Brandfarlig vara

Brandfarlig vara är ett samlingsnamn för brandfarlig gas, vätska och brandreaktiva varor. Gå gärna igenom den webbaserade utbilningen för att skaffa dig grundläggande kunskaper om hanteringen av brandfarliga varor. All hantering av brandfarliga varor vid universtitet ska ske i enlighet med Rutin för hantering av brandfarliga varor, UFV 2019/1840.

 

Universitetet har tillstånd för att hantera brandfarlig vara. Tillstånden administreras av kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö. Rektor är tillståndsinnehavare och har utsett berörda prefekter/motsvarande att vara föreståndare för hanteringen inom sina respektive institutioner/motsvarande.

Tillstånden är fastighetsanknutna, vilket innebär att varje fastighet där universitetet hanterar brandfarlig vara har ett eget tillstånd. Till varje tillstånd hör ett antal krav som ska uppfyllas.

Med något undantag är tillstånden giltiga tom 2025-10-15. Villkor som följer med tillstånden går att läsa om i Riktlinjer för hantering av brandfarliga varor, se nedan.

Brandförsvaret ställer bland annat krav på att universitetet ska tillhandahålla en aktuell förteckning över universitetets föreståndare och stf föreståndare för brandfarlig vara, dvs prefekter/motsvarande och kemikalieombud. Detta sköts av kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö.

Förändringar i hanteringen av brandfarlig vara ska meddelas intendenten för respektive campusområde och till kemikaliesamordnaren på Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö. Exempel på sådana förändringar är:

  • Volymökning av brandfarliga varor
  • Flytt av brandfarliga varor till annan fastighet
  • Flytt av brandfarliga varor från nuvarande fastighet
  • Förändring av föreståndare eller stf föreståndare

För Uppsala universitets verksamhet med brandfarliga varor i Uppsala finns riskutredningar med tillhörande klassningplaner gjorda för varje campusområde.

Enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (2010:1011) ska det finnas en utredning om riskerna för olyckor och skador som kan drabba liv, hälsa miljö eller egendom orsakade av brand eller explosion till följd av hantering av brandfarliga eller explosiva varor. Enligt föreskrifteen SRFVS 2004:7 ska också en utredning göras där risker för antändning av explosiv atmosfär undersöks och så kallade klassningsplaner upprättas.

Riskutredningar och klassningsplaner per campusområde

Riskutredning och klassningsplan Biomedicinskt centrum Pdf, 179 kB.

Riskutredning och klassningsplan Ångströmlaboratoriet Pdf, 159 kB.

Riskutredning och klassninsgplan Rudbecklaboratoriet Pdf, 159 kB.

Riskutredning och klassningsplan Evolutionsbiologiskt centrum Pdf, 162 kB.

Riskutredning och klassningsplan Geocentrum Pdf, 149 kB.

Varje institution/motsvarande ska även göra lokala riskbedömningar och hanteringsrutiner ska finnas. Stöd till att ta fram dessa dokument finns i den fastighetsövergripande riskutredningen.

Klassningsplaner ritningar

Bil 1 Dragskåp med förreglade uttag Pdf, 41 kB.

Bil 2 Dragskåp utan förreglade uttag Pdf, 40 kB.

Bil 3 Dragbänk Pdf, 37 kB.

Bil 4 Förvaringsskåp Pdf, 36 kB.

Bil 5 Öppen tappning Pdf, 41 kB.

Bil 6 Gascentral Pdf, 37 kB.

Bil 7 Gasflaska Pdf, 37 kB.

Bil 8 Evolutionsmuseets montrar Pdf, 64 kB.

Drivmedelstankar Botaniska trädgården Pdf, 87 kB.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin