Elektronens väg

Kan energi från solen användas även när det är mörkt? Följ elektronens väg från batteriet till tåget och lär dig mer om framtidens energilagring. Montern om elektronens väg har skapats i samarbete med institutionen för kemi - Ångström.

Vad ser vi i montern?

Tänd solen så att solcellerna kan ge el och driva tåget. Kan energin från solen användas även då det är mörkt? I montern visar vi två olika sätt att lagra och använda energi från solen, antingen i batterier eller genom att göra vätgas som kan vara bränsle till en bränslecell. Olika batterimaterial interagerar med varandra på olika sätt vilket påverkar batteriets prestanda och livslängd. För vätgasens del ligger utmaningen bland annat i att kunna lagra och transportera den på storskalig nivå. Utifrån det du ser i montern, vad räcker längst, batteriet eller vätgasen?

Monter över elektroner.

Vad gör Uppsala universitet på detta område?

Vid institutionen för kemi – Ångström bedrivs forskning på alla delar av dagens och morgondagens batterier. Materialen som används i batterier har olika förmågor att lagra elektroner och litiumjoner. När vi sätter ihop material som kompletterar varandra när det gäller att lämna ifrån sig eller hålla fast vid elektroner och joner, får vi ett batteri med hög spänning mellan de negativa och positiva polerna. Detta ger i sin tur en högre förmåga att lagra energi i batteriet.

Elen som laddar batterier kan komma från solceller och det forskas på framtidens solceller vid institutionen. Där finns också forskning om både naturliga och konstgjorda sätt att omvandla solenergi till kemisk energi så att energin kan lagras som bränslen, bland annat i form av vätgas.

Hur används detta i samhället?

Vi är just nu inne i en stor omställning av samhället från att till stor del vara beroende av fossila bränslen till att i stället använda oss av elkraft och olika former av förnybar energi. Lagring av energi är en jättestor del av denna omställning, till exempel batterier i elfordon. Energilagring behövs också för att jämna ut svängningar i elnätet mellan exempelvis natt och dag. För mer långsiktig lagring, som från sommar till vinter, kan man lagra solenergi i form av kemiska bränslen. Ett sådant exempel är att dela upp vatten i vätgas och syrgas. Vätgasen kan sedan användas ibland annat bränsleceller.

Kontakt

  • Har du frågor? Kontakta projektledare för mer information och bokningar, Pär Gudfastsson
  • Pär Gudfastsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin