Akut medicinskt omhändertagande av våldsutsatt patient

När en kvinna som varit utsatt för våld söker hälso- och sjukvård eller tandvård är det relativt ovanligt att situationen är akut. Men om det handlar om en akut situation finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på.

Akut medicinskt omhändertagande

Vid ett akut medicinskt omhändertagande är det viktigt att ta hand om kvinnan så fort som möjligt. Tala alltid med henne i enrum. Ta utförlig anamnes och gör en noggrann helkroppsundersökning.

Om kvinnan har behov av vård eller behandling ska den ges vid den enhet som är relevant för skadan.

Dokumentation av skador

Bedömning av hot och risk

Omhändertagande och spårsäkring efter sexuellt övergrepp

Hög risk för fortsatt partnervåld

Situationen kan också vara akut för att risken för fortsatt våld bedöms vara hög. Det kan då vara riskfyllt för patienten att gå hem igen. Diskutera vart patienten kan vända sig om situationen blir hotfull.

Socialtjänst

Kontakta socialtjänsten som har ansvar för skyddat boende om det finns ett sådant behov och den som är våldsutsatt samtycker till det. Utanför kontorstid finns oftast tillgång till socialjour. Tänk på att en anmälan alltid måste göras omgående till socialtjänsten om det finns barn under 18 år i familjen som misstänks fara illa.

Socialstyrelsens webbsida om anmälan till socialtjänsten vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa

Polis

Om den som är utsatt för våld så önskar bör du även medverka aktivt till att polisen informeras eller kontakta polisens brottsoffer- och personsäkerhetssektion.

Vid riktigt akuta situationer, ring 112.

Varje region har ett vårdprogram eller liknande för omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor med mer utförlig information.

Vårdprogram och kontaktpersoner i regionerna

Få rådgivning hos de nationella stödlinjerna

Du som möter våldsutsatta i ditt arbete kan ringa till de nationella stödlinjerna för att få stöd och rådgivning. Du kan även hänvisa våldsutsatta patienter att ta kontakt med oss eller ringa linjen tillsammans med patienten. Samtalen kan tolkas med hjälp av tolkservice.

Stödtelefonernas personal har tillgång till kontaktuppgifter för att hänvisa patienten vidare till ytterligare stöd på hemorten.

Ring Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin