Fettsyror som biomarkörer

Många studier mäter följsamhet till olika koster baserat på självrapporterad kostdata. Självrapporterad kostdata möter dock en del begränsningar i form av potentiella mätfel. Dessa mätfel orsakas delvis av att människor har svårt att komma ihåg vad de har ätit under föregående månader eller för att människor medvetet eller omedvetet glömmer att fylla i vissa livsmedelsval i de frågeformulär de tillhandahåller. Fettsyror i såväl plasma som vävnad kan i viss mån komplettera självrapporterad data för att få en mer tillförlitlig bild av intaget av vissa livsmedel. På vårt fettsyralaboratorium analyserar vi fettsyror från plasma/serum och vävnad i såväl interventionsstudier som observationella studier. Viktig forskning utförs också för att hitta nya biomarkörer för olika näringsämnen och livsmedel.

Huvudpublikationer

  1. Schulze MB, Minihane AM, Saleh R, Risérus Intake and metabolism of omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: nutritional implications for cardiometabolic diseases. Lancet Diabetes Endocrinol 2020; 8:915-930.
  2. Contrasting Carbohydrate Quantity and Quality and the Effects on Plasma Saturated and Monounsaturated Fatty Acids in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Bajahzer MF, Rosqvist F, Fridén M, Iggman D, Pingel R, Marklund M, Risérus U.J Nutr. 2023 Mar;153(3):683-690.
  3. Marklund M et al; Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology (CHARGE) Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE). Biomarkers of Dietary Omega-6 Fatty Acids and Incident Cardiovascular Disease and Mortality. Circulation 2019;139:2422-2436.
  4. Rosqvist F, Friden M, Vessby J, Rorsman F, Lind L, Riserus U. Circulating fatty acids from high-throughput metabolomics platforms as potential biomarkers of dietary fatty acids. Clin nutr 2022;41: 2637-43.
  5. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis.
  6. Trieu K, Bhat S, Dai Z, Leander K, Gigante B, Qian F, Korat AVA, Sun Q, Pan XF, Laguzzi F, Cederholm T, de Faire U, Hellénius ML, Wu JHY, Risérus U, Marklund M. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLoS Med 2021;18(9):e1003763.
  7. Marklund M, Leander K, Vikström M, Laguzzi F, Gigante B, Sjögren P, Cederholm T, de Faire U, Hellénius ML, Risérus U. Polyunsaturated Fat Intake Estimated by Circulating Biomarkers and Risk of Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality in a Population-Based Cohort of 60-year-old Men and Women. Circulation 2015; 132:586-94.
  8. Iggman D, Ärnlöv J, Cederholm T, Risérus U. Adipose tissue fatty acids and cardiovascular and all-cause mortality in elderly men. JAMA Cardiology 2016; 1:745-753.
  9. Rosqvist F, Fridén M, Vessby J, Hockings P, Hulthe J, Gummesson A, Niessen HG, Schultheis C, Wanders A, Ahlström H, Rorsman F, Risérus U. Fatty acids in multiple circulating lipid fractions reflects the composition of liver triglycerides in humans. Clin Nutr 2022; ;41:805-809.
  10. Trieu K, Bhat S, Dai Z, Leander K, Gigante B, Qian F, Korat AVA, Sun Q, Pan XF, Laguzzi F, Cederholm T, de Faire U, Hellénius ML, Wu JHY, Risérus U, Marklund M. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLoS Med 2021;18(9):e1003763.
  11. Marklund M, Magnusdottir OK, Rosqvist F, Cloetens L, Landberg R, Kolehmainen M, Brader L, Hermansen K, Poutanen KS, Herzig KH, Hukkanen J, Savolainen MJ, Dragsted LO, Schwab U, Paananen J, Uusitupa M, Akesson B, Thorsdottir I, Risérus U. A dietary biomarker approach captures compliance and cardiometabolic effects of a prudent Nordic diet in individuals with metabolic syndrome. J Nutr 2014; 144:1642-9.
  12. Vessby B. Dietary fat, fatty acid composition in plasma and the metabolic syndrome. Curr Opin Lipidol. 2003;14(1):15-9.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin