"Trauman som upplevs livshotande kan ge psykisk ohälsa"

Forskning visar att posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, är vanligt bland patienter som har utsatts för våld. För att kunna ge adekvat vård är det viktigt att vara lyhörd och ställa frågor till patienten. Ylva Ginsberg är medicinskt sakkunnig i psykiatri vid Socialstyrelsen.

Porträtt på Ylva Ginsberg

Ylva Ginsberg

Vad är PTSD?

– Det är en akut stressreaktion på en händelse som går över till något mer långvarigt. Tidigare ansågs det att ett trauma oftast uppstod främst genom en upplevelse i krig eller av tortyr. Men vi vet i dag att det finns olika former av trauman. Ett trauma uppstår oftast i situationer där man upplever att ens liv är hotat men det är viktigt att komma ihåg att människor reagerar olika. En del kan reagera starkt på vissa situationer, andra inte.

– För att kunna ge adekvat vård är det betydelsefullt att sätta sig in i hur den enskilda patienten upplevde situationen.

Vilka är symtomen på PTSD?

– Enligt de diagnostiska kriterier som ligger till grund för diagnosen så finns det fyra typer av symtom. Ett symtom är att patienten återupplever händelsen i så kallade flashbacks, det är som om händelsen sker igen. Ett annat att patienten undviker sådant som kan påminna om händelsen. Att vara lättskrämd och att hela tiden vara på helspänn kan också kopplas till PTSD. Ett fjärde symtom är nedstämdhet och negativa känslor.

– PTSD påverkar patienten på ett genomgripande sätt med sömnsvårigheter, smärttillstånd och nedstämdhet. Livskvaliteten kan försämras påtagligt.

Vad bör läkare vara uppmärksam på?

– Läkare bör vara uppmärksam på om patienten återkommer flera gånger med många olika diffusa symtom som det inte är tydligt vad de beror på. Då är det viktigt att man frågar ytterligare och försöker att nysta i vad som kan ligga bakom symtomen. Patienter som är utsatta för våld kan utveckla symtom på PTSD.

– Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för depression och ångestsyndrom kan det diagnostiska intervjuverktyget MINI användas. Verktyget hjälper till i arbetet med att göra en strukturerad genomgång av patientens symtom.

Vilken behandling rekommenderas?

– I första hand rekommenderas traumafokuserad kognitiv beteendeterapi med exponering. I andra hand läkemedel. Det kan vara så att patienten inte klarar av att i behandling med KBT gå igenom och titta närmare på det som har hänt och då kan det vara bra att invänta patienten samt även att ge läkemedel.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin