Pågående forskning

Praktik, kyrka och hushåll

Inom ämnet grundläggs framtida forskning om det kristna hushållets historiska roll på grundval av det av av Riksbankens jubileumsfond finansierade projektet: Den nordiska hushållsstaten – variationer på ett tema av Luther. (LÄNK: https://www.rj.se/anslag/2017/den-nordiska-hushallstaten-variationer-pa-ett-tema-av-luther) Projektet slurapporterades 2023 och resulterar i ett flertal internationellt publcerade artiklar, en monografi och antologin Den nordiska hushållstaten – variationer på ett tema av Luther, publicerad i Kyrkohistoriska föreningens skriftserie.

Kyrka och nation

CIRCUS- nätverket The Historical Study of National Christianities (HNC) (länk: https://www.humsam.uu.se/circus-en/programmes-and-networks/2021-2022/ ) utgör ett fakultetsövergripande universitetsfinansierat nätverk av historiker, kyrkohistoriker och utbildningshistoriker med fokus på modern nordisk kristendomsundervisning och nationsbygge.

HNC resulterar i ett antal ansökningar för externa forskningsmedel i form av post doc ansökningar och projektansökningar. I maj 2023 arrangerade nätverkets doktorander ett uppmärksammat internationellt symposium: National Christianities in the Nordic Region – Past and Present.

Män och kvinnor som beslutsfattare inom Svenska kyrkan

På 1930-talet fick lekfolk inom Svenska kyrkan större plats som beslutsfattare på lokal nivå. Kyrkan har sedan demokratiserats med en maktförskjutning från präster till förtroendevalda. Fler kvinnor har fått ledande poster. Studien syftar till att på makronivå visa hur reformerna utformades och vilka uppgifter som lekfolket fick över tid. På mikronivån sker studier av biskoparnas dokument och pressen för att belysa hur reformerna gestaltades lokalt 1930–2000.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin