Menopausal hormonell behandling - var står vi idag? Kvinnornas erfarenheter och utmaningar

Detta är en studie med syfte att undersöka svenska kvinnors erfarenhet av och uppfattning om klimakteriebesvär och dess behandling.


Delta i studien

Vad innebär klimakteriet och menopausal hormonbehandling?

Klimakteriet, också kallat övergångsåldern, benämner tiden före och efter den sista menstruationen. När klimakteriet börjar varierar från kvinna till kvinna och beror på många olika faktorer. Symtom relaterade till klimakteriet varierar mellan olika kvinnor, dels vilka symtom man får och hur uttalade de är, dels hur länge man har symtom. Generellt kan man säga att klimakteriet kan pågå upp till 10 år och sträcker sig från första tecknet på minskad hormonproduktion till tiden efter den sista menstruationen. Klimakteriebesvär är ett mycket vanligt tillstånd under kvinnans övergångsålder, upp till sju av tio kvinnor drabbas och en tredjedel av dessa kvinnor behöver en effektiv och säker behandling för att uppnå en bra livskvalitet. Menopausal hormonbehandling (förkortat MHT) innebär läkemedel innehållande hormoner som förskrivs av läkare för att behandla klimakteriebesvär.

Varför görs studien?

Det huvudsakliga syftet med studien är att undersöka svenska kvinnors erfarenhet av och uppfattning om klimakteriebesvär och dess behandling med särskilt fokus på uppfattade risker och fördelar med behandlingen. Studien kommer även att belysa kvinnornas uppfattning om vårdens tillgänglighet samt möjlighet till individanpassad rådgivning och behandling av klimakteriebesvär inklusive behandling med nya progestagener.

Målet med studien är att ge ökad kunskap inom detta område och att studieresultatet på sikt ska komma att ligga till grund för eventuella förändringar inom sjukvården vilka ger möjlighet till en bättre och mer modern rådgivning och behandling av kvinnor med klimakteriebesvär.

Hur går studien till?

Kvinnor i åldrarna 45–60 år är välkomna att delta i studien. Deltagande i studien baseras enbart på ålder, egen erfarenhet av hormonbehandling av klimakteriebesvär är inte nödvändig. Deltagare i studien får besvara en webbaserad enkät som tar cirka 15 min att genomföra. Deltagande är helt frivilligt och anonymt.

Om du är intresserad av att delta i studien och/eller önskar mer information, följ länken nedan:
https://redcap.link/klimakterie

Ansvariga för projektet

Rebecca Götze Eriksson, doktorand, bitr. överläkare, rebecca.gotze_eriksson@kbh.uu.se

Stavros Iliadis, docent, överläkare, stavros.iliadis@kbh.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin