Kost och leversjukdomar

Fettlever (leversteatos) innebär en förhöjd fetthalt i levern, och är starkt förknippat med en rubbad ämnesomsättning och kardiometabola sjukdomar. Fettlever, eller s.k. ”Metabolic-dysfunction Associated Steatotic Liver Disease" (MASLD)” på engelska (tidigare kallat NAFLD), är startpunkten för utveckling av mer allvarlig fettleversjukdom, som skrumplever och levercancer, men är också nära förknippad med typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Idag finns inga godkända läkemedel för MASLD. Kosten har således en viktig betydelse för såväl behandling som prevention. Vi har bl.a. varit först i världen med att visa att typen av fett spelar en stor roll för inlagringen av fett i lever och buk. Mättade fetter ökar leverfettet, medan omättade minskar det, trots att totalmängden av fett och kolhydrater är den samma. I flera välkontrollerade randomiserade studier har vi visat att mättat fett i form av antingen palmolja eller smör ökar mängden fett i levern jämfört med fleromättade omega-6 fetter från vegetabiliska oljor. Samma fleromättade fetter förbättrade även blodfettprofilen och minskade tecken på insulinresistens och inflammation hos personer med bukfetma. Vi genomför nu både observationella och randomiserade studier för att vidare undersöka vilken roll kosten har för både inlagringen av fett i levern och för utvecklingen av mer allvarlig fettlever.

Huvudpublikationer

  1. Bjermo H, Iggman D, Kullberg J, Dahlman I, Johansson L, Persson L, et al. Effects of n-6 PUFAs compared with SFAs on liver fat, lipoproteins, and inflammation in abdominal obesity: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr [Internet]. 2012 May;95(5):1003–12. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492369
  2. Rosqvist F, Iggman D, Kullberg J, Cedernaes J, Johansson H-E, Larsson A, et al. Overfeeding polyunsaturated and saturated fat causes distinct effects on liver and visceral fat accumulation in humans. Diabetes [Internet]. 2014 Jul;63(7):2356–68. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24550191
  3. Rosqvist F, Kullberg J, Ståhlman M, Cedernaes J, Heurling K, Johansson H-E, et al. Overeating Saturated Fat Promotes Fatty Liver and Ceramides Compared With Polyunsaturated Fat: A Randomized Trial. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2019;104(12):6207–19. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31369090
  4. Fridén M, Rosqvist F, Kullberg J, Ahlström H, Lind L, Risérus U. Associations between fatty acid composition in serum cholesteryl esters and liver fat, basal fat oxidation, and resting energy expenditure: a population-based study. Am J Clin Nutr 2021;114:1743-1751.
  5. Johansson HE, Edholm D, Kullberg J, Rosqvist F, Rudling M, Straniero S, Karlsson FA, Ahlström H, Sundbom M, Risérus U. Energy restriction in obese women suggest linear reduction of hepatic fat content and time-dependent metabolic improvements. Nutr Diabetes 2019;9:34.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin