John Ringh, besöksmottagare

John Ringh läste Antiken hos oss. Nu använder han sina kunskaper för att göra Uppsala känt och tillgängligt för turister.

John med glasögon mot en Uppsalabakgrund med Domkyrkans torn

Hur kom det sig att du började läsa hos oss?

Jag har alltid varit intresserad av historia, och läste tidigt Herman Lindqvists bokserie Historien om Sverige. När jag var barn åkte vi i min familj runt om i Sverige på somrarna och besökte fornlämningar och olika museer.

Jag är ju uppvuxen här i Uppsala, och när det blev dags för studier valde jag också först att läsa historia. Sedan hann jag med statskunskap och litteraturvetenskap också, innan jag kom till institutionen för arkeologi och antik historia. Jag valde Antiken av olika skäl, och det ångrar jag inte. Egentligen hade jag nog tänkt läsa vidare på en masterutbildning i Antiken, men annat kom emellan. Det kanske blir så till slut i alla fall!

Jag hade under studietiden fått lite extrajobb på dåvarande Turistinformationen här i Uppsala, och sedan fick jag fast tjänst där. Nu heter det Destination Uppsala.

Vad gör du på jobbet?

Jag är projektledare och besöksmottagare. Det betyder att jag dels rekryterar studenter som är turistvärdar runt om i Uppsala på sommaren dels tar hand om olika företagsgrupper och VIP-gäster. Det kan vara ett tyskt reseföretag som sonderar terrängen för att arrangera resor hit, där vi presenterar olika arrangemang, kanske med olika teman, med allt det omkring som t.ex. tillgänglighetslösningar och tidsplanering. Det kan också vara VIP-grupper med besökare som utländska diplomater eller företagsledare.

Vad vill de se på?

Det kan vara olika teman med Linné och trädgårdar, Domkyrkan, Universitetshuset, UKK, men också Gamla Uppsala. Det blir aldrig rutin. Ena dagen har jag slips och kavaj och visar juvelerna i Domkyrkan, och nästa dag berättar jag om bandystaden Uppsala och vad en bandyportfölj egentligen symboliserar. Jag har ju intressen både som innefattar både de antika skulpturer som finns i universitetshuset och Uppsalas arbetarbostäder från 1930-talet. Det finns så mycket att berätta.

Jag och en vän har just skrivit en bok – Fler pärlor och märkvärdigheter i Uppsala – där vi lyfter fram lite olika saker i Uppsala som kanske varit glömda, eller bara lite undanskymda. Det är roligt att kunna förgylla en stadsvandring och visning med sådana anekdoter.

Hur utnyttjar du dina studiekunskaper?

Det gör jag faktiskt hela tiden, eftersom min utbildning är så väldigt bred. Dessutom har jag ett stort kontaktnätverk från studierna; jag har vänner och tidigare kursare på så många museer runt om i landet. Det gör att jag kan dra in expertkunskap på de områden jag inte själv kan. Vi drar t ex igång en guideutbildning nu, och där tar vi in forskare med specialistkunskaper från institutionen. Det är jätteroligt att få behålla kontakten! I jobbet blir det mycket samarbeten med olika museer, kanske speciellt Gamla Uppsala museum och Upplandsmuseet.

Det låter faktiskt som att hela din utbildning förberett dig för ditt jobb!

Ja, så är det nog. All min utbildning är relevant, både som allmänbildning och för mitt jobb. Det är en stor lyx att få jobba med det man brinner för.

Vad minns du bäst från din studietid här?

Det var en väldigt fin gemenskap från första början, och jag tyckte den höll i sig hela tiden. Nollningen den första veckan var perfekt för att lära känna varandra. Vi har väldigt små arbetsliv i Sverige, och jag har fortfarande kontakt med många från studietiden. På institutionen var det högt i tak, man vågade ställa frågor och alla var intresserade av att dela med sig av sin kunskap. Jag var ju också aktiv i Fjölnir, vilket var ett bra sätt att lära känna folk.

Har ni haft praktikanter från oss på Destination Uppsala?

Nej, jag tror aldrig vi har fått någon förfrågan, faktiskt. Det är inte omöjligt att vi kan ha saker för studenter att göra.

Kanske kan de sen halka in på er guideutbildning...

Det är inte omöjligt.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin