Hälso- och sjukvårdens ansvar för våldsutsatta patienter

Vården har ett tydligt ansvar när det gäller att upptäcka och identifiera patienter som är utsatta för våld samt att ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande.

Goda möjligheter fråga om våld i ambulansen

LÄRANDE EXEMPEL Ambulansen är ett slutet rum där personalen har goda möjligheter att ställa frågor om våld. Det är något som Lena Kastbom, ambulanssjuksköterska vid Länssjukhuset i Sundsvall, drar nytta av. Sedan något år tillbaka ställer hon frågor om våld rutinmässigt till kvinnliga patienter och har fått i uppdrag att ta fram lokala rutiner för ambulansen i Västernorrland.

"Goda möjligheter fråga om våld i ambulansen"

Alla lärande exempel om vårdens arbete mot våld i nära relationer

Lena Kastblom, ambulanssjuksköterska
Serienoveller för unga om sexuellt våld

Uppsalamodellen – framgångsfaktorer i arbetet med våldsutsatta patienter

Kunskap, rutiner, kontinuerlig uppföljning och samverkan. Det är fyra grundläggande faktorer i arbetet med att omhänderta patienter som utsatts för våld och bildar NCK:s "Uppsalamodellen" som beskrivs i rapport "Uppsalamodellen – att möta våldsutsatta kvinnor inom hälso­ och sjukvården".

Det här är Uppsalamodellen

Serienoveller för unga om sexuellt våld

Världshälsoorganisationens Global plan of action

WHO publicerade 2016 en global handlingsplan för att stärka hälso- och sjukvårdens ansvar för att ge vård till de som utsatts för mäns våld mot kvinnor, flickor och barn, samt för att förebygga våldet. Handlingsplanen ser också hälso- och sjukvårdssektorn som en aktör som bör ha en ledande roll i arbetet mot våldet.

Läs mer om Global plan of action på WHO:s webbplats

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin