Parenteral administrering av läkemedel

Subkutan administrering av läkemedel

Forskning om Subkutan administrering av läkemedel vid Uppsala universitets miljö för Farmaceutisk fysikalisk kemi.

  • Finansiär: Vinnova

Subkutan administrering av läkemedel

Upptäckten av nya läkemedelsmolekyler och innovativa terapier har lett till en snabbt växande marknad för biofarmaceutiska produkter. Utvecklingen bromsas dock av att många kategorier av nyligen tillgängliga molekyler inte lämpar sig för oral och intravenös administrering. För dessa är subkutan (SC) administrering ett viktigt alternativ. I många fall vet vi ganska lite om vad som sker med läkemedlen efter SC injicering. Utmärkande för många SC behandlingar som används idag är ofullständig och varierande biotillgänglighet av den aktiva substansen, vilket kommer sig av att många olika typer av formuleringar används och att injektionsstället, injektionsmetoderna och den fysiologiska responsen hos patienterna varierar. Vår forskning inom detta område är ett delprojekt i plattformen för parenteral administrering inom SweDeliver. Vi utvecklar in vitro-metoder att förutsäga hur läkemedelsformuleringar beter sig efter SC administrering, och undersöker, in vitro, hur de molekyler som bygger upp den extracellulära matrisen i SC fettvävnad växelverkar med komponenterna i olika typer av formuleringar av bioterapeutiska ämnen, t.ex., polypeptider, tillväxthormon och monoklonala antikroppar.

Nya in vitro-modeller

I det här projektet utvecklar vi och utvärderar nya in vitro-metoder att använda för att modellera hur farmaceutiska produkter beter sig efter subkutan administrering. Syftet är att förbättra den mekanistiska förståelsen av vad som händer för att underlätta utvecklingen av formuleringar som resulterar i hög biotillgänglighet av den aktiva substansen och liten variation mellan patienter. Vi är speciellt intresserade av farmaceutiska produkter som innehåller biologiska läkemedel. Genom att konstruera en fysiologiskt relevant modell av den extracellulära matrisen i human vävnad hoppas vi kunna, genom in vitro-försök, härma vad som händer med olika läkemedelsformuleringar efter administrering och förutsäga hur fort aktiva substanser frisätts och transporteras till blod och lymfkärl. Målet är att visa vilka faktorer som avgör transporten av farmaceutiska produkter i den subkutana vävnaden och läkemedels absorptionskinetik, samt ta fram metoder som kan användas in vitro under utvecklingen av nya läkemedelsformuleringar avsedda för subkutan administrering (Fig. 1).

Fig. 1: Subkutan administrering

Fig. 1: Subkutan administrering

Fysikalisk-kemiska aspekter

I det här projektet undersöker vi hur farmaceutiskt aktiva substanser och hjälpämnen i subkutant administrerade formuleringar växelverkar med komponenterna i den extracellulära matrisen i human fettvävnad (hypodermis). Målet är att klargöra mekanismer och grundläggande principer som kan underlätta utvecklandet av nya in vitro-metoder att modellera beteendet hos subkutant administrerade läkemedel. Syftet är att främja utvecklandet av ny formuleringar med hög biotillgänglighet av den aktiva substansen och liten variation mellan patienter. Vi är speciellt inriktade mot biologiska läkemedel. För att öka vår kunskap om de faktorer som kontrollerar frisättningshastigheten och transporten av läkemedlet till blod och lymfkärl undersöker vi hur biologiska själv-associerande läkemedel är organiserade i och växelverkar med biopolymererna i den subkutana miljön.

Per Hansson, professor
Institutionen för läkemedelskemi
Per.Hansson@ilk.uu.se

Projektledare: Per Hansson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin