Substitution av miljö- och hälsofarliga kemikalier

Alla som bedriver en verksamhet skall undvika att använda sådana kemiska produkter som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter som kan antas vara mindre farliga. (Miljöbalkens substitutionsprincip, 2 kap 4§)

Universitetet ska arbeta med substitution av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Substitutioner ska naturligtvis endast genomföras där så är möjligt utan att äventyra forskningens och utbildningens kvalitet.

Ett alternativt sätt att minska på användningen av farliga kemiska produkter kan vara att byta till en metod eller teknik som antas vara mindre farlig.

 

Nationella substitutionsgruppen (NSG) är ett nationellt nätverk mellan universitet, landsting och regioner, med syfte att tillsammans hjälpas åt att byta ut farliga kemikalier inom forskning och undervisning samt hälso- och sjukvård.

Utbyteslista

Gruppens arbete med substitution har resulterat i en utbyteslista som ger konkreta förslag på substitutioner av kemikalier, hanteringssätt och metoder.

Gå igenom listan i din verksamhet och substituera om möjligt mot de föreslagna mindre farliga produkterna. Varje substitution har genomförts med lyckat resultat i någon av nätverkets organisationer. Listan uppdateras kontinuerligt med nya substitutioner.

Universitetets delaktighet

Uppsala universitet respresenteras i gruppen av universitetets kemikaliesamordnare. Gruppen träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter med varandra.

NSG's hemsida. Här hittar du utbyteslistan både på svenska och på engelska.

Har din institution/motsvarande genomfört eller testat en ny kemikalie eller ny metod som innebär att en farlig kemikalie byts ut mot ett mindre farligt alternativ eller att mindre mängder används?

Beskriv då gärna substitutionen i e-post till kemikaliesamordnaren vid Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö. Ange vilken produkt som bytts ut och i vilken användning. Specificera om det är en substitution, metodbyte eller utfasning. Beskriv den nya hanteringen med så mycket detaljer som möjligt.

På detta sätt kan kemikaliesamordnaren sprida era substitutioner till alla inom universitetet och även till andra universitet och lärosäten genom den nationella substitutionsgruppen för kemiska produkter.

Kemikalieinspektionen har med anledning av det nationella miljömålet för en Giftfri miljö tagit fram prioriteringslistor för så kallade utfasningsämnen och riskminskningsämnen. Med hjälp av listorna kan vi få stöd i vårt arbete med substitution.

PRIO - KemI's verktyg för substitution. Utfasnings- och riskminskningsämnen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin