Tvärvetenskapligt nätverk om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation är komplexa och mångfasetterade folkhälso- och samhällsproblem som kräver en tvärvetenskaplig ansats. Uppsala universitet har idag en rad aktiva forskningsmiljöer inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin. Nätverket är ett samlings- och utvecklingsnav för tvärvetenskapliga samarbeten och analys av teman som har direkt relevans för hur vi förstår och i förlängningen arbetar mot dessa problem.

Nätverket samarbetar dessutom med relevanta samhällsaktörer som har i uppdrag att arbeta preventivt eller med behandlande insatser för att tillsammans nå ny kunskap kring våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor. För mer information om nätverkets pågående aktiviteter, kontakta nätverksledarna.

2024-2025

Projektmedlemmar vid informatik och media:
Cecilia Strand, universitetslektor

Nätverkets medlemmar

Cecilia Strand, nätverksledare

Cecilia Strand (PhD) är universitetslektor och forskare vid Institutionen för informatik och medier, Uppsala universitet. Hennes forskning har primärt fokuserat på HBTQ+ rörelser i det globala syd och deras kamp för mänskliga rättigheter. Forskningen har lagt särskild vikt på att studera och förstå sociala medier och digitala ytors betydelse för aktivism och särskilt i repressiva miljöer. Hennes forskning har även syftat till att skapa bättre förståelse för transnationella, multilateral och bilateralas aktörers normativa inflytande och styrsystem, d.v.s. hur policy och finansieringsprioriteringar påverkar lokal aktivism. Sedan 2020 har hon även varit involverad i ett praktiknära forskningsprojekt -Kraft att gå vidare- som syftar till att utveckla en gruppbaserad intervention för kvinnor som lämnat en våldsam relation. Forskningen bedrivs i nära samarbete med tio olika kvinnojourer i Sverige. Hennes tvärvetenskapliga forskning bygger på genus, aktivism och digitala mediestudier, samt utvecklingsstudier. Forskningen är för närvarande finansierad av Vetenskapsrådet och FORTE, samt ett internt forskningsanslag från New School i New York.

Susanne Mattson, nätverksledare

Susanne Mattsson är medicine doktor och forskar om följder av hot, våld och sexuella övergrepp i nära relation med avseende på psykisk och fysisk hälsa och livskvalitet, samt om omgivningens och samhällets respons efter uppbrott från en relation med våld och vad detta får för följder för kvinnor och barn. Parallellt med psykoterapistudier och annan forskning har Susanne tidigare arbetat med medicinskt omhändertagande och terapeutisk behandling av kvinnor som utsatts för våld i nära relation och/eller sexuella övergrepp, på kvinnofridsmottagningen som finns på den kliniska enheten på NCK. Hon har också arbetat på Kvinnofridslinjen på NCK som är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för våld i nära relation.

Hennes tidigare forskning/avhandling handlar om screening för ångest och depression, utveckling och validering av screeninginstrument samt utveckling och utvärdering av psykologiska interventioner bestående av psykosocialt stöd och kognitiv beteendeterapi riktat till patienter med cancer.

Lektor vid instutionen för Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociolog

Sigrid Schottenius Cullhed är docent och lektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hennes forskning är inriktad mot litteratur, genus, historia samt tvärvetenskapliga metoder och angreppssätt. För närvarande är hon ordförande för Centrum för medicin och humaniora, Work Package Leader i EU-projektet MotherNet och medlem i ledningsgruppen för forskningscentret Womher vid Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa. Hon har publicerat omfattande om kvinnors roll både som författare och som gestaltade subjekt i den antika litteraturen och dess klassiska traditioner. Några av hennes senaste publikationer är monografin Filomelas förvandlingar. Myten om det outsägliga (2024) och artiklarna ”The Ethics of Motherhood in Plutarch’s Parallel Lives” (2022) och ”Procne in Toni Morrison’s Beloved” (2022).

Daniela Lillhannus är doktorand vid institutionen för litteraturvetenskap och retorik vid Uppsala universitet, och en del av den tvärvetenskapliga forskarskolan Womher – Women’s Mental Health during the Reproductive Lifespan. Hon arbetar för närvarande med en avhandling om spöken som berättare i samtida svensk och nordamerikansk skönlitteratur om våldtäktstrauma.

Sofia Orrbén är doktorand i nordiska språk vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. Inom ramarna för sin doktorsavhandling kombinerar hon intresset för språk och makt med intresset för juridik och sexualiserat våld. Avhandlingen handlar om hur språket används för att dra gränser mellan frivillighet och ofrivillighet i sexualbrottsdomar och hur gränsdragningar reproducerar diskurser om offer och förövare vid sexualiserat våld som vittnar om en tro på våldtäktsmyter i svenska tingsrätter. I avhandlingen diskuterar hon därför vilken roll som språkbruk i sexualbrottsdomar spelar för bemötande av sexualbrottsoffer och hur språket kan användas för att utmana sådana stereotypa föreställningar om offer och föröver som våldtäktsmyter utgör.

Nicole Ovesen är fil.dr i genusvetenskap vid Uppsala universitet, där hon skrev en avhandling om våld och hjälpsökande i lesbiska och queera relationer. Hon arbetar för närvarande som biträdande universitetslektor vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet. Nicole Ovesens forskning fokuserar på våld i nära relationer och hjälpsökande, queerstudier, teknologikbaserat våld samt könsrelaterat våld inom akademin.

Universitetsadjunkt i mäns våld mot kvinnor med inriktning mot juridik. Hanna är verksam vid Nationellt Centrum för Kvinnofrid.

Anna Pérez-Aronsson är doktorand i folkhälsa vid Uppsala Universitet, med läkarexamen från Karolinska Institutet och en masterexamen i folkhälsa från Uppsala Universitet. Anna är intresserad av jämlikhet och sociala rättvisa, med särskilt fokus på trauma-informerad samskapande forskning. I sitt doktorandprojekt beforskar hon socialt stöd tillsammans med en grupp kvinnor med levda erfarenheter av migration och våldsutsatthet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin