Samverkan och samarbeten

Samverkan

Svenska kyrkan

Sannings och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset
Ämnet har erhållit forskningsmedel från Svenska kyrkan för att inom ramen för den statliga sannings och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset färdigställa en kyrkohistorisk forskningsrapport om Svenska kyrkans roll i övergrepp mot minoriteter. Projektet har resulterat i en artikel som ingår i kommissionens rapport: Att genom Svenska kyrkan återerövra Sverige inom sina gränser – en studie av en svensk nationalism och dess kyrkliga härförare i Luleå stift. Forskningsresultaten presenterades även vid försoningskommissionens symposium i Luleå 2022. Ämnet har för läsåret 2023 och 2024 av Svenska kyrkan även erhållit drygt 3 månaders forskningstid för att färdigställa en forskningsrapport om kyrka och jordägande i Norrland.

Tidsbegränsade samarbeten
Lärare inom ämnet idkar återkommande samverkan i form av tidsbegränsade uppgifter på olika nivåer och med olika aktörer i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämnesföreträdaren i kyrkohistoria är av hävd ordförande i Sveriges kyrkohistoriska förening och i styrelsens arbetsutskott sitter även en av ämnets medarbetare representerad. Föreningen ger ut Kyrkohistorisk årsskrift och arrangerar årligen i Uppsala den Kyrkohistoriska dagen, vilken utgör en viktig kontaktyta med kyrkohistoriskt intresserad allmänhet för spridande av aktuella kyrkohistoriska forskningsresultat.

Samarbete

Folkkyrka i minoritet
Forskningsprojektet "Folkkyrka i minoritet" utforskar Svenska kyrkans pågående skifte från att vara en folkomspännande kyrka till att bli en folkkyrka i minoritet. Projektet är initierat av forskningsstiftelsen Stiftelsen Sverige och Kristen tro (SSKT). Den första forskningsrapporten i projektet publicerades 2020 med Sven Thidevall som redaktör. (LÄNK: http://sskt.net/aktuell-forskning)

Nordisk pietism
Inom ramen för vårt ämne finns pågående ambitioner att ta särskilt ansvar för revitalisering av svensk pietismforskning i samverkan med Interdisziplinäres Zentrum für Pietismusforschung (IZP) vid Martin Luther Universitetet i Halle (LÄNK: https://izp.uni-halle.de/ ). En antologi om nordisk pietism har nyligen publicerats i samverkan med Århus universitet och IZP. Ämnet medverkade på 2022 års internationella pietismkongress på temat pietism och resor, och kommer finnas representerad i den kommande kongressvolymen.

Nätverk för kyrkohistorisk analys
Inom ämnet finns sedan 2012 representation i ett lärosätesövergripande nätverk för kyrkohistorisk analys som är aktuellt med ett projekt som analyserar så kallade ostädade väckelser som inte alltid passat in i skötsamhetsmallen. År 2020 levererade nätverket en viktig studie av kyrka och ledarskap. (Så är det inte hos er. Kyrkligt ledarskap i organisationsteoriernas värld (red) Sune Fahlgren, Joel Halldorf, Erik Sidenvall & Cecilia Wejryd.) och 2023 följande antologi med samma redaktörer: Ostädade väckelser:
modernitetens förtrupper.

Nätverk om oberoende katolska grupper
En blogg, startad 2015, utgör nod i studiet av samtida oberoende katolska grupper, bland annat sådana som kan betraktas som nya religiösa rörelser med katolska rötter. I bloggen har preliminära forskningsrapporter om ett trettiotal olika grupper publicerats. Såväl akademiker med expertis i fältet som hundratals personer med egna erfarenheter har via bloggen delat med sig av upplevelser, rättat till missförstånd och i många fall givit tillgång till annars otillgängligt källmaterial. Bloggen - ett religionsvetenskapligt forskningslaboratorium - har genererat samarbete och samverkan som möjliggjort högkvalitativa studier av samtida grupper.
Länk 1: https://magnuslundberg.net/category/modern-alternative-popes/
Länk 2: https://magnuslundberg.net/category/palmarian-catholic-church/

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin