg

Distant reading: exploring linguistic style in 19th century British fiction via the HUM19UK corpus

PI: Daniel McIntyre

A regional scale predictive model of domestication in southern Mozambique

PI: Décio José Dias Muianga

Russian Digital Nationalism: Nationalist Media Ecology in Times of War and the Discursive Construction of Russian National Identity

PI: Alexandra Brankova

Image Recognition beyond the Early Herbarium

PI: Anna Svensson

Building an Automated Procedure for Extraction and Collection of Published Historical Wealth Inequality Estimates

PI: Jakob Molinder

Digitized deeds: a pilot study exploring methods for extracting

PI: Johan Ericsson

Utilizing AI for Analyzing Large-Scale Assessment of Students’ Democratic Knowledge

PI: Thomas Nygren

Här kan du läsa om några av de projekt som våra forskningsingenjörer arbetar med.

Artificial Intelligence as the Risk and Opportunity for the Authenticity of Archives

Detta projekt är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Linnéuniversitetet. Projektet ska undersöka hur artificiell intelligens kan framtidssäkra vårt kulturarv, för kurering av arkivmaterial samt ge bättre sökning och tillgång till det. Mer information.

Kontaktpersoner: Anna Foka, Isto Huvila, Larissa von Bychelberg.

Capturing Paradata for Documenting Data Creation and Use for the Research of the Future (CAPTURE)

CAPTUREs empiriska fokus är arkeologisk och kulturell arvsdata, som utmärker sig genom sin extrema heterogenitet och snabba ackumulering på grund av omfattningen av det pågående utvecklingsledda arkeologiska fältarbetet. Inom detta specifika sammanhang utvecklar CAPTURE en djupgående förståelse för hur paradata skapas och används idag, framkallar metoder för att fånga paradata, testar nya metoder i fältförsök och syntetiserar resultaten i en referensmodell för att informera om infångningen av paradata och möjliggöra dataintensiv forskning med hjälp av heterogen forskningsdata som härrör från olika ursprung. Läs mer om projektet. Kontaktperson: Isto Huvila.

URDAR: En forskningsinfrastruktur för arkeologisk undersökningsdata

Urdarprojektet ska säkerställa att digitalt skapad dokumentation från utgrävningar inte går förlorad för eftervärlden och att den kommer att finnas tillgänglig för forskare genom länkad data och öppna arkiv. Semantisk länkning av fältdokumentation och forskningsdata kommer att möjliggöra optimering av information för digital humaniora och vetenskap. Detta kommer att bidra till tvärvetenskaplig forskning samt stärka arkeologins ställning i akademisk forskning. Projektet finansieras av Riksbankens Jubileumsfond och är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Riksantikvarieämbetet, Umeå universitet och Lunds universitet. Läs mer om projektet.

Kontaktperson: Daniel Löwenborg.

Quantifying Culture: AI and Heritage Collections (WASP-HS 2021-2025)

Läs mer om projektet.

Acting Out Disease. How Patient Organizations Shaped Modern Medicine (ActDisease)

ActDisease arbetar över discipliner och metoder för att fånga patientorganisationers långa och breda historia i Europa. Projektet kombinerar studier i historiska arkiv och närläsning av texter med datorbaserad analys av källor. Mer information finns på projektets hemsida.

Tid och människor i Pausanias Grekland

Projektet, finansierat av Vetenskapsrådet (2023-2026) kommer att skapa en digital utgåva av Pausanias tio volymer av Beskrivningen av Grekland, 200-talets turistguide berikad med enheter som, även om de är kritiska för analysen av kulturgeografi, har varit relativt försummade inom rumslig/digital humaniora: nämligen data om tid och människor. Projektet kommer att utveckla metoder och verktyg för att identifiera och undersöka i Pausanias beskrivning: (a) tid som både ett relativt och absolut begrepp, inklusive tidsformat (periodisering vs. numerisk tid etc.); och (b) människor, inklusive sociala kategorier för studier av etnicitet och kön. Kontaktperson: Anna Foka.

Marginalia

Detta projekt gör användning av de exceptionella tidiga boksamlingarna som finns i både Uppsalas samt Durhams universitetsbibliotek. Marginalia skrivna i dessa böcker av deras ägare är en viktig källa till bevis för europeisk intellektuell historia, men tillgången till dessa kommentarer är begränsad. Kataloger registrerar ibland förekomsten av marginaler, men sällan dess innehåll. Att kunna söka i det materialet skulle omedelbart skapa ett viktigt nytt verktyg för forskning. Kontaktperson: Anna Foka.

A Digital Periegesis (2018-2022)

I detta projekt, finansierat av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, spåras, kartläggs samt analyseras Pausanias rumsliga (om)föreställning av Grekland: både hans representation av Greklands (människo)geografi och den rumsliga strukturen, eller platsbegränsningen, av hans text. Läs mer på projektets hemsida.

Gender and Work (GaW)

Gender and Work (GaW) är sedan 2008 ett kombinerat forsknings- och digitaliseringsprojekt vid institutionen för historia vid Uppsala universitet. Projektets mål är att öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i det förflutna (1550-1880).

Automatic Decryption of Historical Manuscript

Tusentals krypterade manuskript finns i arkiv över hela Europa, dokument som ännu inte är tillgängliga för historisk forskning. Många forskare arbetar med några av dessa dokument på skilda sätt och från olika och kompletterande områden som historia, lingvistik, filologi, datavetenskap och beräkningslingvistik, alla med sin egen synvinkel, syfte och metoder. Syftet med detta projekt är därmed att föra samman expertis inom dessa olika discipliner, att digitalisera och bearbeta de historiska krypterade källorna och frigöra dessa genom en databas med information om härkomst och andra fakta av relevans. Projektet fokuserar på utveckling av mjukvaruverktyg för automatisk eller halvautomatisk analys och dekryptering av olika typer av krypterade dokument, genom att använda lingvistiska universaler och formella metoder.

Patterns of Popularity: Towards a Holistic Understanding of Contemporary Bestselling Fiction

Syftet med detta projekt är att göra en holistisk analys av samtida bästsäljare genom att kombinera olika metoder (distans och nära, induktiv och deduktiv, probabilistisk och historisk-empirisk), material (textdata, metadata, läsardata) och teoretiska perspektiv (publiceringsstudier, computational criticism, medieteori).

Chronos - Chronology of Roots and Nodes of Family Trees: Fine-Tuning the Instruments of Linguistic Dating

Projektet syftar till att utforska möjligheterna att datera förfädersstadier av språkfamiljer genom en systematisk och noggrann studie av stabiliteten och ersättningsmönster för olika typer av språklig data.

Swedish Caribbean colonialism 1784–1878. Integrating, classifying, publishing and investigating dispersed Swedish colonial archives

Sverige blev en slavnation när den karibiska ön Saint Barthélemy togs i besittning 1785. Ön såldes till Frankrike 1878 och hela det svenska regeringsarkivet lämnades kvar på ön. Detta svenska arkiv, Fonds Suédois de Saint Barthélemy innehåller ca. 300 000 manuskriptsidor –– och finns i det franska kolonialarkivet i Aix-en-Provence. Det är stängt för både forskare och allmänheten. Projektet i fråga bygger på den framgångsrika digitaliseringen av detta arkiv (2011–2016) och gör detta till det största svenska koloniala arkivet tillgängligt digitalt tillsammans med andra samlingar av svenska karibiska dokument i Svenska Riksarkivet och utländska samlingar.

Cultural Evolution of Texts

Hur förs kulturell kunskap vidare från generation till generation? Vilka processer främjar exaktheten i överföringen av skriftliga eller muntliga texter över längre eller kortare tidsperioder? Och finns det regelbundenheter i de förändringsprocesser som de genomgår? Detta projekt har en mixad metod för att analysera hur religiösa- samt instruktionstexter förs vidare genom tiden. Forskningsprojektet sammanför forskare med expertis inom olika typer av texttraditioner med forskare som arbetar inom datavetenskap och fylogenetiska ramar. Detta unika samarbete förväntas bidra till utvecklingen av nya metoder för fylogenetisk nätverksanalys av språklig och kulturell evolution.

Geomapping landscapes of writing (GLOW): large-scale spatial analysis of the cuneiform corpus (c. 3400 BCE to 100 CE)

Kilskrift är en av de äldsta skrifterna i mänsklighetens historia och bland den största källan av historisk dokumentation från den antika världen. Kilskriftstexter är främst skrivna på lera och finns bevarade i större antal än praktiskt taget alla andra typer av skrivna medier. Detta projekt sammanställer och analyserar en fullständig digital registrering av denna korpus utifrån de senaste framstegen inom digital humaniora och kartläggning av geospatial data. Som en första kvantifierbar och korpusomfattande studie av en av de största korpus av historiska dokument från den antika världen, kommer den att bidra som ett riktmärke för tillämpningen av digitala och rumsliga computing tools för att studera skrivandet i tidig mänsklig historia.

GIS for Language Study

GIS for Language Study (LanGIS) är en tvåårig forskningsmiljö (2017-2019) vid Institutionen för skandinaviska språk och Institutionen för lingvistik och filologi finansierad av Språkfakulteten vid Uppsala universitet. Detta projekt ger en möjlighet för forskare att lära sig använda geografiska informationssystem (GIS).

The Gift Project

Museer fungerar som vårt kollektiva minne, de bevarar och tolkar vår gemensamma kultur och identitet. Den centrala utmaningen för GIFT-projektet är att skapa design som underlättar meningsfulla mellanmänskliga upplevelser. GIFT fokuserar på hybridupplevelser, realiserade genom design med blandad verklighet som överlagrar fysiska besök med digitalt innehåll som ett sätt att komplettera, utmana eller omformulera upplevelsen av museibesök.

SWEGRAM

SWEGRAM syftar till att tillhandahålla ett verktyg för textanalys på svenska och engelska. Du kan ladda upp en eller flera texter och kommentera dem på olika språkliga nivåer med morfologisk och syntaktisk information. De annoterade texterna kan sedan användas för att extrahera statistik om textens egenskaper med avseende till textlängd, antal ord, läsbarhetsmått, ordspråk och mycket mer.

Kring ringgatan: forskning och historisk visualisering, byggnadsminnet Ekeby by

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Upplandsmuseet och Institutet för språk och folkminnen. Vi vill skapa förutsättningar för väl underbyggd historieskrivning om Ekeby med dess gårdar, torp, jordbruk och männi­skor, från forntiden, via medeltiden och fram till nutid. Målet är att resultaten ska forma en skarp plats- och mikrohistorisk lins, som sedan kan fortsätta användas och utvecklas vidare i olika sammanhang, inom forskning och undervisning. En betydelsefull aspekt rör möjligheterna inom digital humaniora för att utveckla kulturmiljöers tillgänglighet, relevans och potential, med andra ord historieförmedling i vid bemärkelse. Kontaktperson: Rosemarie Fiebranz.

The Norse Perception of the World: A Mapping and Analysis of Foreign Place Names in Medieval Swedish and Danish Texts

Projektet utvecklar en digital infrastruktur för att underlätta tvärvetenskaplig forskning om medeltida världsbilder som nedtecknats i östnordiska texter. Östnordisk (fornsvensk och gammeldansk) litteratur är en guldgruva av information om hur främmande länder visualiserades på medeltiden. Geohumaniora, spatialisering av litteraturvetenskap och kognitiv kartläggning är växande fält inom digital humaniora, men studiet av rumsligt tänkande och kunskap i medeltida Skandinavien och dess utveckling som ett undersökningsområde hämmas av bristen på information om ortnamn i litterära texter. Som ett resultat av projektet har Norse World-resursen utvecklats. Kontakperson: Alexandra Petrulevich.

Evighetsrunor: En forskningsplattform för Sveriges runinskrifter

Forskningsplattformen Evighetsrunor kommer att presentera Sveriges runinskrifter på ett nytt sätt och ge nya möjligheter att arbeta med runmaterialet. Målet är att på en och samma plats på Internet visa alla landets runinskrifter i text och bild och samtidigt tillhandahålla ett stort och varierat material av dokumentation och originalkällor för vidare forskning. Forskningsplattformen binder samman de publicerade delarna av verket Sveriges runinskrifter med Samnordisk runtextdatabas och gör det möjligt att använda båda dessa källor tillsammans. Läs mer om projektet. Kontaktperson: Marco Bianchi.

Digitala Birgitta: Att Tillgängliggöra Heliga Birgittas Fornsvenska Texter

Projektet är del av ett större ramprojekt inriktat mot att ge ut samtliga heliga Birgittas skrifter på fornsvenska. Infrastrukturprojektet Digitala Birgitta har haft som syfte att tillgängliggöra dessa texter på fornsvenska i digital form. Detta sker i tre format, dels genom högupplösta fullfärgsbilder av alla handskrifter där det är tekniskt möjligt och genom diplomatarisk transkription av samtliga handskriftsvittnen, dels genom en OCR-version av den tryckta utgåvan. Mer om projektet. Kontaktperson: Marco Bianchi.

Svensk Dramadialog Under Tre Sekler

Kontaktperson: Carin Östman.

From Dust to Dawn: Multilingual Grammar Extraction from Grammars Project

I detta projekt vill vi använda en samling av 9000 digitaliserade grammatiska beskrivningar som täcker över tusen språk för att avsevärt utöka möjligheten att göra större språkjämförelser. För detta ändamål kommer projektet att utveckla metoder för att göra det möjligt för datorer att läsa grammatiska beskrivningar och automatiskt extrahera information ("språkliga fakta"). Vi vill utforska och utveckla ett begrepp om "språkprofil", vilket är en strukturerad digital samling och representation av ett språk som kapslar in all tillgänglig kunskap om ett språk som utvinns från olika källor. Kontaktperson: Harald Hammarström.

Från Närläsning till Fjärrläsning: digital humaniora och nya former för textanalys

I forskningsprogrammet "Från närläsning till fjärrläsning" byggs grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter. Datorstödd textanalys är ett relativt nytt forskningsfält som ger forskarna stora möjligheter att analysera stora textmassor för att hitta semantiska, språkliga och tematiska mönster. Mer information. Kontaktperson: Johan Svedjedal.

From Quill to Bytes (Q2B)

Detta tvärvetenskapliga initiativ tar sin utgångspunkt i analysen av handskrivna textmanuskript med hjälp av beräkningsmetoder från bildanalys och lingvistik. Det syftar till att utveckla en manuskriptanalysteknik som tillhandahåller automatiska verktyg för storskalig transkription, språklig analys, digital paleografi och generisk datautvinning av historiska manuskript. Vårt uppdrag är att utveckla teknik som ska föra den digitala horisonten bakåt i tiden, genom att möjliggöra digital analys av handskrivet historiskt material för både forskare och allmänhet. Läs mer. Kontaktperson: Anders Brun, Anders Hast.

Nyhetsvärderaren

Projektet Nyhetsvärderaren är ett samarbete mellan ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, Uppsala universitet och forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden. Projektet utvecklades för att ta itu med de samhälleliga utmaningarna såsom fake news. Kontaktperson: Thomas Nygren.

A Database of Turkic Runiform Inscriptions

Syftet med detta tvärvetenskapliga forskningsnätverk är att upprätta en databas över turkiska runformade inskrifter. Forskningsnätverket omfattar filologer, lingvister och arkeologer och syftar till att dokumentera, beskriva och analysera Eurasiens runstensinskrifter. Läs mer. Kontaktperson: László Károly.

Minnen för livet: Materialitet och minne i forntida främreorientaliska privatpersoners inskrivna föremål

Projektet utvecklar en mer fullständig förståelse av forntida främre österns föremål beställda av privatpersoner med hjälp av kilskrift mellan ca 2800 f.v.t.–100 e.v.t. Syftet är att identifiera och lyfta fram det personliga perspektivet i inskrivna föremål beställda på uppdrag av privatpersoner samt den relations- och värdeskapande potential som framträder ur sådana föremål. Mer information. Kontaktperson: Jakob Andersson.

Att (åter)skapa en Bibel. Ett nytt sätt att se på outgivna bibelhandskrifter som källor till det karaimiska språkets tidiga historia

Projektet kommer att skapa en digital utgåva av den karaimiska Bibeln i sin helhet, baserad nästan uteslutande på outgivna texter skrivna med hebreisk skrift (1400- till 1900-talet). Utgåvan kommer att omfatta den allra första kompletta karaimiska översättningen av den hebreiska Bibeln och presenteras på ett sätt som gör den förståelig för nutida modersmålstalare. Läs mer. Kontaktperson: Michał Németh, László Károly.

Svensk diakronisk corpus

Syftet med projektet är att tillhandahålla en korpus av texter som sträcker sig från fornsvenskan och fram till idag, och som innehåller en mängd olika texttyper, fritt tillgänglig för nedladdning och sökning av såväl forskare som intresserad allmänhet. Mer information. Kontaktperson: Eva Petterson.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin