Vilken byggnad är energismartast?

Det finns många olika tekniska lösningar för att göra en byggnad energieffektiv. Montern har skapats i samarbete med institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik.

Vad ser vi i montern?

I montern visas sex enfamiljshus från 1960-talet som har tagits hand om på olika sätt genom åren. När de byggdes såg de likadana ut, men sedan dess har mycket hänt. Vissa har renoverats, andra inte. Några har gjorts mycket mer energieffektiva genom olika åtgärder som tilläggsisolering, energieffektiva fönster och dörrar och byte av ventilationssystem. En del köper all sin energi från elnätet, andra producerar sin egen el och värme med solceller, bränsleceller och värmepumpar. Bakom varje byggnad finns en bärande idé, till exempel självförsörjning, energisnåla vanor eller bevarande av husets originalskick. Vilken byggnad tycker du har den smartaste energilösningen?

Modell av hus.

Vad gör Uppsala universitet på detta område?

Energiforskning är ett av Uppsala universitets stora styrkeområden. Många av de tekniker som det forskas på kan användas i byggnader. Det gäller till exempel solceller, elbilar, batterier, bränsleceller och vätgaslagring. Inom ämnet byggteknik och byggd miljö forskar vi på hur byggnader kan göras mer energieffektiva och hur man kan utnyttja de olika tekniker som står till buds för att använda energi på ett optimalt sätt i byggnaderna. Ofta använder vi oss av datorsimulering för att testa olika tekniska lösningar. Byggnaderna i montern och deras energisystem har alla simulerats med hjälp av avancerade datormodeller.

Hur används detta i samhället?

För att uppnå samhällets energi- och klimatmål behöver våra byggnader bli energieffektivare. Det gäller inte bara vid nybyggnation. Byggnader har en lång livslängd, vilket betyder att många av de hus vi kommer att ha om femtio år redan har byggts. Därför behöver redan existerande byggnader också använda mindre energi. Montern visar att det finns många olika tekniska lösningar och koncept för att göra en byggnad mer energieffektiv, och att människor har olika behov och idéer om vad som är ett gott liv. Hur tekniken kommer till användning i samhället beror i slutändan på sådant som ekonomi, värderingar, vanor och beteende.

Kontakt

  • Har du frågor? Kontakta projektledare för mer information och bokningar, Pär Gudfastsson
  • Pär Gudfastsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin