Magnetism

I montern visas tre exempel på magnetism, i form av experiment med järnflisspån, en svävande skiftnyckel och repellerande magneter. I dag är den industriella betydelsen av magnetiska material enorm. Magneter används till bland annat vindturbiner och gasvätskedrivna kylskåp.

Tre experiment om magnetism

Magnetfält

I det här experiment kan du med hjälp av en magnet förflytta järnfilspånen som finns bakom plexiglasskivan. Järnfilspån är små, små bitar av järn som påverkas av magnetfältet som finns runt magneten. Vanligtvis syns inte magnetfältet men med hjälp av järnfilspånen kan vi se hur järnfilspånen lägger sig i linje med magnetfältets fältlinjer. Kan du se var linjerna i magnetfältet börjar eller slutar? Hur skulle du beskriva hur magnetfältet ser ut?

Svävande skiftnyckeln

Det verkar nästan magiskt att skiftnyckeln kan sväva. Det sitter en stark permanentmagnet i ena änden. Skiftnyckeln påverkas av magnetfältet från magneten. Magneten drar skiftnyckeln till sig. Attraktionen mellan skiftnyckeln och magneten kan bli starkare än tyngdkraften och får därför skiftnyckeln att sväva i luften.

Repellerande magneter

Kan du trycka ihop magneterna med varandra? Känner du magneternas starka kraft? En magnet har alltid två olika ändar eller poler: sydpol respektive nordpol. Lika poler stöter bort varandra, de repellerar varandra. Olika poler dras mot varandra, de attraherar varandra. Detta sker också magneter sinsemellan. Skulle du bryta en magnet i mitten så får du två nya magneter, fast mindre, med varsin ände.

Skiftnyckel hänger på magnet.

Vad gör Uppsala universitet på detta område?

Uppsala universitet har mångårig erfarenhet av multidisciplinär forskning om magnetiska material där materialens funktionella egenskaper utnyttjas i olika tillämpningar. I vår forskning använder vi kvantmekaniska simuleringar för materialdesign samt avancerade tekniker för materialsyntes och karakterisering av materialens magnetiska egenskaper. Det innebär bland annat att vi använder kraftfulla neutron- och röntgenkällor i vår forskning. Aktuella fokusområden är nya permanentmagneter uppbyggda av miljövänliga och rikligt förekommande grundämnen, samt magnetiska material som kan användas för magnetisk kylning. Ett annat forskningsområde är spinntronik där elektronens magnetiska moment utnyttjas för att åstadkomma mer än vanlig elektronik, exempelvis för att bygga magnetiska minnen som kompletterar dagens halvledarminnen.

Hur används detta i samhället?

Den industriella betydelsen av magnetiska material är enorm; magnetiska material är efter halvledarteknologin den största industrigrenen i världen. Exempel på nya magnetiska material är permanentmagneter som kan användas för förnybar energiomvandling i vindturbiner och material som kan användas för att utveckla magnetiska kyltekniker som har mindre energiåtgång än dagens gasvätskedrivna kylskåp. Dagens samhälle genererar även enorma mängder digitala data. Med ett ständigt ökande behov av energi förväntas informations- och kommunikationstekniksektorn inom en snar framtid bli en av de största energikonsumenterna i världen, vilket ställer krav på ny och mer effektsnål elektronik.

Kontakt

  • Har du frågor? Kontakta projektledare för mer information och bokningar, Pär Gudfastsson
  • Pär Gudfastsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin