Turingtestet

Vem är det du chattar med – din kompis eller datorn? Se om du kan avgöra vad som är människa och vad som är AI i denna monter.

Vad ser vi i montern?

I montern får du chatta med någon – men är det en människa eller en maskin?
Det är svårt att förklara vad intelligens är, men lätt att känna igen. Matematikern och datavetenskapspionjären Alan Turing utgick från det när han år 1950 föreslog ett sätt att avgöra om en maskin är ”intelligent” i mänsklig mening. En människa för ett samtal (i text) med någon – en annan människa eller en maskin. Om det inte går att avgöra vilket så får man säga att maskinen är intelligent. Här väljs slumpmässigt om du får chatta med en annan människa eller med en maskin. Kan du se skillnaden?

Hand skriver på tangentbord.

Vad gör Uppsala universitet på detta område?

Uppsala universitet har i många år bedrivit forskning inom ”artificiell intelligens” – mänskligt intelligent beteende hos maskiner. Exempel är forskning kring maskiner som kan lära sig från exempel, som tolkar innehållet i bilder, eller som tolkar naturligt språk. Vid institutionen för informationsteknologi undersöks bland annat hur datorer ska kunna efterlikna mänsklig intelligens, som att dra slutsatser från bilder och annan information eller lära sig saker från erfarenhet. Turings test är ett klassiskt kriterium för maskinintelligens – om en människa i en diskussion inte kan avgöra om motparten är människa eller maskin så kan maskinen betraktas som intelligent.

Hur används detta i samhället?

I många situationer har människor behov av att datorer kan göra bedömningar som är svåra att beskriva precis hur de skall göras och som annars skulle kräva mänsklig erfarenhet. Det kan röra sig om något så vardagligt som att kameran i en telefon automatiskt behandlar en bild man tagit för att den skall se så bra ut som möjligt. Andra tänkbara användningsområden är självkörande bilar eller automatisk diagnostisering av cancer från röntgenbilder. Eftersom lösningen på dessa problem är svåra eller omöjliga att beskriva exakt som regler så är artificiell intelligens, som till exempel maskininlärning, användbart.

Kontakt

  • Har du frågor? Kontakta projektledare för mer information och bokningar, Pär Gudfastsson
  • Pär Gudfastsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin